Afgelaste competitiewedstrijden worden oefenwedstrijden, als…

Amsterdam, 2 mei 2020 – Het coronavirus lijkt een beetje op de terugweg en we beginnen dat thuiszitten en stilzitten behoorlijk zat te worden. De jeugd mag inmiddels alweer trainen en gelukkig is die anderhalve meter voor onze sporten tijdens de trainingen ook best werkbaar.

Bij wedstrijden wordt dat alweer een stuk lastiger, of we moeten weer terug naar waar het voor ons allemaal begonnen is: slaan van een paaltje. Hoe we daarna iemand op anderhalve meter gaan uittikken is nog niet helemaal duidelijk. Eigenlijk is er maar één ding wel duidelijk, en dat is dat die anderhalve meter voor ons overboord moet als we tenminste echte wedstrijden willen spelen. Elk weekend een homerun derby in plaats van een wedstrijd lijkt me in ieder geval ook geen optie

Even voor de duidelijkheid, ik pleit hier niet voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik wil even wegblijven bij een mening over het nut en de noodzaak van de maatregelen, en ik hoop ook dat iedereen zich netjes aan de regels gaat houden die via het kabinet, het RIVM, het NOC*NSF en uiteindelijk de KNBSB gecommuniceerd zullen gaan worden en voor ons allemaal gaan gelden.

Maar als we dus weer mogen, écht mogen, maar dan zonder de zonnebloempitten en de pruimtabak, dan moeten we eerst een paar weken trainen en oefenwedstrijden spelen voordat we er weer vol op kunnen. En ik betrap mezelf erop dat het hier over nadenken al zorgt voor de nodige honkbalkriebels.

Bij de KNBSB hebben ze ook niet stilgezeten en de bond loopt al een beetje vooruit op besluiten die misschien over anderhalve week bekendgemaakt zullen worden. Dat doen ze niet alleen want de punten waarover nagedacht wordt hebben ze ook door middel van een enquête aan alle clubs voorgelegd. 108 van de 157 clubs hebben uiteindelijk deelgenomen. Niet slecht natuurlijk, maar die andere 49 mogen wat mij betreft een dikke boete krijgen. Hoe moeilijk kan het zijn, in een tijd dat het verenigingsleven op z’n gat ligt even 8 multiple choice-vragen te beantwoorden?

Maar goed, 69% heeft dus wél gereageerd en op basis daarvan heeft de bond ook al wat conclusies getrokken en voorlopige beslissingen genomen. Voor als we dus weer mogen…

Het eerste onderwerp waarover de clubs bevraagd zijn was het aantal gewenste oefenweekenden voordat er aan een nieuwe competitie begonnen wordt. De conclusie daar was dat hoger spelende teams drie oefenweekenden willen, maar dat lager spelende teams het al met een weekje minder zouden aandurven. De bond kiest voorlopig even voor drie weken voorbereidingstijd voor iedereen.

Ondertussen was ik zelf ook al een beetje gaan kijken tegen wie ik met mijn team zou willen gaan oefenen. En ik niet alleen, want ik heb al van meerdere clubs en teams gehoord dat er oefenwedstrijden worden afgesproken voor “weekend 1, 2 en 3”, en dat daar later, als we weten wanneer we weer mogen, nog data op geplakt worden.

Maar met deze exercitie kunnen we dus stoppen. Want een ruime meerderheid van de clubs wil het huidige afgelaste competitieprogramma gebruiken als oefenprogramma en de bond vindt dat ook geen slecht idee. Zo had ik het zelf nog niet bekeken, maar het lijkt me een uitstekend plan. Scheelt mij, en veel andere regelaars, in ieder geval weer een hoop geregel.

Als de competitie eenmaal begonnen is dan gaat de Hoofdklasse zonder stop door tot en met oktober. Voor de rest geldt dat er een zomerstop van drie weken wordt ingelast die voor iedereen duurt van maandag 13 juli tot en met zondag 2 augustus. Drie weken lijkt me meer dan voldoende voor een vakantie in eigen land.

Wat dan de datum van de laatste wedstrijd wordt hangt af van een aantal dingen. Natuurlijk van het aantal wedstrijden dat afgewerkt moet worden in een specifieke competitie en de startdatum, maar de bond wil ook rekening houden met eventuele vakantieplannen in de herfst. En wat daarin dan kan en mag is nu natuurlijk helemaal nog niet te voorspellen. De laatste competitiewedstrijd wordt in ieder geval op uiterlijk zondag 18 oktober gepland waardoor er eventueel op de laatste zondag van oktober nog een inhaalwedstrijd gespeeld kan worden. En met dat besluit volgt de bond de clubs die volgens de uitslag van de enquête ook in meerderheid zo lang mogelijk willen doorspelen.

Last but not least, aan het eind van de competitie zullen in alle klassen teams tot kampioen uitgeroepen worden, maar er zal niet worden gedegradeerd of gepromoveerd. Daar gaan we ons in 2021 dan wel weer druk over maken.

Nu maar hopen dat dat virus een beetje snel optieft, want de Nederlandse honkbalwereld is er wel een beetje klaar mee, en klaar voor een nieuwe start. Play Ball!