24 mei 2024
 • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
 • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
 • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
 • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
 • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 20 oktober 2019 – In aanloop naar het KNBSB Congres van 2 november a.s. heeft de bond alle stukken die daar besproken zullen worden al online gezet. Hierbij zit ook het KNBSB Activiteitenplan 2020.

In dit activiteitenplan staan zes ambities centraal waarbij er voor elke ambitie een aantal actiepunten en doelstellingen is opgenomen. Als je na de eerste ambitie uit de lijst “Vitale verenigingen met voldoende en deskundig kader” snel naar beneden scrolt kom je uit bij de zesde ambitie “Optimaliseren Commercie, Marketing en Communicatie”. Het actiepunt dat hierbij is uitgewerkt is “In samenwerking met verschillende marktpartijen de hoofdklasse honkbal en softbal beter in beeld brengen en meer content genereren”.

Met andere woorden, of beter gezegd, één ander woord: VIDEO. De bullets die volgen zullen nog verder uitgewerkt moeten worden, maar ze maken wel duidelijk dat er in deze zesde ambitie heel wat ambitie zit:

 • Idee is om alle hoofdklasse/golden league wedstrijden in beeld te brengen/uit te zenden via vaste camera’s
 • Om vervolgens wekelijks een honkbal/softbal journaal te maken
 • Alle hoofdklasse honkbal/ softbal wedstrijden worden met vaste camera’s automatisch geregistreerd.
 • Alle wedstrijden worden live gestreamd
 • Samenvatting van alle wedstrijden op internet
 • Mooiste plays direct tijdens de wedstrijden op social media
 • Wekelijks journaal van ongeveer 10 minuten
 • 1 wedstrijd van de week waar een cameraman/journalist extra beelden en interviews maakt
 • Clubs kunnen het systeem voor analyse-doeleinden gebruiken voor al hun trainingen en wedstrijden ook voor alle andere teams

De KNBSB verwacht dat deze zelf gegenereerde exposure nieuwe mogelijkheden voor nieuwe partners, voor zowel de verenigingen als voor de bond zelf zullen opleveren.

Hoewel deze hele exercitie waarschijnlijk niet gratis zal zijn lijkt het erop dat de bond dit gaat proberen te doen zonder dat de clubs extra moeten gaan betalen.

In de toelichting op de begroting stelt de bond wel voor dat als het resultaat van 2019 goed uitvalt, er tot maximaal €17.000 kan worden toegevoegd aan het flexbudget. Dit is een gedeelte van het personeelsbudget dat flexibel gehouden wordt “zodat ingespeeld kan worden op de actualiteit en dat beleidsspeerpunten uitgevoerd kunnen worden met gerichte inzet van personeel, terwijl de basis werkzaamheden met de basisformatie worden uitgevoerd.“. Verder valt in de toelichting te lezen dat de bond al in gesprek is met enkele potentiele partners.

Tot niet al te lang geleden was ikzelf vrij sceptisch over het streamen van wedstrijden. Leuk voor de die-hard liefhebber die om de een of andere reden er een keertje niet bij kan zijn, maar ik denk dat er maar heel weinig mensen een wedstrijd live zullen gaan volgen als er één statische camera gebruikt wordt. Voor het fatsoenlijk in beeld brengen van een honkbalwedstrijd heb je gewoon meerdere camera’s nodig en daar hoort dan ook regie bij. In het plan wordt nu gesproken over meerdere camera’s, en de techniek schijnt inmiddels al zover te zijn dat voor die regie inmiddels niet een echt persoon meer nodig is, en dat scheelt natuurlijk al een hoop.

Maar waarom ik er echt vrolijk van word is dat het doel niet het streamen is, maar het maken van samenvattingen en clipjes die snel via de social media gedeeld kunnen worden. Ja, dan ga ik er wél in geloven. Dan ga je misschien ook een wat breder publiek bereiken.

En dat geloof wordt alleen maar groter als blijkt dat de beelden ook nog ‘ns goed genoeg zijn voor analyse-doeleinden. Want als die camera’s er eenmaal hangen kunnen ze ook gebruikt worden voor trainingen en dus niet alleen voor de Hoofdklasse teams, maar ook voor de andere teams die op dat veld trainen en spelen. Je zal er als club, als team of als speler bijna aan mee willen betalen.

Of de camera’s ooit als hulpmiddel voor de scheidsrechters gebruikt gaan worden weet ik nog niet, maar hilarische situaties zoals in onderstaand filmpje zullen we dan waarschijnlijk niet meer tegenkomen op de honkbalvelden. Maar voorlopig dan wel kunnen terugzien in allerlei clipjes en samenvattingen.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES