Hoofdklasse clubs: ‘Bekijk het maar, zoek het uit, zak er allemaal maar in’

[UPDATE, onder bericht] Amsterdam, 19 juni 2015 – Afgelopen week kreeg ik via de nieuwsbrief van de KNBSB de uitnodiging om a.s. woensdag de openbare vergadering van de Bondsraad bij te wonen. Die uitnodiging geldt voor alle leden van de bond.

Ik kan er helaas niet bij zijn, maar omdat ik wel benieuwd ben naar wat er besproken gaat worden heb ik even de documenten erbij gepakt van de KNBSB-site. Jammer dat de presentatie van de tussentijdse evaluatie van de organisatiestructuur niet te vinden is, want ik zou wel willen weten welk hieruit voortvloeiend advies is afgewezen.

“Stop per direct met die kolommen en dat geforceerde onderscheid tussen topsport en breedtesport!”

Misschien was dat het advies wel. Ik hoop het niet, want dat is dan dus afgewezen en het klinkt wel héél erg verstandig.

Het bewijs hiervoor is afgelopen maandag al geleverd tijdens een overleg met alle Hoofdklasse clubs. En ik ben er zelf niet bij geweest, dus hoe het allemaal exact verwoord is weet ik niet, en als het niet klopt hoor ik het graag, maar wat ik begrepen heb zien deze clubs de noodzaak van veranderen niet echt. Voorstellen die door HCAW werden ingebracht werden van tafel geveegd omdat toen HCAW nog wél in de top meedraaide ze ook niets wilde veranderen. Zelfs als dat waar is… Hoe kortzichtig!  Toen HCAW nog in de top meedraaide was de competitie spannend, kwamen er nog mensen kijken en hadden de clubs samen duizenden leden meer!

De Kolom Breedtesport probeert de afgelopen maanden dus met man en macht de leden te bewegen mee te denken over hoe we in vredesnaam weer een beetje leven krijgen in onze sport. En de Hoofdklasse clubs doen alsof er niets aan de hand is, alsof ze niet zelf het probleem zijn. En als je het te ver vindt gaan om de Hoofdklasse clubs de schuld van de teloorgang van het Nederlandse honkbal in de schoenen te schuiven, dan hoop ik dat je het wel met me eens bent dat daar misschien niet de schuld, maar wél een groot gedeelte van de oplossing ligt. Dus nogmaals:

Stop per direct met die kolommen en dat geforceerde onderscheid tussen topsport en breedtesport!

Die 160+ clubs (95%) die géén team hebben dat in de Hoofdklasse speelt hebben ook recht op een stem, en op een oplossing!

UPDATE: Ik hoor net van iemand anders, die ook bij het Hoofdklasse overleg aanwezig was dat er geen totale onverschilligheid is, maar dat er besloten is er op een later moment verder over te praten. Één club, één vergadering twee interpretaties. Goed dat ik dit even kan rechtzetten, maar het verandert niets aan mijn punt. Het gaat te langzaam, zeker in de hoofden van de meeste Hoofdklasse clubs. Weg dus met die Kolom Topsport en die Kolom Breedtesport!

En tot het zover is teken ik ook voor de suggestie die ik gisteren in de nieuwsbrief van HCAW las:

Wellicht is het een goed idee dat de clubs uit de hoofdklasse honkbal eens om de tafel gaan zitten om te besluiten met de tweede ronde van de competitie te stoppen en iets te bedenken waar de honkbalfan met plezier naar komt kijken. Wordt het toch nog een leuke honkbalzomer.

Wat mij betreft vanavond nog, want het wordt er dit weekend in de Hoofdklasse echt niet leuker op.