Nog maar 6 Italiaanse clubs beginnen vanavond met lege tribunes

8 juli 2020 – Onder het huidig lockdown-regime in Italie moeten de drie honkbalwedstrijden van de Serie A1 gespeeld worden met lege tribunes van de stadions in Bologna, Parma en San Marino. Om 21.00 uur beginnen daar wedstrijden tegen respectievelijk Godo, Collecchio en Macerata. Op het laatste moment trok Nettuno 2 zich nog terug uit de competitie. De Italiaanse bond FIBS verzorgt iedere week live streaming van een wedstrijd en vanavond staan de camera’s in het Gianni Falchi stadion van Bologna.

De kampioensclub daar komt voor het derde jaar op rij uit met een Nederlandse korte stop. In 2018 was dat Gilmer Lampe, in 2019 koos Bologna voor John Polonius en in 2020 contracteerde Bologna de 25-jarige oranjeklant Ray Patrick Didder, afkomstig van de Double A club Mississippi Braves en de Portoricaanse winterleagueclub Atenienses de Manati. De Arubaan debuteerde in Oranje bij de Premier 12 in november 2019. Voor de liefhebbers van live streaming vanavond: fibstv.com om 21.00 uur.

(tekst gaat door onder foto)

Ray-Patrick Didder Foto: Phrake Photography

Gisteren nog ontving het Italiaanse bondsbureau in Rome bericht omtrent het protocol bij wedstrijden. Verplichtingen ten aanzien mondmaskers en handschoenen en onderlinge afstand in de dug-out werden alsnog versoepeld, maar de tribunes moeten voorlopig nog leeg blijven. Het protocol voor wedstrijden tijdens de epidemie(PDF) werd onmiddellijk aangepast en gedistribueerd.

Bondsvoorzitter Andrea Marcon schrijft bovendien voor dat vanavond een minuut stilte betracht moet worden ter nagedachtenis van alle slechtoffers van het coronavirus tot dan toe. Ook voor softbalwedstrijden gelden voornoemde voorschriften, maar worden ook directe reportages op het internet verzorgd door de FIBS via dezelfde website fibstv.com.

In een interview met journalist Maurizio Caldarelli voor website Baseball.it verklaarde Marcon, dat de verrassende beslissingen van 9 naar 7 innings en van 2 naar 3 wedstrijden vrijwillig en eenstemmig genomen zijn door de deelnemende clubs en het bondsbestuur. “Wat betreft de 7 innings komen we tegemoet aan plannen van de WBSC, die al internationale toernooien laat houden in deze verkorte vorm. Met de drie wedstrijden willen we proberen meer spektakel te brengen in het honkbal. We spelen al sinds de vorige eeuw geen drie wedstrijden per weekend meer. Over een paar weken is de voetbalcompetitie voorbij en ontstaat er meer zichtbaarheid voor onze sporten. Ik ben blijf in overleg met de overheid en hoop binnenkort ook groen licht voor publiek in onze stadions te krijgen. Alles bij elkaar hebben we ongeveer anderhalf miljoen euro uitgekeerd om de competities op gang te trekken!”

Programma Serie A1 regulier seizoen 2020:

8 – 11 juli: Bologna – Godo (TV!), San Marino – Macerata, Parma – Collecchio
15 – 18 juli: San Marino – Parma, Collecchio – Godo, Bologna – Macerata
22 -25 juli: Bologna – Parma, Collecchio – San Marino, Godo – Macerata
29/7 – 1 augustus: Macerata – Parma, San Marino – Godo, Bologna – Collecchio
5 – 8 augustus: Bologna – San Marino, Parma – Godo, Collecchio – Macerata

12 – 15 augustus: Godo – Bologna, San Marino – Macerata, Collecchio – Parma
19 – 22 augustus: Parma – San Marino, Godo – Collecchio, Macerata – Bologna
26 – 29 augustus: Parma – Bologna, San Marino – Collecchio, Macerata – Godo
2 – 5 september: Parma – Macerata, Godo – San Marino, Collecchio – Bologna
9 – 12 september: San Marino – Bologna, Godo – Parma, Macerata – Collecchio