Bologna blijft ongeslagen, San Marino en Parma verliezen

19 juli 2020 – Woensdagavond en zaterdag hebben de zes clubs van de Serie A1 hun competitie voortgezet. Zoals verwacht won landkampioen Bologna alle drie wedstrijden tegen Macerata en leverde daarmee de enige sweep van de week. De overige vier clubs verloren allemaal minstens een wedstrijd. Finalist 2019 Parma verloor zelfs twee maal van San Marino in drie “close games”.  

In eigen huis won Bologna woensdag met naar achteraf bleek het kleinste verschil van Macerata:  7-1. De twee ontmoetingen zaterdag in Macerata eindigden beide met een runsaldo van tien: 3-13 en 4-14. Opvallend is dat beide aangetrokken Nederlanders (Didder en Clementina) nog niet zijn opgesteld in de eerste zes wedstrijden van het uitgestelde seizoen.

Interessante ontmoetingen tussen de twee sterke ploegen van San Marino en Parma. Woensdag won San Marino thuis met 3-0 en zaterdag in Parma leek San Marino onderweg naar twee overwinningen. In de middag gebeurde dat met 1-4 en in de avond stond het halverwege de laatste inning 1-2 voor San Marino. Met al twee man uit sloeg Desimoni de gelijkmaker binnen en op een veldfout van San Marino liep Paolini het winnende punt over de thuisplaat. Sterke startende werpers waren nieuwkomers Luis Lugo (Venezuela) voor Parma en Markus Solbach (Duitsland) voor San Marino. Beiden keerden uit de Amerikaanse Minor Leagues terug naar Europa.

Spannend werd het alle drie keer tussen Collecchio en Godo. In het eerste duel leek thuisclub Collecchio te gaan winnen zonder eigen honkslag. In de eerste inning had de ploeg geprofiteerd van 3 veldfouten op rij door Godo en die 1-0 voorsprong werd verdedigd tot in de laatste inning. Met al twee man uit scoorde het bezoekende Godo de gelijkmaker op een gooifout van de catcher. In de tweede helft van die zevende inning was de eerste honkslag van Collecchio in de wedstrijd meteen een driehonkslag. Vanuit de hot corner scoorde Alfieri de definitieve voorsprong: 2-1.

Zaterdag In Godo duurde het tot in de voorlaatste inning dat de thuisclub de minimale voorsprong uit de eerste inning kon uitbouwen van 1-0 naar 6-0. De derde wedstrijd tussen Godo en Collecchio eindigde ook in een 2-1 overwinning voor Collecchio, maar de twee ploegen hadden daartoe nu twee extra innings nodig. Na de reguliere 7 inning stond het nog 0-0 en alle 3 runs werden pas in de tweede extra inning gescoord. Met al twee man uit sloeg Coffrini twee punten binnen voor Collecchio. De gebroeders Meriggi sloegen voor Godo ieder nog een honkslag, maar de derde nul viel bij 1-2. 

Tussenstand Serie A1: 1. Bologna 6-0, 2. San Marino 5-1, 3. Parma 4-2, 4. Collecchio 2-4, 5.Godo 1-5, 6. Macerata 0-6. 

Programma voor aanstaande woensdagavond: Bologna – Parma, Collecchio – San Marino, Godo – Macerata.

Wegens de afwezigheid van de nog steeds niet in Italie teruggekeerde bondscoach Mike Piazza heeft zijn waarnemer Bill Holmberg 16 pitchers en 4 catchers uitgenodigd voor een centrale training in Godo op 27 juli. Het zal de eerste keer zijn sinds de epidemie en de tweede keer in 2020.

De groep pitchers bestaat uit: Alex Bassani, Matteo Bocchi, Luca Bortolotti, Murilo Brolo Gouvea, Nicolo Clemente, Filippo Crepaldi, Nicola Marziali, Claudio Scotti en Matthias Zotti (alle negen van Bologna), Alessandro Maestri, Luca Di Raffaele, Alessandro Ercolani en Nicola Garbella (alle vier van San Marino), Ettore Giulianelli en Nicolo Ioli (beiden van Torre Pedrera) en Lemba Della Salandra (Picena). 

De vier catchers zijn: Cesare Astorri (Bologna), Giulio Monello (San Marino), Lorenzo Morresi (Macerata) en Marco Sabattani (Godo). 

Pinch runner Gradali glijdt gelijkmaker binnen in laatste inning (Parma – San Marino, 3-2)