24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

22 mei 2021 – De president van de Italiaanse regio Piemonte leidde donderdag persoonlijk een delegatie vanuit Turijn naar Parijs, waar hij samen met de sportwethouder van Turijn en de tournooivoorzitter een bespreking voerde met Didier Seminet, voorzitter van de Europese confederatie CEB. Door president Alberto Cirio en wethouder Fabrizio Ricca werden het toeristische, sportieve en culturele aanbod van de regio Piemonte geillustreerd.

Daarna kwam Cirio, die op 13 april jl. in eerste linie meedeed aan een demonstratie in Turijn tot de steunaanvraag aan de CEB. Hij verwees daarbij naar de waardevolle bijdragen van sponsors tot het welslagen van het evenement en vroeg om volledige medewerking door de CEB en definitieve bevestiging van het programma tussen 12 en 19 september overeenkomstig de agenda, die door de Italiaanse bond FIBS op 12 mei in Turijn werd gepresenteerd. Mannucci voegde nog toe, dat de Italiaanse bond bijzondere aandacht zal besteden aan toepassing en naleving van de gezondheidsprotocollen om een veilig verloop van het tournooi te waarborgen. Europees voorzitter Seminet bedankte de Italiaanse bond als organiserende entiteit van het toernooi voor de inspanningen tot nu toe en zegde volledige medewerking toe opdat het EK precies volgens programma zal verlopen.

Het huidig weekend beleeft de hoogste Italiaanse competitie Serie A het vertrek in de volle breedte. Twee weken geleden begon poule C met 5 deelnemende clubs en vanaf nu doen alle overige 27 clubs ook mee. Ja, slechts 27, want Bollate schreef op het laatste moment af. Nu hebben we zes poules van 4 clubs, 1 van 3 clubs en 1 van 5 clubs. Twee-en-dertig clubs zou ideaal zijn geweest en een week eerder had Sala Baganza nog kunnen worden toegevoegd aan poule B in plaats van Bollate. Nu spelen Cagliari, Brescia en Senago een regulier seizoen van 8 wedstrijden in poule B. Voor aanvang van de openingswedstrijden wordt overal een minuut stilte gehouden uit respect voor de overleden coaches Bill Holmberg (honkbal) en Enrico Obletter (softbal). Ieder weekend worden twee wedstrijden live uitgezonden door het kanaal van de Italiaanse bond. Dit weekend zijn dat de thuiswedstrijden van Nettuno 1945.

Twaalf spelers in de Serie A staan geregistreerd als Nederlander. De club met de meeste Nederlanders is Fortitudo Bologna, dat vorig jaar landskampioen werd: Ray-Patrick Didder, Eugene Helder, Randolph Oduber, Ericson Leonora en Wendell Floranus (totaal 5). De andere club die naar het tournooi om de European Champions Cup zal komen is Parma Clima. Deze club heeft zich versterkt met twee Nederlanders, te weten Urwin Juaquin en Gillian Wernet. Vijf clubs hebben ieder 1 Nederlander ingehuurd voor dit seizoen: Red Sox Paterno haalde Enrique Hatma naar Siciliƫ, Hotsand Macerata vond Javier Lopez, Godo verzekerde zich van Shakir Albert en San Marino doet het met Jiandido Tromp. Ook de Italiaanse softbalclubs wisten de weg naar Nederlandse speelsters te vinden. Manon Weijgertse vliegt regelmatig met Banca di Sardegna naar uitwedstrijden op het vaste land. Daar speelt Chantal Versluis voor het noordelijke Sestese. Aan de Adriatische kust onthaalt Forli het duo Francisca Rossellini en Elizabeth Fortunata.

Nella foto, da sinistra a destra: Ricca, Seminet, Cirio, Mannucci (v.l.n.r.)
Pim van Nes

RELATED ARTICLES