24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 2 juli 2020 – Afgelopen dinsdag maakte Minor League Baseball bekend dat het 2020 seizoen volledig gecanceld is. De Minor Leagues hadden het al zwaar, maar het coronavirus heeft verantwoord én rendabel spelen dit jaar volledig onmogelijk gemaakt.

Daar waar de MLB een heel groot gedeelte van de inkomsten haalt uit de televisiegelden moeten de Minor League clubs het voornamelijk hebben van de toeschouwers. 80% tot 90% van de inkomsten van deze clubs moet komen van de ongeveer 4.000 toeschouwers per wedstrijd gemiddeld (in 2019) die het stadion bezoeken.

Met het virus dat nog heftig door de Verenigde Staten woekert is het spelen met publiek op korte termijn uitgesloten, en spelen zonder publiek, en dus zonder inkomsten, is ook geen optie.

De meeste Minor League clubs betalen hun spelers nog tot eind juli zo’n $ 400,- per week en daarna houdt het voor de meeste spelers op. Alleen de echte ‘top prospects’ zullen toegevoegd worden aan de groep van maximaal 60 spelers per team die kans maken op een plek op het Major League roster. Voor een enkeling zou dit zelfs kunnen betekenen dat ze eerder gaan debuteren in de Major League dan ‘normaal’ het geval zou zijn geweest.

De grote groep die overblijft echter moet de tijd van nu tot het begin van Spring Training 2021 overbruggen. En de kans dat er dan plek is voor die spelers zal dan waarschijnlijk ook nog ‘ns een stuk kleiner worden. De MLB is in ieder geval voornemens om van 40 affiliate teams afscheid te nemen. Het aantal van 160 wordt daarmee teruggebracht tot 120 Minor League clubs. Dat plan dateert overigens al van vóór Corona, maar heeft nu een nog grotere kans van slagen gekregen.

Bij die grote groep spelers die nu dus ineens geen werk meer hebben zitten ook veel spelers die een link met Nederland en/of het Nederlands Koninkrijk hebben. En omdat er in Nederland wél gespeeld gaat worden én omdat er voor dit jaar geen datum is vastgesteld waarvoor je spelers moet hebben aangemeld, is voor deze Minor Leaguers dit jaar de Hoofdklasse ineens een serieuze optie geworden. Het zou in ieder geval een mooie overbrugging kunnen zijn naar de ‘winter ball leagues’ zoals bijv. de competities in Australië of de Dominicaanse Republiek.

Tjerk Smeets, Technisch Directeur van de KNBSB, geeft desgevraagd aan dat meerdere (ex) Minor Leaguers al hebben aangegeven graag in Nederland te willen komen spelen. Spelers die al eerder in Nederland gespeeld hebben zoals bijv. De Blok en Collins (pure gok, er zijn geen namen genoemd door Smeets) zullen hun weg zelf wel weten te vinden naar de Hoofdklasse clubs, maar namen van geïnteresseerde spelers worden door de bond doorgegeven aan de clubs en als die ook interesse hebben worden beide partijen door de bond aan elkaar gekoppeld.

Hoewel Smeets natuurlijk wel graag ziet dat vooral de spelers uit het Nederlands Team ergens wedstrijdritme opdoen beperkt de lijst met spelers zich niet alleen tot deze Oranjeklanten.

Wel voegt Smeets verder toe “Een grote maar in dit geheel is dat spelers die nog onder contract staan van een MLB club wel toestemming moeten hebben van hun organisatie en dat er mogelijk verzekeringskosten overgenomen moeten worden”. En dat de verzekeringskosten weleens hoog kunnen uitvallen dat weet de bond natuurlijk als geen ander. (Deze ouwe koe blijft verder in de sloot).

Als het financieel uit kan dan zou het mooi zijn als we dit jaar in de Hoofdklasse een aantal Minor League spelers kunnen zien spelen. Hopelijk dan ook redelijk gelijk verdeeld over de clubs. Ik kan dan ook meteen stoppen met zeuren over het selectiebeleid van de bondscoach en de technisch directeur.  Het OKT zal komende winter dan in ieder geval gespeeld kunnen worden met een Oranje team dat bestaat uit spelers uit de Hoofdklasse. Niet helemaal hoe ik het bedacht had, maar goed 😜

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES