24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 12 mei 2015 – Als het goed is zijn er gisteren wat mensen afgereisd naar Het Huis van de Sport om tijdens de Thema Avond Sportaanbod te praten over hoe we ervoor kunnen zorgen dat de sport over een paar jaar nog bestaat in Nederland.

Het was de eerste van, weer als het goed is, zes avonden die de KNBSB organiseert in het kader van het dalende ledenaantal.  Dat ik een klein voorbehoud maak heeft te maken met het aantal mensen dat zich spontaan aanmeldt voor deze avonden. Dat zijn er namelijk niet zo veel, en misschien zelfs wel niet genoeg. Ironisch eigenlijk, want dat zou je ook kunnen zeggen over het aantal leden van de clubs, en daar gaat het nu juist om.

Maar goed, dat een hele grote groep onverschillige mensen moeilijk te mobiliseren valt mag geen verrassing zijn. Wat wel een verrassing was, voor mij tenminste, was het bericht dat het kennelijk zo goed gaat in Nederland dat er maar liefst twee clubs mee kunnen gaan doen met een in 2016 al te starten Europese profcompetitie!

Misschien ligt het aan mij hoor, maar wie bedenkt dit soort dingen? Is dit een Plan B van de KNBSB? Als we de sport niet kunnen redden, dan tenminste toch twee teams, een beetje zoals de Ark van Noach? Of weet de KNBSB hier niets vanaf en is het een slecht getimede 1 aprilgrap? De offspeed van de 1 aprilgrappen zeg maar…

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dat we in Nederland absoluut ambitie moeten hebben, maar wel een ambitie die past bij de realiteit. Wat schieten we op met een profcompetitie als er straks geen jeugdhonkballertje meer op te leiden valt? Wat schieten we in Nederland op met het opleiden van een paar honkballers voor de Amerikaanse profcompetitie? En als dat al een doel zou zijn, moet je ze dan in Nederland ook geen aantrekkelijke competitie aanbieden? Met spelers, publiek en sponsors.

“If you build it, they will come”. Dat mag misschien in Iowa zo zijn, maar in Nederland is er meer voor nodig dan het aanleggen van een MLB-veld of het meedoen met een profcompetitie. Hier moeten we héél goed nadenken over wat we kunnen doen om de sport aantrekkelijk te maken.

Volgende week maandag is er weer een bijeenkomst. Thema is “Sporten aantrekkelijker maken”, ik ben erbij, u ook? Aanmelden kan hier.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES