24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 1 mei 2018 – Het is natuurlijk veel te vroeg om conclusies te trekken, maar met 10 wedstrijden heb je een leuke mini steekproef op basis waarvan je wel iets kan zeggen, misschien.

De Hoofdklasse is afgelopen donderdag begonnen en omdat er zondag twee wedstrijden werden afgelast zijn er nu dus tien wedstrijden gespeeld. Tussen elke slagbeurt door houden de scheidsrechters de tijd in de gaten en hebben de ploegen 90 seconden om te wisselen. Dankzij de statistiekenpagina’s van de KNBSB kennen we genoeg details van de wedstrijden om de vergelijking met vorig jaar te kunnen maken toen hier niet op gelet werd.

De doelstelling van deze regel is volgens het bericht op KNBSB.nl:

Het doel van deze pilot is om de gemiddelde duur van de wedstrijden in de eerste zeven speelrondes van het seizoen 2018 met 15 minuten in te korten ten opzichte van dezelfde speelrondes in het afgelopen seizoen.

Als eerste heb ik rechttoe rechtaan de eerste tien wedstrijden van dit jaar naast de eerst tien wedstrijden van 2017 gezet. Dit jaar begon de competitie op donderdagavond en meteen waren er al twee wedstrijden die het vanwege de tijd moesten doen met slechts 8 innings. Geen goed begin natuurlijk. In totaal werden er in de 10 wedstrijden 86 volledige innings gespeeld. Bij elkaar opgeteld duurde die wedstrijden 26 uur en 25 minuten.

In de eerste tien wedstrijden van vorig jaar werden er 85,5 inning gespeeld, een halve inning minder dus, maar in totaal duurde deze wedstrijden 27 uur en 59 minuten. Dat is 94 minuten meer dan dit jaar, een kleine tien minuten tijdswinst per wedstrijd.

Als je de vergelijking netjes wil doen dan reken je alle wedstrijden om naar 9 innings. Dus als er bijvoorbeeld 7 innings zijn gespeeld in 2 uur en 20 minuten dan reken je met 140 minuten gedeeld door 7 maal 9 is 180 minuten, dus drie uur. Voor 2017 kom je dan uit op een wedstrijdduur van gemiddeld 2 uur en 57 minuten, voor 2018 is dat 2 uur en 46 minuten. Ruim 11 minuten winst per wedstrijd!

Test geslaagd zou je kunnen concluderen, maar als je de wedstrijden van de twee seizoenen tegenover elkaar zet valt er naast het aantal minuten nóg iets op. Iets dat nogal wat invloed heeft op de duur van de wedstrijd. In 2017 werden er namelijk 121 punten gescoord in de eerste tien wedstrijden terwijl er dit jaar slechts 76 mannen over de thuisplaat kwamen.

Omdat ik het Excelletje toch al gemaakt had ben ik dus nog even doorgegaan en heb ik de 10 wedstrijden opgezocht uit 2017 die qua uitslag het meest leken op de eerste 10 wedstrijden uit 2018. Daarbij vond ik 9 wedstrijden met een identieke uitslag en één wedstrijd met weliswaar evenveel gescoorde runs, maar op één punt anders verdeeld.

Als je de duur van die wedstrijden bij elkaar optelt kom je uit op 26 uur en 48 minuten. Dat is slechts 23 minuten meer dan de duur van de eerste tien wedstrijden van dit seizoen. Daarbij komt dat er in de wedstrijden uit 2017 88 innings gespeeld werden, 2 meer dus dan dit jaar.

Om ook hier een eerlijke vergelijking te maken tussen de twee jaren heb ik alle wedstrijden weer omgerekend naar wedstrijden van 9 volledige innings. Als je dat doet dan ziet de vergelijking er ineens veel minder rooskleurig uit. Een wedstrijd uit 2017 duurde dan gemiddeld 2 uur en 44 minuten, en dat is dus twee minuten minder dan dit jaar.

Test niet geslaagd zou je hieruit kunnen concluderen. Maar ook die conclusie is te kort door de bocht. Want los van de toch wat kleine steekproef zijn er dit jaar nog wel wat meer dingen anders dan vorig jaar. Het ziet er namelijk naar uit dat de ploegen dit jaar meer aan elkaar gewaagd zijn. En als dat over een paar weken ook echt zo blijkt te zijn, dan moeten we elkaar een gewetensvraag stellen, want zien we liever inmaakpartijen met veel hits, doubles en homeruns, die na zeven innings eindigen met een mercy rule, of zien we liever ploegen die aan elkaar gewaagd zijn, minder scoren, maar er wél een spannende competitie van maken?

Ik denk dat als we dit jaar een spannende competitie krijgen, waar zes, zeven of misschien wel acht ploegen om de play-offs meedoen er niemand meer kraait naar of een wedstrijd wel of niet 10 minuten korter duurt dan vorig jaar.

Overigens betekent dit niet dat ik niet vind dat die 90 seconden regel ook ná 28 mei gehandhaafd moet worden. Wat mij betreft gaan we namelijk iedereen houden aan die 90 seconden, ook in alle andere klassen. Dat houdt de wedstrijd in ieder geval snel, en of de wedstrijd dan ook nog korter duurt, dat zal me verder een rotzorg zijn.

Voor de meescorers hieronder de wedstrijden op basis waarvan ik mijn rekensommetjes gemaakt heb.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES