• 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 29 mei 2018 – Op de dag van de start van de competitie kondigde de KNBSB aan dat er in de Hoofdklasse een pilot gestart zou worden waarbij tussen de innings maar anderhalve minuut wisseltijd mocht worden genomen.

Het uiteindelijke doel van deze regel is volgens de bond voor het publiek attractieve wedstrijden krijgen. En volgens het bericht op de KNBSB-site is een attractieve wedstrijd “een spannende wedstrijd waar snelheid in zit“.

Op basis van deze doelstelling hoef je natuurlijk helemaal niet te testen. Kijken naar twee teams die snel wisselen is altijd prettiger dan naar teams (en scheidsrechters) die er hun gemak van nemen. Dat zorgt er in ieder geval voor dat de component “snelheid” beter wordt. Voor de andere component “spannend” heb je iets anders nodig dan een klokje, daarvoor heb je teams nodig die enigszins gelijkwaardig zijn.

Het was dan ook vreemd dat in het bericht van de KNBSB werd aangekondigd dat er voor de beoordeling van het succes van de pilot én niet naar de spanning én niet naar de snelheid gekeken zou worden. De doelstelling was namelijk “om de gemiddelde duur van de wedstrijden in de eerste zeven speelrondes van het seizoen 2018 met 15 minuten in te korten ten opzichte van dezelfde speelrondes in het afgelopen seizoen.“. Even door de duidelijkheid: snelheid is niet hetzelfde als duur van een wedstrijd.

Later bleek dat er nog iets vreemds was met de aangekondigde nieuwe regel. Want hoewel er in het bericht stond dat er een penalty van een slagbal (voor de slagman) of een wijdbal (voor de werper) was op het moment dat één van beiden niet op tijd klaar was, werd later duidelijk dat er door de scheidsrechters weliswaar op hun klokje gekeken zou worden, maar dat er nog niet gehandhaafd zou worden, geen penalty’s dus. Mooie boel.

Begin mei, na 10 wedstrijden, schreef ik al een stuk waaruit je kon opmaken dat een tijdswinst van 15 minuten lastig zou worden, en dat als je de wedstrijden écht goed wilde vergelijken je ook moest kijken naar het totale aantal innings en het aantal punten dat gescoord wordt.

Maar bij een vergelijking moet je eigenlijk het belangrijkste niet vergeten, en dat is hoeveel tijd de teams hebben genomen om te wisselen, daar is die regel namelijk voor! Maar daar zijn geen (openbare) statistieken over te vinden.

Als het goed is heeft de bond gisteren de 90-seconden pilot geëvalueerd. Ondanks dat het beoordelen van het succes van de pilot wat mij betreft dus niet op duur moet gebeuren heb ik zelf toch ook even gekeken naar het verschil tussen de eerste 60 wedstrijden van dit seizoen ten opzichte van de eerste 60 wedstrijden van vorig seizoen. Ik heb daar deze keer al het rekenwerk op basis van innings achterwege gelaten.

In 2017 duurde de eerste 60 wedstrijden gemiddelde 2 uur en 44 minuten. In 2018 was dat 2 uur en 38 minuten. Dat is 6 minuten tijdswinst, leuk, maar 9 minuten tekort als je wil vasthouden aan een kwartier.

Bij de tussenstand na 10 wedstrijden keek ik ook naar het aantal punten dat gescoord werd. Iets hoger over doe ik dat nu ook. Bij de vergelijking van de 60 wedstrijden blijkt dat er in 2018 10% minder punten gescoord werden dan in 2017, namelijk 593 vs. 655 punten. Als je daarop zou corrigeren (punten maken kost tijd) dan is de tijdswinst weer bijna helemaal verdwenen.

Op basis van de duur van de wedstrijd is de test dus op geen enkele manier geslaagd, maar dat is wat mij betreft niet het einde van het verhaal.

Want hoewel afgelopen weekend daar niet een heel goed voorbeeld van was zie je in de uitslagen én in de stand dat de teams dichter bij elkaar liggen dan vorig jaar. En dat zorgt dus voor meer spanning in de wedstrijden én in de race naar de play-offs. Als er dan ook nog ‘ns snel gewisseld wordt, en er dus meer snelheid in de wedstrijd zit, dan is er geen enkele reden om te stoppen met die 90-seconden regel.

De doelstelling “een spannende wedstrijd waar snelheid in zit” heb je dan namelijk wél behaald, en daar was het ten slotte ook om te doen.

Het enige dat er dan nog even besloten moet worden is of de regel vanaf de komende speelronde wél gehandhaafd zal worden. En dat lijkt me een no-brainer, regels moeten gehandhaafd worden en als je ze overtreedt moet er een straf volgen.