Piemonte prikt pandemie weg – 8% kreeg al 2 vaccinaties

13 april 2021 – De Italiaanse regio Piemonte, die in september het EK honkbal organiseert, heeft zich ingespannen om te ontsnappen aan Code Rood van de coronapandemie. Zo was de situatie van enkele weken geleden, dat tweederde van het land zich in Code Rood bevond. De Italiaanse honkbalbond FIBS verlengde toen het verbod op oefenwedstrijden en stelde de start van de competitie uit.

Deze week bleken de statistieken in Piemonte de beste van heel Italië, waardoor de regionale Code Rood gisteren overging in Code Oranje. Acht procent van de bevolking heeft al twee vaccinaties ontvangen. De stad Turijn kandideert zich als sportstad van Europa en moderniseert zich van Fiatstad naar fietsstad. Pas geopend in de stad werd een ruim 3 km lang fietspad langs de rivier Dora, die vanuit de westelijke Alpen naar Turijn loopt en binnen de stad uitmondt in de rivier Po. EK-fans kunnen buiten de wedstrijden de voormalige hoofdstad verkennen op de fiets en met auto of trein de regio ontdekken. Naar het noorden Aosta, naar het westen Sestriere en Bardonnecchia en naar het zuiden Alba, Asti, Cuneo en Limone.

Het honkbalstadion van Turijn wordt bespeeld door de Grizzlies, die in mei gaan debuteren in de Serie A in poule A samen met buurstad Settimo Torinese, Milano 1946 en favoriet Parma Clima. De andere speelsteden van het EK zijn Settimo, 15 km noordoostelijk aan de Po gelegen, enerzijds en anderzijds Avigliana, 20 km naar het westen. Beide steden liggen aan autosnelwegen: Settimo aan de A4 naar Milaan en de E612 naar Aosta. Avigliana aan de E70 naar Bardonnecchia en de tunnel naar Modane in Frankrijk. Vanuit de drie speelsteden zijn de witte toppen van de Alpen te zien.

Naar Turijn kan “corona volente” gereisd worden via het vliegveld, dat 30 km ten noorden van de stad ligt bij het plaatsje Caselle aan voornoemde autostrada E612. Het centraal treinstation van Turijn heeft nu 3 TGV-verbindingen met Parijs, waarvan 2 rechtstreeks, die ongeveer 6 uur duren. Met de auto kan gereden worden over Franse tolwegen via Lyon en Modane en de gratis autobahnen door Duitsland tot Basel. Vandaar leiden zowel tolwegen als gratis wegen door Zwitserland naar Aosta in Italie. Tenslotte daalt u van de Alpen naar Turijn over de autostrada via Ivrea en Settimo. Hotels zijn nu vermoedelijk nog goedkoop te boeken en met tijdig annuleringsbeding.

De president van de regio Piemonte, Alberto Cirio, demonstreert vandaag zelf mee naast het spandoek: “13 maanden zonder evenementen, ceremonieen, concerten, dansen, sport, bioscopen en theaters!”