Zal honkbal in 2021 nog wel op de Olympische agenda staan?

Amsterdam, 24 juni 2020 – Vorige week maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de Olympische Spelen in Tokio op vrijdag 23 juli 2021 zullen beginnen en 16 dagen later, op zondag 8 augustus, afgesloten zullen worden. Maar als die data al blijven staan, zal er dan überhaupt nog wel een honkbaltoernooi zijn?

In Japan klinkt de roep om het complete Olympische toernooi maar helemaal over te slaan steeds harder. De kosten zijn hoog en het gevaar voor een nieuwe uitbraak van Covid-19 is levensgroot. Ga maar na, het is de bedoeling dat er 11.000 atleten (en 4.400 paralympische sporters) uit meer dan 200 landen moeten worden ingevlogen. Officials en begeleiders nog niet meegerekend. Daarbij worden er ook zo’n 600.000 toeschouwers van buiten Japan verwacht. Het lijkt vragen om hele grote gezondheidsproblemen.

Dit zorgt er dan ook voor dat de Olympische Spelen een belangrijk onderwerp zijn geworden in de verkiezingsstrijd voor het gouverneurschap van Tokio. Om een totaalverbod te voorkomen heeft het IOC al gezegd dat ze samen met de Japanse organisatie zullen proberen de Spelen af te schalen en te versimpelen. Details zijn nog niet bekendgemaakt, maar er is al wel gehint op het versoberen van de openings- en sluitingsceremonie.

Officials hebben nu gezegd dat er nog niet wordt gesproken over het inkrimpen van het deelnemersveld, maar als er echt doorgepakt moet worden zullen er sporten moeten sneuvelen. Temeer ook omdat het IOC al wel heeft gezegd dat nog verder uitstellen geen optie is, en dat na dit uitstel er alleen nog maar afstel mogelijk is.

De Volkskrant maakte deze week een lijstje van sporten die weleens opgeofferd zouden kunnen worden. Opgedeeld in drie categorieën met daarbij ook het aantal deelnemers dat ‘bespaard’ kan worden:

 1. Sporten op gespannen voet met olympische idealen
  • Gewichtheffen (196)
  • Schieten (360)
  • Boksen (286)
 2. Kostbare elitesporten
  • Zeilen (350)
  • Paardensport (200)
  • Moderne vijfkamp (72)
 3. Sporten die Olympische Spelen als bijzaak zien
  • Tennis (172)
  • Golf (120)
  • Voetbal (504)
  • Honkbal (144)

De verklaring die de Volkskrant geeft bij de eerste negen laat ik hier even voor wat het is, maar over honkbal wordt geschreven:

Waarom schrappen: Honkbal kent, net als het WK in voetbal, een groter evenement: de World Series. Daar spelen de besten van de wereld, zwaar betaald door de Amerikaanse Major Baseball League (MLB), de finale van het seizoen. De eigenaren van die clubs en de profcompetitie zijn niet genegen hun topspelers zomaar midden in de speelzomer af te staan. Die weigering lijkt op het ijshockeyprobleem van 2018. Voor Tokio 2020, als het op zijn originele datum zou zijn gehouden, stemde de MLB in met het selecteren van veteranen en jonge talenten die nog geen plaats in het teamrooster bezaten.

Ik begrijp deze redenatie wel. Ruim twee jaar geleden schreef ik in dit stuk al waarom ik vind dat honkbal geen Olympische sport is. Dat werd me overigens door veel honkballiefhebbers niet in dank afgenomen. Maar in dit geval denk ik dat de Volkskrant onderschat hoe groot honkbal in Japan is. Ik kan me dan ook echt niet voorstellen dat de Japanners mee zullen werken aan het schrappen van onze sport. Het aantal landen dat deelneemt is met 6 al niet zoveel en daarmee is het aantal spelers ook niet overdreven groot. De honkballers die nu geselecteerd kunnen worden voor het Nederlands Team kunnen dus nog even Olympisch blijven dromen. Jeugdspelers adviseer ik gewoon te blijven dromen over de Major League, want laten we eerlijk zijn, dat is toch pas écht een mooie droom!