±20(!) Minor Leaguers zoeken nog een plek in de Hoofdklasse

Amsterdam, 15 juli 2020 – Op de Honkbalsite verscheen gisteren het bericht waarin stond dat alvast vijf Minor Leaguers voor het seizoen 2020 een plek in de Hoofdklasse hebben gevonden, maar dat zouden er best nog wel ‘ns wat meer kunnen worden.

Tom de Blok en Donny Breek gaan spelen bij L&D Amsterdam en Darryl Collins, Dashenko Ricardo en Jiorgeny Casimiri zullen dit seizoen Neptunus gaan versterken. In het stuk op de Honkbalsite staat “Beide topteams, en daarmee de Hoofdklasse in het algemeen, krijgen daarmee een kwaliteitsimpuls”, en dat klopt natuurlijk, maar voor de spanning in de competitie is deze eenzijdige, of eigenlijk tweezijdige, verdeling misschien wat minder gunstig. De twee selecties waren al sterker dan die van de andere zes clubs, maar met deze toevoegingen is het verschil alleen maar groter geworden.

Ronald Jaarsma, coach van Neptunus, laat desgevraagd weten dat zijn selectie nu wel “op slot” zit. Neptunus was sowieso al van plan om voor de Europa Cup een extra werper uit de VS te halen en dat is nu Casimiri geworden. Ricardo is een welkome oplossing voor het catcherprobleem dat was ontstaan door blessures. Jaarsma is verder erg blij met de komst van Collins die hij “kind van de club” noemt. Hij neemt de plaats in van Coco Johnson die nu niet uit Amerika naar Nederland kan komen. De Rotterdamse selectie is met deze aanwinsten dus niet veel groter, maar wel sterker geworden.

Dat De Blok en Breek in Amsterdam zouden belanden was te verwachten, en is dus ook gebeurd. Een officiële reactie van L&D Amsterdam op mijn vraag of hun selectie nu ook ‘af’ is laat nog even op zich wachten, maar de onofficiële reactie “Wij zijn helemaal klaar. Zitten bomvol ook” laat weinig aan de verbeelding over.

En dat is misschien jammer voor de Minor Leaguers die gehoopt hadden op een plekje in de Top-2 van Nederland, maar het biedt wel kansen voor de zes andere clubs die nog wel een kwaliteitsimpuls kunnen gebruiken om ook maar enigszins in de buurt te kunnen komen van Neptunus en L&D Amsterdam

Begin deze maand gaf Tjerk Smeets, Technisch Directeur van de bond, al aan dat meerdere spelers hadden aangegeven dit seizoen graag in Nederland te willen gaan spelen. Los van de vijf spelers die nu dus al een plek hebben gevonden zijn er nog zo’n 20 Minor League spelers die hopen op een plekje in een Hoofdklasse team. Het lijkt er daarbij dan ook op dat de Amerikaanse werkgevers niet moeilijk doen en de spelers toestemming hebben gegeven nog iets van hun seizoen 2020 proberen te maken.

Het zou ontzettend mooi zijn voor het niveau van de competitie als deze Minor Leaguers bij de andere clubs een plekje vinden, maar dat is helemaal nog geen gelopen zaak. Hoewel de spelers waarschijnlijk wel zullen snappen dat er in Nederland niet veel te verdienen valt zal er toch wel iets betaald moeten worden, al zijn het maar onkosten of zelfs de kosten voor de verzekering. En omdat de financiële situatie van verreweg de meeste de clubs in Nederland, inclusief die in de Hoofdklasse, niet al te best is, is dus de vraag hoeveel spelers daadwerkelijk nog een kans krijgen.

Uiteindelijk wil de KNBSB natuurlijk ook een spannende competitie en niet één lange reeks oefenwedstrijden die duurt tot de Holland Series. Aan Tjerk Smeets vroeg ik of hij hier nog een rol ziet voor de bond. Hij antwoordt hierop “Een Bond kan niet bepalen wie waar speelt en een Bond kan ook niet bepalen over de financiën van een club. De clubs zijn zelf verantwoordelijk voor hun spelersbeleid en zullen dus zelf actie moeten ondernemen om voor nivellering te zorgen“.

Omdat eerder dit jaar al besloten is dat Neptunus en L&D Amsterdam in 2021 de twee Nederlandse Europa Cup-plekken zullen innemen is er voor de overige zes clubs ook weinig te winnen. Ook zouden deze hele late ‘roster moves’ niet alleen betekenen dat er spelers bij komen, maar waarschijnlijk ook dat andere spelers een stapje terug zouden moeten doen. En dat zijn spelers die de clubs waarschijnlijk wél willen behouden, want als er volgend jaar weer gewoon een Minor League seizoen wordt gespeeld dan hebben de Hoofdklasse clubs die jongens gewoon weer nodig. Dus ook als de clubs het kunnen betalen en eruit zouden kunnen komen met één of meer Minor Leaguers, dan nog is het de vraag of ze die stap ook echt zullen nemen. Over acht dagen begint de competitie, dan zullen we het waarschijnlijk wel weten.