29 maart 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 13 februari 2017 – Het Nederlands Team dat over twee weken vanuit Arizona naar Korea vertrekt, daarna waarschijnlijk naar Japan afreist en daarna hopelijk naar Los Angeles gaat voor de finaleronde van de WBC, is sterker dan ooit.

Nog nooit kon een Nederlandse bondscoach beschikken over zoveel profs uit de Major League en uit de andere grote profcompetities in de wereld. Maar had het nóg beter gekund?

Kenley Jansen
Het antwoord hierop voor wat betreft de werpers is overduidelijk “ja” want Kenley Jansen zit niet bij de selectie. Maar juist voor de werpers hoeft er nog geen man overboord te zijn. Er is namelijk naast de 28-koppige selectie nog een “designated pitchers pool” met maar liefst tien werpers waaruit na elke ronde twee werpers mogen rouleren met twee werpers die al wél in de selectie zitten.

Jansen zit in die pool, maar ook bijvoorbeeld Kevin Heijstek staat op deze reservelijst. Jansen zal waarschijnlijk samen met de Dodgers zelf gaan bepalen of en zo ja, wanneer hij meedoet. Heijstek, Berry Van Driel, Kevin Kelly en Mark Pawalek zullen tijdens het trainingskamp in Arizona moeten laten zien dat ze kandidaat zijn om opgeroepen te worden. Hoe goed de andere vijf werpers uit de pool zijn weet ik niet precies, maar het ziet er naar uit dat zij de minste kans maken later nog opgeroepen te worden. Insiders denken zelfs dat er naast Jansen eigenlijk alleen voor Heijstek nog een klein kansje is, maar er kan nog veel gebeuren de komende twee weken.

Naast Jansen zijn er in ieder geval nog twee andere spelers die op basis van kwaliteit geselecteerd hadden kunnen worden, maar er nu toch niet bij zijn.

Spencer Kieboom
Zowel Spencer Kieboom als Rogear Bernadina zouden geen toestemming hebben gekregen van hun club. Kieboom werd eind vorig jaar voor het eerst toegevoegd aan het 40-man-MLB-roster van de Washington Nationals en maakte kort daarna ook z’n debuut in de Major League. Het Nederlands Team had deze topcatcher ook goed kunnen gebruiken.

De Nationals zijn net als veel andere MLB-organisaties niet heel erg enthousiast over de WBC. Hun grootste vrees was dat Max Scherzer opgeroepen zou worden voor Team USA, en daar dan misschien geblesseerd zou raken. Amerikaanse media wisten eind vorig jaar te melden dat het hele systeem van de designated pitchers pool juist ontworpen was om Scherzer en andere toppers tóch op de WBC te krijgen.

De Nationals maakte echter op 9 januari al bekend dat Scherzer vanwege een blessure niet zou spelen op de WBC. Veel Amerikaanse media nemen dat bericht met een korreltje zout en spreken over “zou geblesseerd zijn geraakt” en over “blessure“, allemaal tussen aanhalingstekens. De Nationals fans hoeven zich dan ook echt geen zorgen te maken want in hetzelfde persbericht werd aangekondigd dat Scherzer z’n “knokkelblessure” niet ernstig is en gewoon klaar zal zijn voor spring training. Nu zullen alleen Tanner Roark en Daniel Murphy van de Nationals deel uitmaken van Team USA.

Overigens weet Jim Leyland, manager van Team USA, heel goed hoe groot de belangen zijn. Direct na de bekendmaking van het roster waar hij over kan beschikken (jummie) was hij duidelijk over de belangrijkste doelstelling: “the main thing is getting these guys to the season healthy“. Met die doelstelling in gedachte willen ze overigens toch ook wel een keer de WBC winnen.

Bij de rookie Kieboom is het voor de Nationals niet nodig toneelstukjes te spelen. Hij gaat gewoon niet omdat de Nats hem liever zien op de spring training. Kieboom wil dit jaar weer gaan voor een plekje in de Majors en kiest dus ook voor de voorbereiding op het seizoen bij de Nationals. Jammer voor Oranje, mooi voor Dashenko Ricardo. Al zou deelname van Kieboom ook betekend kunnen hebben dat er drie catchers in het team opgenomen waren geweest, en dat dat ten koste was gegaan van een werper. Als, als, als…

Rogear Bernadina
Zo logisch en aannemelijk als het verhaal van Kieboom is, zoveel twijfels zou je kunnen hebben bij de opgegeven reden van de afwezigheid van Bernadina.

Een paar maanden geleden had Bernadina er namelijk nog behoorlijk veel zin in. Voordat het EK begon zei hij tegen de Nederlandse Honkbalsite “De ervaring van de WBC is altijd heel intens, de fans ademen honkbal en dat maakt de sfeer heel gaaf. In 2013 hebben we natuurlijk goed gepresteerd en hopelijk kunnen we dit herhalen in 2017!

Maar in dat zelfde interview zei hij ook “Hopelijk zet mijn spel tijdens dit EK mij in de schijnwerpers voor verschillende MLB-scouts”. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Nou ja, precies weten we het niet, alleen maar dat hij is weggelopen of weggestuurd en dat hij dus niet de kans heeft gekregen en/of gegrepen indruk te maken op de MLB-scouts. Het werd de KBO.

