Wat zou het mooi zijn!

Amsterdam, 16 mei 2015 – Het miezert nog een beetje dus het zal vandaag wel niet best zijn met het aantal toeschouwers op de Nederlandse honkbalvelden. Mooi even tijd om het stuk over de ELB op de Nederlandse Honkbalsite te lezen, inclusief de commentaren die op Facebook zijn geplaatst. 

Wat vooral opvalt is het gemak waarop slechts een paar mensen de grote meerderheid van de Nederlandse honkbalwereld kan verrassen met enorm vergaande plannen. Een beetje een déjà vu is het wel. Omdat het eind vorig jaar de KNBSB was, en nu ‘alleen maar’ Pioniers en Neptunus (ik hou het even bij de Nederlandse inbreng), kun je niet spreken over die ezel en die steen. Maar volgens mij is er maar één ding beter dan van je eigen fouten leren, juistem, van andermans fouten leren. 

Vreemd in ieder geval dat dit idee de afgelopen maanden angstvallig stil is gehouden terwijl er juist eindelijk wat meer mensen zich bewust aan het worden waren dat er ‘iets’ gedaan moest worden. Het ontbreken van deze communicatie is meer dan een gemiste kans, het zorgt, los van het idee, voor veel weerstand omdat mensen zich gepasseerd voelen. En dan kan je roepen “Je kan ook niets doen”, maar dan maak je (in het algemeen) precies dezelfde fout die de bond vorig jaar ook maakte. Je kan tegenstanders van een idee of een plan niet wegzetten als conservatief of zelfs negatief, puur en alleen omdat ze tegen een idee zijn. Heel misschien hebben die mensen er naar gekeken, erover nagedacht en gedacht dat het gewoon een slecht idee was?

Maar goed, het zou mooi zijn als dit zou lukken, dat we een heuse profleague in Nederland kunnen verwelkomen, hoe onwaarschijnlijk ook. Van de ruwweg 160 verengingen in Nederland spelen er 8 in de Hoofdklasse, dat is 5%. Voor 2 daarvan wordt dus een klap sponsorgeld gevonden en stromen de tribunes vol op één maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagavond per maand. Dat is dan dus 1,25% van het aantal verenigingen dat geholpen is.

Overmorgen is er weer een bijkomst bij de KNBSB, daar gaan we kijken of we iets kunnen bedenken dat die andere 98,75% van de clubs gaat helpen voort te bestaan. Aanmelden voor deze en/of de vijf volgende bijeenkomsten kan hier.