Live streamen Hoofdklasse niet in gevaar

Amsterdam, 24 juni 2020 – Er was nog geen zicht op een start van de competitie, maar in het protocol dat de KNBSB had opgesteld was wel al rekening gehouden met een ‘toeschouwerloze’ start van het honkbalseizoen.

Gelukkig mag er na de aankondiging van de versoepelingen op de persconferentie van vanavond vanaf 1 juli gewoon mét publiek gespeeld gaan worden. Wedstrijden zonder publiek hadden niet leuk geweest, maar als je heel eerlijk bent dan was dat niet het grootste probleem waar we tegenaan keken. Het aantal toeschouwers houdt tenslotte al jaren niet echt over. En voor de trouwe supporters die wel altijd de club live volgen én misschien een veel grotere groep, die digitaal makkelijker te bereiken is, had de KNBSB een hele mooie oplossing in stelling gebracht: alle hoofdklasse wedstrijden worden dit seizoen namelijk live gestreamd.

En dat was geen Corona-plan, maar een plan dat al voor de uitbraak was aangekondigd en bedoeld om honkbal weer wat populairder te maken.

Deze live-registratie van amateurwedstrijden gebeurt ook al in andere sporten, maar dat verloopt niet overal vlekkeloos. Het is niet dat de techniek niet goed is, integendeel, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kijkt mee en houdt alle organisaties aan de wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

VoetbalTV is een organisatie die al wedstrijden van 150 amateur voetbalclubs live in beeld brengt en krijgt maar geen duidelijkheid van de AP over wat wel en niet mag. Ze zijn het gesteggel nu zat en zijn begin deze maand naar de rechter gestapt om een uitspraak af te dwingen.

De KNBSB werd door een artikel in het FD over de rechtszaak gealarmeerd want ook de honkbalbond en de clubs moeten zich natuurlijk gewoon houden aan de wet AVG.

360 Sports Intelligence, de partner van de bond met wie dit project is opgetuigd, wist in een gesprek de ongerustheid met de bond gelukkig weg te nemen.

Het platform van de KNBSB is anders dan dat van VoetbalTV omdat VoetbalTV ook de rechten op de beelden heeft. Bij ‘het honkbal-platform liggen de rechten  op de beeldenbij de verenigingen waar de camera’s hangen. Omdat deze beelden vervolgens worden gebruikt voor promotie van de sport is er ook sprake van ‘gerechtvaardigd belang’. Alle privacy vraagstukken voor de Hoofdklasse zijn daarbij met de spelerscontracten die alle spelers afgedekt.

Voor alle andere gebruikers van de velden zullen de verenigingen zowel op het terrein als in de statuten aan moeten geven dat wedstrijden op hun velden opgenomen worden en dat de beelden ter promotie van de sport verspreid kunnen worden via bijvoorbeeld website en social media.

De KNHB werkt ook met 360 Sports Intelligence en heeft hun juristen het al helemaal laten uitzoeken. Nou, dan zal het wel snor zitten. Ik vermoed dat het wel goed zit met de juristdichtheid bij de hockeybond.