In december stond Bernadina ook nog op het 50-man-provisional-roster wat zou betekenen dat er vanuit de kant van het Nederlands Team geen consequenties meer verbonden zouden zijn aan het vroegtijdige vertrek bij het EK.

De Zuid-Koreaanse profleague staat ook niet negatief tegenover de WBC. Dat blijkt wel uit de selectie van het Zuid-Koreaanse team die bomvol toppers uit de KBO zit. Daarbij niet alleen de beste slagman van 2016 en een aantal andere All-Stars, maar ook een werper én een buitenvelder van de KIA Tigers.

Navraag bij Gijs Selderijk, Technisch Directeur van de KNBSB, echter levert een nieuw inzicht op “Wij hebben intensief contact gehad met zowel de Korean Baseball Organzation (KBO) als zijn club KIA Tigers. De KIA Tigers geven geen toestemming aan eerstejaars buitenlandse spelers om aan de Classic deel te nemen.“. De KIA Tigers beschermen dus hun investering en houden Bernadina dus uit het Nederlands Team.

Christian Diaz
Iedereen is het erover eens dat Jansen, Kieboom en Bernadina het team sterker zouden maken. Over Diaz zijn de meningen verdeeld, en voor Diaz wel op een heel ongunstige manier want de bondscoach Meulens heeft hem niet geselecteerd en ook Steve Janssen, die hem veel heeft zie spelen dit seizoen, lijkt niet genoeg onder de indruk. Ook het feit dat hij afgelopen seizoen voor het tweede jaar op rij de beste slagman van de Hoofdklasse was telt kennelijk niet. Er is voor Diaz zelfs geen plek op het trainingskamp in Arizona. En dat terwijl zijn ploeggenoot Dwayne Kemp wél mee mag naar de WBC.

Voor een buitenstaander is het moeilijk te begrijpen dat je een speler die het hele seizoen in het buitenveld heeft gespeeld en een slaggemiddelde heeft van .382 niet meegenomen wordt, en dat een andere speler die in dezelfde competitie .271 geslagen heeft en het hele seizoen in het binnenveld gespeeld heeft wél wordt meegenomen, als buitenvelder nota bene!

Zelf heeft Diaz er ook geen verklaring voor. Hij is niet gebeld, het is hem niet uitgelegd en hij heeft er zelf verder ook niet meer naar gevraagd. Hij vermoedt dat zijn niet zo goed verlopen Honkbalweek niet geholpen heeft, maar spreekt tegen dat hij niet meegaat omdat hij niet op fastballs zou kunnen slaan. “Ik heb geen moeite met fastballs. Ik weet echt niet waar ze dat vandaan halen“.

Vanuit het vliegtuig, op weg naar Arizona, geeft Tom Stuifbergen, werper van het Nederlands Team en wél geselecteerd voor de WBC, via een bericht op Facebook zijn verklaring:

Als mensen denken dat we doormiddel van een goede breedtesport meer hoofdklasse spelers in de selectie zouden hebben dan verklaar ik die echt voor gek, want het niveau in Nederland is gewoon totaal niet te vergelijken met het niveau wat er op toernooien wordt gespeeld… Mensen praten over het feit dat de beste slagman van Nederland er niet bij zit, Bas de Jong werd ook uit de selectie gezet nadat hij 3 jaar (uit mijn hoofd) op rij de beste speler in de HK was geworden.. de statistieken in Nederland doen er vrijwel nooit toe omdat het nou eenmaal een micky mouse competitie is geworden… Ik zeg hier niet dat Diaz hier niet thuis hoort, hij heeft helaas nooit de kans gekregen om zich te kunnen bewijzen op dit podium dus ik kan daar totaal niet over oordelen. Je kan er wel uit op maken dat je statistieken uit de hoofdklasse niet serieus hoeft te nemen omdat het niveau in teams bijzonder erg verschilt en er toch niet naar gekeken wordt

Diaz reageert daarvervolgens sportief op met “Bon Tom daar ben ik het met je eens, het gaat niet om de statistieken, het gaat om de kans die ik nog niet heb gekregen” en laat vervolgens zien dat hij z’n humor nog niet verloren heeft “Dan ga ik maar in Amerika spelen 😂😂 of werper worden Tom

Maar het hoge woord is eruit. De Hoofdklasse is een Mickey Mouse competitie en absoluut geen graadmeter op basis waarvan selectie afgedwongen kan worden.

De reactie van Selderijk lijkt desgevraagd die conclusie te ondersteunen “De bondscoach heeft een andere keuze gemaakt en Diaz niet geselecteerd.“.

In de aanloop naar een groot toernooi is het niet gek om het over de keuzes voor de selectie te hebben. Dat is bij deze gedaan. Wat overblijft is het beste Nederlands Team aller tijden, dat hopelijk héél ver gaat komen en dat gesteund moet worden door alle Nederlandse honkballiefhebbers. Ik ga in ieder geval alvast zoeken naar een goedkoop ticket naar LA.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES