Italiaanse bond werkt aan toekomst en aan verleden

26 maart 2020 – De Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon heeft deze week een brief openbaar gemaakt, die hij namens honkbal en softbal had gestuurd aan het CONI, het Italiaans olympisch commitee. Dat valt rechtstreeks onder het Italiaanse ministerie van Sport en regelt allerlei praktische zaken tussen overheid en de Italiaanse sportwereld. Zo kent het jaarlijks de olympische miljoenen toe aan de verschillende sportbonden in het land. Nu houdt de sportkoepel zich bezig met de verboden aan sporters om bij elkaar te komen voor trainingen en wedstrijden, zoals opgelegd door de landsregering onder leiding van minister-president Giuseppe Conte.

Om een kans te maken eerder dan de ware lijf-aan-lijf sporten weer in actie te mogen komen, schreef Marcon op 18 april die brief, waarin hij uitlegt dat bij honkbal en softbal de twee in een wedstrijd betrokken ploegen slechts om beurten verdedigende veldposities innemen, die ver uit elkaar liggen, waardoor onderlinge kontakten vrijwel niet voorkomen. In een schematisch overzicht van het binnen- en buitenveld, gespecificeerd met afstanden voor beide sporten, duidt hij tevens dat de aanvallende partij zich alleen in het binnenveld beweegt, waarbij maximaal drie lopers tegelijk bij de honken kunnen staan en slechts vier maximaal tegelijkertijd in beweging kunnen zijn naar het volgende honk. Dat gebeurt binnen een begrensde loopbaan, waarbij de lopers elkaar niet kunnen passeren.

Omdat er binnen de wedstrijd desalniettemin situaties zich kunnen voordoen, waarbij spelers van beide ploegen wel in elkaars nabijheid kunnen geraken, stelt Marcon aan het CONI voor een werkgroep van spelers, coaches en medische deskundigen te vormen, die verdere details moet gaan uitwerken ten einde wedstrijden te laten spelen, waarbij verspreiding van het coronavirus vermeden wordt. Daartoe levert hij reeds een lijst van suggesties in ter handhaving van het spel en ter voldoening aan medische criteria. Voor de spelers, coaches en scheidsrechters, die het veld opgaan, dient de lichaamstemperatuur te worden opgenomen. Drinkvoorraden, helmen, knuppels en andere uitrustingsstukken moeten gepersonaliseerd worden van voor tot en met na de wedstrijd. Practischer gebruik van dug-out en bullpen door enerzijds actieve spelers en anderzijds reserves. 

Volgens de FIBS zouden straffen kunnen worden opgelegd aan alle personen op het veld, die tabak en dergelijke gebruiken, die spugen en die de wedstrijdbal bewerken met slijm. Heuvelbezoek door een coach of een catcher blijft beperkt tot deze twee personen, die buiten de heuvel moeten blijven. Scheidsrechters moeten chirurgische mondmaskers en handschoenen dragen. Dat zelfde geldt voor de official scorers. De inzet van een batboy wordt verboden. De normen voor voedsel in de dugout en in de kantine moeten voldoen aan regels opgelegd door de landsregering. Kleedkamers moeten een vermelding krijgen van hoeveel spelers tegelijk erin mogen verblijven, waarbij de bezoekende club zo nodig de voorrang krijgt boven de thuisclub. Waterplaatsen dienen zuiver te worden verlaten na ieder gebruik.

Kijk hier voor de brief aan het CONI.

Het bondsbestuur van Italie heeft afgelopen week 16 landskampioenschappen toegekend aan het in de tweede afdeling uitkomende Nettuno 1945, de club waarmee de Nederlandse speler Oliver van der Wijst een afspraak heeft om dit seizoen de club te komen versterken. Amerikaanse militairen begonnen in de Tweede Wereldoorlog na hun landing op de kust bij Nettuno in hun vrije tijd te honkballen. Daartoe stelde Prins Steno De Borghese een deel van zijn landgoed beschikbaar en zo werd het tamelijk kleine plaatsje Nettuno de bakermat van het landelijke honkbal.

De FIBS werd opgericht in 1948 en in 1951 veroverde Nettuno hun eerste landskampioenschap. Tot en met 2001 verzamelde de club 16 officiele landskampioenschappen: vier onder leiding van manager Horace McGarity (1951-1952-1953-1954), twee onder leiding van manager Fausto Camusi (1956-1957), drie onder leiding van de ook pitchende manager Giulio Glorioso (1963-1964-1965) en zeven onder leiding van manager Giampiero Faraone (1971-1973-1990-1993-1996-1998-2001). Bovendien werd in 1958 nog een onofficieel landskampioenschap door Nettuno veroverd in een tournooi na afloop van de echte competitie. 

In de huidige eeuw werd de club zo groot, dat toen bondsvoorzitter Riccardo Fraccari een extra club nodig had voor zijn Italian Baseball League IBL, Nettuno een tweede ploeg kandideerde. In de loop van de tijd ontstonden meer selecties in Nettuno, die allemaal pretenties hadden. In 2018 ging de meest authentieke selectie, genaamd Nettuno Baseball City, failliet en hoewel andere clubs in Nettuno hoopvol uitkeken naar de officiele toekenning, vond het bondsbestuur deze week dat de 16 plus 1 nationale titels het meest toebehoren aan het in de Serie A2 uitkomende Nettuno 1945.

De eerste landskampioen honkbal die de zuidelijke stad Nettuno voortbracht. Jaargang 1951.