Bologna opent seizoen 2020 tegen debutant Torino

Amsterdam, 17 april 2020 – Vandaag ontvingen ik en een aantal andere honkballiefhebbers een mail van Pim van Nes. Voor veel honkballiefhebbers in Nederland én Italië een bekende naam. Pim schrijft al sinds begin jaren 80 voor diverse media in Nederland over Italiaans honkbal en voor Italianen over Nederlands honkbal.

Omdat er over Nederlands honkbal nu weinig te schrijven valt, maar over Italiaans honkbal wél, en Pim dat ook gedaan had, leek het me een goed idee om het verhaal dat Pim geschreven heeft hier te publiceren. Enjoy!

Bologna opent seizoen 2020 tegen debutant Torino

Landskampioen Fortitudo Bologna begint op zaterdag 13 juni het uitgestelde reguliere seizoen van de Serie A1 tegen debutant Grizzlies Torino ’48. Dat gebeurt met een thuiswedstrijd, die in Bologna om 15.00 uur aanvangt. In de avond om 20.00 uur wordt meteen de tweede wedstrijd in het Gianni Falchi stadion gespeeld. De twee clubs zijn ingedeeld in Girone A van de Serie A1 samen met 1949 Parma, dat het seizoen mag beginnen met een rustdag, alsmede Rangers Redipuglia dat thuis met een double header opent tegen Collecchio. In Girone B van de Serie A1 begint San Marino met twee wedstrijden tegen Hotsand Macerata, terwijl het naburige Godo twee maal Nettuno 2 ontvangt. Rustdag in Girone B is gegund aan de tweede Europese club van dit jaar Nettuno Baseball City.

Het regulier seizoen van de Serie A1 bestaat uit 10 weekends, waarvan het laatste valt op zaterdag 15 augustus. Iedere club heeft twee weekends vrij in die periode en speelt evenveel thuis- als uitwedstrijden. De clubs kiezen zelf voor of double headers of een overnachting tussen twee wedstrijden. Naburige clubs kunnen hun onderlinge wedstrijden uit en thuis spelen binnen hetzelfde weekend. Dit laatste doen bij voorbeeld de twee clubs uit Nettuno. In hun gezamenlijk weekend komen ook B-poulegenoten San Marino en Godo elkaar tegen in een thuiswedstrijd en een uitwedstrijd. In Girone A doet Parma Clima deze uitwisseling met twee tegenstanders, te weten met buurman Collecchio en met het 100 km verwijderde Bologna. In die gevallen wordt er gespeeld op vrijdagavond en zaterdagavond.

Het op de website van de Italiaanse bond gepubliceerd programma blijft natuurlijk wel afhankelijk van het tot nu toe streng toegepaste regiem van de landsregering in Rome, waar premier Conte regelmatig via het televisiescherm het Italiaanse volk toespreekt over de grote gezondheidscrisis, die het land in de greep houdt. Behalve in de winter brengt de gemiddelde Italiaan veel vrije tijd buiten zijn huis door, maar sinds maart heeft hij huisarrest en dat zal hem veel zwaarder vallen dan de gemiddelde huiselijk ingestelde Nederlander. Vooral gezinnen met kinderen zitten nu met permanent thuis gebonden ouders, onder wie talloze die daar tevens hun betaalde baan dienen uit te voeren. Op sociale media doen emotionele uitingen de ronde, zoals het zingen van het volkslied vanaf de balkons en uit open ramen.

Mede daarom kiest bondsvoorzitter Andrea Marcon voor de wedstrijd Codogno tegen Piacenza op zondag 14 juni als publicitaire seizoensopener. De twee clubs komen uit in de Serie B, dat is na de Serie A1 en de Serie A2 dus pas het derde niveau van het Italiaanse honkbal, maar Codogno is twee maanden geleden wereldberoemd geworden als de haard van het coronavirus in Europa. Marcon wil in juni daar de vitaliteit van zijn land en zijn sport manifesteren. Hij vraagt alle fans om of fysiek of in gedachten de openingshappening in Codogno bij te wonen. Hijzelf zal daar acte de presence geven “om club en stad een hart onder de riem te steken onderweg terug naar de normaliteit van het leven en van het honkbalseizoen, dat wij met sterke vastberadenheid nastreven”, aldus voorzitter Marcon.

In de heersende corona lockdown houdt Marcon de beoefenaars, fans en belangstellenden van Italiaans hit and run bezig met integrale vertoningen van topwedstrijden van de Azzurri en Azzurre (nationale ploegen honkbal en softbal) op eigen media en via openbare media. Onder andere de spannende interland tegen Nederland bij de Super Six 2018 in Hoofddorp werd vorige week integraal weergegeven, zoals destijds opgenomen door Playo TV. Vanaf overmorgen brengt Sky Sports alle Italiaanse wedstrijden van het OKT softbal in Utrecht in de huiskamers. Dat gebeurt in de ochtenden van 18, 20, 21, 24, 25 en 28 april. Marcon bedankt Sky hiervoor uitgebreid op de website van de Italiaanse bond, want “we hebben die dagen in Utrecht samen beleefd als een mijlsteen voor onze beweging!”

In de Italiaanse taal betekent het woord corona gewoon kroon, het symbool op de pet van de spelers van ons Koninkrijksteam. De Tripla Corona is zelfs het summum van de individuele seizoensprestatie door de Italiaanse slagman en pitcher. Die prijs wordt toegekend aan de winnaar van de drie belangrijkste statistieken: slaggemiddelde, aantal homeruns en binnengeslagen punten enerzijds en anderzijds verdiende punten gemiddelde, gewonnen wedstrijden en aantal 3 slag.

De eerste die dat bereikte was werper Giulio Glorioso (1961, 1962 bij Milano en 1963 bij Nettuno). Latere driekroonwinnaars op de heuvel waren Federico Corradini in 1974 bij Bologna, Mike Romano in 1979 bij Rimini, Dave Farina in 1982 bij Parma en de enige 100% buitenlander Joey Williamson in 2014 bij Bologna.

In het slagperk waren de driekroonwinnaars in de 20ste eeuw allemaal geboren en getogen Italianen, te weten Roberto Gandini in 1962 bij Milano, Giorgio Castelli in 1974 bij Parma, Roberto Bianchi in 1987 bij Bologna en in 1991 bij Milano. Dat was voor de eeuwwisseling en sindsdien greep alleen nog een buitenlander de tripla corona in Italie, te weten Carlos Duran in 2009 bij San Marino.

Voor de huidige lezers komt de club Milano in dit verband opvallend veel voor, omdat we in de 21ste eeuw die club niet meer terug zien in de hoogste competitie van Italie. De club werd opgericht in 1946 en werd landskampioen in 1958, 1960, 1961, 1962, 1966, 1967, 1968 en 1970. Vier maal won hun speler de tripla corona: werper Glorioso in 1961 en 1962, slagmannen Gandini in 1962 en Bianchi in 1991. Deze laatste winnaar kwam naar Milano dankzij toenmalige zakenman Silvio Berlusconi, die Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard naar voetbalclub AC Milan had gehaald. Volgens verhalen zouden zij hem ook geattendeerd hebben op honkbalclub Milano 1946, dat daardoor een korte terugkeer in de Serie A1 en in Europese bekercompetities beleefde.

Pim van Nes

campo da baseball di Viale della Resistenza a Codogno
© FIBS

Foto van het stadion van Codogno aan het adres: Viale della Resistenza (straat van de weerstand, van het verzet, onverwacht nu een verwijzing naar de corona epidemie). Foto toont een moment van de wedstrijd Italie – Nederland bij het 50-jarig bestaan van de club.