17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 22 april 2021 – Vorige week heb ik op deze site een punt gemaakt van de volgens mij wederom ongelukkige keuze van de KNBSB om al voordat het voorjaarscongres gehouden werd de stemming te laten plaatsvinden.

Het is een beetje als een verkiezingsdebat houden nadat de stembussen gesloten zijn, terwijl je weet dat ook niemand de moeite heeft genomen om de verkiezingsprogramma’s te lezen. Mede door deze vormfout, die nu voor de tweede keer op rij gemaakt is, werd het congres gedevalueerd tot een veredelde informatieavond waar ook weer veel te weinig verenigingen in geïnteresseerd waren.

En om heel eerlijk te zijn, aan het bestuur van de bond ligt het niet. Ik mag dan chagrijnig lopen doen over verkeerde keuzes over de vorm en de procedure van het congres, het echte probleem ligt natuurlijk bij de verenigingen. Gisterenavond waren er iets meer dan 60 verenigingen vertegenwoordigd op het congres. Nog teleurstellender was het aantal verenigingen dat de moeite had genomen vooraf hun stem uit te brengen, dat waren er namelijk maar 47 en dat is maar 35% van het totaal. En om tot dat aantal te komen zijn ook alle stemmen meegeteld die niet door een 2e vertegenwoordiger van de vereniging waren bevestigd, wat dus eigenlijk verplicht was.

Hoe moeilijk kan het zijn mensen? Alle verenigingen hebben een hele week de tijd gehad om hun stem uit te brengen. En het is eigenlijk te absurd om waar te zijn, maar ook als je kijkt naar de absolute aantallen had je beter live tijdens die twee uurtjes van het congres kunnen stemmen dan in die hele week van 12 t/m 18 april. Dan was er dus niet alleen discussie mogelijk geweest, maar statistisch gezien had je ook meer gewicht kunnen geven aan de beslissingen.

Overigens waren de beslissingen nu ook Noord-Koreaans helder, maar dan dus zonder het hoge opkomstpercentage. De jaarrekening, met een mooie winst voor de bond maar zonder korting op de contributie voor de verengingen, kreeg van 98% van de stemmers de goedkeuring. En ook de andere punten, de vaststelling van het congres van vorig jaar november en de aanpassingen in het Algemeen Reglement en het Tuchtreglement werden met vergelijkbare cijfers aangenomen.

Verder waren er voor de wel aanwezige verenigingen nog wel wat aardige updates. De van corona herstellende directeur Stefaan Eskes gaf toepasselijk een update van de corona-routekaart en een toelichting op hoe de bond aan deze informatie komt en betrokken wordt.

Bestuurslid Job van Beekhoven nam de slides over de voortgang van de “Prioriteiten Projecten” voor z’n rekening. Veelzeggend was de laatste opmerking bij het project “Vitaliseren Verenigingen”, daar stond namelijk “!! Actieve betrokkenheid van veel verenigingen moet beter”. Bij het project “Attractieve competities” sprong de pilot voor de pupillen in de 3e klasse in het oog. In deze competitie zal niet gewerkt worden met een ranglijst of met winnen en verliezen. Bij “Ledenbehoud & Ledenwerving” was er de nodige aandacht voor het exitonderzoek dat vorig jaar gedaan is. Deze zomer zal dit onderzoek geautomatiseerd worden. Hieronder de resultaten van afgelopen jaar.

Bij het project “Zichtbaarheid van de sporten vergroten” werd o.a. stilgestaan bij de de nieuwe mediapartnerships en de nieuwe website die op korte termijn live gaat en de Honkbalsite en Softbalsite moet gaan vervangen.

Sponsoring voor HonkbalTV was één van de bullets bij het project “Inkomsten vergroten”. Uiteindelijk zullen het vooral de korte clipjes zijn die op de sociale media voor extra aandacht voor onze sporten moeten zorgen, maar zolang we nog niet naar het honkbalveld mogen om te gaan kijken is ook de livestream van belang. Goed om te weten daarover is dat bij de start van de competitie het probleem met geluid, dat afgelopen weekend in ieder geval nog niet synchroon liep met het beeld, opgelost zal zijn. Uiteindelijk is dat bij het live kijken van wedstrijden ook het enige dat echt opgelost moet worden.

Het laatste nieuwtje van het congres dat ik wil delen, ook om met een positieve noot te eindigen, is dat op het gebied van het aantal leden afgelopen februari een succesje gevierd kon worden. Voor het eerst sinds lange tijd had de bond die maand meer leden dan het jaar ervoor. Het waren er maar 8 meer, maar toch, het was meer.

En nu maar hopen dat we snel weer allemaal ‘normaal’ naar het veld mogen om te honkballen, softballen of gewoon om te kijken. Ik ben wel een beetje klaar met corona en ik ga ervan uit dat als het weer mag de opkomst op de velden veel beter zal zijn dan op het congres.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES