17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 11 februari 2017 – Eerder vandaag publiceerde ik hier een stuk over de spelers uit de Hoofdklasse die geselecteerd zijn voor de WBC. Dat leverde op Facebook direct veel reacties op. Daarom hierbij een vervolg met extra toelichting.

De kop boven het artikel “Alleen werpers uit de Hoofdklasse goed genoeg voor WBC” is geen verwijt, of kritiek op het selectiebeleid, maar simpelweg een constatering waarvoor ik aan het eind van het artikel ook nog een verklaring geef. De mensen die het einde van het stuk hebben gehaald hebben dat gelezen. De mensen die alleen op de kop reageren niet. Zij behandelen de kop als een stelling waar je voor of tegen moet zijn. Rustig aan jongens en meisjes, we zijn het allemaal met elkaar eens.

Er valt volgens mij dan ook weinig op de selectie aan te merken, en ik had de focus in het stuk ook niet op de Hoofdklasse gelegd als de KNBSB op hun Nederlandse Honkbalsite niet had gekozen voor de kop “Tien hoofdklassers in definitieve WBC-selectie“.

Ik kreeg gisteren via de mail onderstaande reactie op het artikel op de Honkbalsite:

De KNBSB meldt trots dat er maar liefst 10 hoofdklassespelers zijn opgenomen in de definitieve selectie van het World Baseball Classic, het officieuze wereldkampioenschap. Donald Trump en Geert Wilders zouden direct twitteren dat dit nepnieuws is.

En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens, het is nepnieuws, of beter nog: non-nieuws, een losstaand feitje, met een ietwat onduidelijke optelsom misschien. Ik heb daar nu wat duiding aan willen geven.

Mijn ‘strijd’ op 9innings.nl voor meer Hoofdklassers in het Nederlands Team heeft ook niets te maken met deze WBC-selectie, maar met de selectie voor de toernooien in eigen land. Als je de mogelijkheid hebt om de absolute wereldtop te selecteren, zoals nu, dan ben ik altijd voor! Indirect is dat namelijk óók goed voor de Hoofdklasse en de honkbalsport in Nederland in het algemeen. Je zou bij deze selectie zelfs andersom kunnen redeneren. Dus: Jammer dat Ricardo en Kemp geselecteerd zijn want dat betekent dat Kieboom en Bernadina niet mee zullen doen. Tien Hoofdklassers had zomaar acht kunnen, en misschien wel moeten, zijn.

Dat betekent niet dat ik niet nieuwsgierig ben naar hoe de gemaakte keuzes tot stand zijn gekomen. Ik zal de komende tijd proberen daar een vinger achter te krijgen. Waarom geen Kieboom, waarom geen Bernadina, waarom geen Diaz.

Het zou daarbij ook mooi zijn als de KNBSB met een ander topsportbeleid het voor elkaar zou krijgen dat er weer dusdanig veel talent op de Nederlandse velden rond gaat lopen dat de bondscoach niet meer om de Hoofdklassers heen kan. Maar dat is iets voor de lange adem, en waarschijnlijk gaat dat zelfs helemaal nooit meer gebeuren. Eerst maar ‘ns die andere en belangrijkere Grand Slam ambities invullen: Ledengroei en Vitale verenigingen!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES