Marcon League Baseball begint dit weekend in twee steden

5 mei 2021 – Met 33 ploegen is de Italiaanse Serie A Baseball bijna anderhalf maal zo groot als de Giro d’Italia, die eveneens zaterdag van start gaat met slechts 23 ploegen.

De wielrenners vertrekken onder de TV camera’s van de RAI voor een korte tijdrit in de oude hoofdstad Turijn, waar in september ook het EK honkbal wordt gehouden. In Collecchio (met 15.000 inwoners een gemeente bij Parma) wordt zaterdag 15.00 uur de eerste bal van het honkbalseizoen gegooid in de eerste van twee wedstrijden tussen Camec Collecchio en Farma Crocetta.

Zondag sluit de stad Modena met bijna 200.000 inwoners aan in de Serie A met twee wedstrijden tussen Comcor Modena en Ciemme Oltretorrente uit Parma. Giro en de honkbalsteden komen elkaar dit jaar regelmatig tegen. De wielrenners en de TV camera’s komen in Turijn op 8 mei, Parma 11 mei, Modena, Bologna en Rimini 12 mei, Florence 20 mei, Verona 21 mei, Castelfranco 22 mei, Cervignano 23 mei, Senago en Milaan 30 mei. Zo maakt de TV-kijkende sportliefhebber tevens kennis met de nieuwe Italiaanse Giro del Baseball.

Over 2 weken voegen de overige zeven poules zich bij poule C, waarin dan al 4 wedstrijden gespeeld zijn door de 4 voornoemde clubs en Fontana Ermes uit Sala Baganza (6.000 inwoners). Dan zijn alle 33 clubs van de nieuwe Serie A tegelijk bezig met hun regular season. Met dat aantal is het vlaggeschip van de FIBS 10% groter dan de Amerikaanse Major League. De acht poules van de Serie A gaan ieder een winnende club opleveren, die zich daarmee plaatst voor de volgende ronde van het Italiaans seizoen. De grote kanshebbers hiervoor zijn ParmaClima uit poule A, Senago uit poule B, Collecchio of Modena uit poule C, UnipolSai Bologna uit poule D, Hotsand Macerata of New Rimini uit poule E, Godo of New Black Panthers uit poule F, San Marino uit poule G en Nettuno 1945 uit poule H. Dan wordt het serieus!

Tot begin juni zeker zullen alle wedstrijden in de Serie A achter gesloten deuren moeten gespeeld worden, behoudens San Marino dat eigen regels van die republiek mag toepassen. Ondanks de nieuwe Italiaanse staatssecretaris van sport Valentina Vezzali, die per begin mei publiek wilde toelaten in stadions en sportpaleizen, werd het verbod door premier Mario Draghi verlengd tot begin juni. De coronastatistieken in Italië wijken sterk af van die in Nederland. Qua bevolking is Italie ongeveer 3,5 keer groter dan Nederland: 60 miljoen tegen 17 miljoen. De afgelopen weken bleken de nieuwe besmettingen in Italie gemiddeld slechts 2 keer hoger dan in Nederland, maar het aantal sterfgevallen in Italie bleek zelfs 15 a 20 keer hoger dan in Nederland. Om uitleg gevraagd in Italiaanse kringen hoort men, dat Italië relatief meer ouderen en minder jongeren telt.

Gianni Malago, de herverkiesbare voorzitter van het Olympisch commitee CONI, toonde zich vorige week een belangstellende gastheer voor de vergadering van het Italiaanse bondsbestuur voor honkbal en softbal. Onder leiding van bondsvoorzitter Andrea Marcon werd de voortgang van de nationale ploegen naar de EK-tournooien in eigen land besproken. De nationale sporters kunnen zich laten vaccineren tegen covid19 zowel in Milaan als in Rome. Bondscoach Mike Piazza gaf een uiteenzetting en de toevoeging van Andrea Cardone als verantwoordelijke voor de atletische voorbereiding van de Azzurri werd aangenomen door de leden van het bondsbestuur. Het financieel verslag over het boekjaar 2020 werd goedgekeurd met een balans van € 1.509.537, waardoor een bedrag van € 763.000 kon worden overgemaakt naar de reserve van de FIBS. Een verheugend resultaat, volgens Marcon, die de ondersteuning ter waarde van ongeveer anderhalf miljoen euro ten gunste van clubs in coronacrisis in herinnering riep.

CONI-voorzitter Giovanni Malago (derde van rechts)
begroet het bondsbestuur van de FIBS, dat in het paleis
van het CONI vergaderde onder leiding van
Andrea Marcon (derde van links).