24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

12 juli 2020 – Met de opzienbarende maatregel van 9 naar 7 innings in het Italiaanse honkbal nog maar twee weken oud, leek het de moeite waard kort de wedstrijdgegevens van de eerste week in de Serie A1 door te nemen.

De zes clubs speelden ieder 3 wedstrijden en het waren allemaal ontmoetingen tussen een play-off deelnemer van vorig jaar enerzijds en anderzijds een promovendus uit de Serie A2. Acht van de negen wedstrijden waren avondwedstrijden. Al deze acht wedstrijden duurden tot na half twaalf en drie daarvan zelfs tot na middernacht.

Een wedstrijd duurde langer dan 7 innings, te weten de tweede wedstrijd tussen Collecchio en Parma op vrijdagavond, toen Parma de achtste inning nodig had om de thuisclub met 5-7 te verslaan. Mede daardoor duurde de wedstrijd 3 uur en 35 minuten, waarmee de laatste nul pas om 5 over half 1 werd afgeroepen. Ook op zondagmorgen blijkt die wedstrijd de langste van de eerste competitieweek van de Serie A1. De op een na langste wedstrijd duurde 3 uur en 25 minuten, maar die omvatte slechts 6 en een halve inning, waarna Bologna thuis al met 12-4 voor stond tegen Godo op woensdagavond. Toen was het dus al 5 minuten voor half 1.
 
Twee andere wedstrijden telden eveneens slechts 6 en een halve inning, maar die duurden desondanks 2 uur en 3 kwartier: San Marino tegen Macerata 8-2 en Parma tegen Collecchio 11-4 beide op woensdagavond. Toen werd de kleedkamer pas opgezocht na kwart voor 12 en wat betreft San Marino ging het publiek toen naar huis. Ondanks het Italiaanse protocol van lege tribunes, bleken 180 stoeltjes van het Serravalle stadion bezet door fans van voornamelijk de thuisclub. San Marino is een aparte republiek, waarin andere regels gelden. Het laagste aantal innings was 4 en zo kort duurde de derde wedstrijd tussen Macerata en San Marino: 0-16. Foutloze wedstrijd van beide zijden en voor San Marino pitcher Luca Di Raffaele een “perfect” game met 3-0-0. Duur 2 uur en 50 minuten!
 
De qua tijd kortste wedstrijden waren Macerata – San Marino 2-8 zaterdagmiddag met 2 uur en 20 minuten, Bologna – Godo 7-0 zaterdagavond 2 uur 25 minuten en Collecchio – Parma 1-16 zaterdagavond met 2 uur 27 minuten. Doordat deze laatstgenoemde wedstrijd pas om 21.40 uur was begonnen, was het al weer zondag toen de wedstrijd was afgelopen. De thuisclub kreeg een boete van 50 euro opgelegd wegens wangedrag van manager Marcello Saccardi, die op het veld bleef protesteren tegen scheidsrechterlijke beslissingen en daarmee achter de backstop doorging toen hij het veld uit was gestuurd. Persoonlijke schorsing voor de komende twee Serie A1 wedstrijden.
 
Tussenstand: 1-2-3 Parma, San Marino, Bologna 1.000, 4-5-6 Godo, Macerata, Collecchio 0.000
 
Programma woensdag 15 juli: San Marino – Parma, Collecchio – Godo, Bologna – Macerata

Het logo van Godo. Godo is afgeleid van het volk de Goten dat in de derde eeuw het Romeinse Rijk binnenviel.
Pim van Nes

RELATED ARTICLES