Topklasse in 2020 al naar 20 teams

Amsterdam, 1 november 2019 – De recente beslissing om na 2020 ook in 2021 nog 12 teams in de Overgangsklasse te laten uitkomen heeft ook gevolgen voor de Topklasse. Hoewel de situatie in 2020 hierdoor niet verandert heeft de bond voor volgend jaar toch al een ander plan bedacht.

In eerste instantie zou het jaar 2020 voor de Topklasse als ‘tussenjaar’ beschouwd worden waarvoor een alternatieve competitieopzet bedacht moest worden. Het aantal van 16 teams was in ieder geval te groot voor een volledige competitie in één poule, maar weer te klein voor een normale competitie in twee poules.

Hoewel de hiervoor bedachte opzet volgend jaar toch niet aan de orde zal zijn is het wel leuk om te zien hoe deze uitdaging creatief opgelost leek te worden.

Om de 16 teams tot voldoende wedstrijden te laten komen werd een variant bedacht met vier poules van vier teams. Zoals we van de MLB kennen zou er dan meer tegen teams uit je eigen poule dan tegen teams uit de andere poules gespeeld worden:

  • Poule A speelt 2×3 wedstrijden en 4 wedstrijden tegen Poule B (10 wedstrijden).
  • Poule B speelt 2×3 wedstrijden en 4 wedstrijden tegen Poule A (10 wedstrijden).
  • Poule C speelt 2×3 wedstrijden en 4 wedstrijden tegen Poule D (10 wedstrijden).
  • Poule D speelt 2×3 wedstrijden en 4 wedstrijden tegen Poule C (10 wedstrijden).

Daarna zouden dan de bovenste twee van iedere poule, de Top-8, in zeven weken allemaal één keer tegen elkaar spelen. En dat zou dan ook het geval zijn voor de Bottom-8.

Maar nu is er dus besloten dat er in 2021 niet nog een keer 4 ploegen van de Overgangsklasse zullen terugvallen naar de Topklasse. 2020 is dus ook geen ‘tussenjaar’ meer. Daarom kiest de bond er komend seizoen al voor om naar 20 teams te gaan en in plaats van aanvulling van bovenaf vier extra teams van onderaf aan de Topklasse toe te voegen.

Concreet betekent dat het volgende:

  • De huidige 11 teams uit de Topklasse blijven gehandhaafd
  • Er komen vier degradanten uit de Overgangsklasse
  • De nummers 1 en 2 van de 1e klasse promoveren, te weten: Bears H1, Storks H2, Ridderkerk Rowdies H1 en Euro Stars H2
  • Herons H1 komt over als nummer 3 van de 1e klasse.

Hoe deze teams over de twee poules verdeeld zullen worden zal later bekendgemaakt worden.