24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

[UPDATE] 30 juni 2020 – Tegelijkertijd met het op deze website aangekondigde Hoofdklasse-overleg in Nederland, voerde ook in Italie gisteravond het bondsbestuur overleg met de clubs uit de hoogste competitie van dat land. Aan de videoconferentie namen deel bondsvoorzitter Marcon en zijn twee deputies De Robbio en Mignola en de vertegenwoordigers van de 7 overgebleven clubs Bologna, Parma, San Marino, Godo, Nettuno 2, Macerata en Collecchio.

Op de website van de Italiaanse bond werd gisteravond verslag gedaan van deze vergadering, waarin opvallend positieve beslissingen werden genomen na de vertragingen van de competitie wegens de pandemie en na de afzeggingen door drie clubs door de protocollen.

Na de vertragingen van de afgelopen maanden meldde de FIBS nu plotseling een vervroeging, want de competitie begint al over ruim een week op de nieuwe vaste wedstrijddag woensdag. Even plotseling maar sensationeler is de uitbreiding van 2 naar 3 wedstrijden per week en de absolute noviteit is de invoering van kortere wedstrijden van slechts 7 innings.

De eerste drie wedstrijden van de Serie A1 beginnen op woensdagavond 8 juli om 21.00 uur. [UPDATE: Het alweer aangepaste speelschema is te vinden op de site van de Italiaanse bond FIBS.] De clubs ontmoeten elkaar in principe twee keer op zaterdagen om 16.00 uur en om 20.30 uur, maar kunnen in onderling overleg ervoor kiezen om op vrijdagavond en zaterdagavond te spelen. Dat hangt samen met de reisafstand van de uitclub naar de thuisclub en met de haalbaarheid van hotelkosten. Iedere club speelt in het regulier seizoen 18 wedstrijden tot en met het weekend van 21 augustus.

De eerste vier clubs van de eindstand gaan door naar de play-offs om het beste van 5 wedstrijden en de winnaars daarvan plaatsen zich voor de Italian Baseball Series om het beste van 7 wedstrijden. Die eventuele wedstrijd 7 staat gepland voor 26 september. Tijdens de play-offs tussen de top 4 clubs beginnen de overige 3 clubs van de Serie A1 aan bekerwedstrijden. De beste twee clubs van dat toernooi gaan door naar de halve finales, waarin tevens de twee verliezende clubs uit de play-offs zullen instromen. De winnaars van de halve finales strijden dan tenslotte om de Coppa Italia.

Videoconferentie Italiaans “Hoofdklasse-overleg” gisteravond
Pim van Nes

RELATED ARTICLES