17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 4 november 2021 – Vandaag ontving ik het bericht dat iedereen waarschijnlijk wel aan zag komen. Nou ja, bijna iedereen, want hoewel het bondsbureau hemelsbreed nog geen 10 kilometer verwijderd is van Sportpark De Paperclip lijkt de KNBSB verrast door de inschrijving van UVV voor de Hoofdklasse per seizoen 2022.

Je kon er natuurlijk op wachten. Vanaf augustus werden tussen de KNBSB, de acht Hoofdklasseclubs en de twee ‘clubs met ambitie’, RCH en Euro Stars, gesprekken gevoerd over het afsluiten van de Hoofdklasse, maar het zal niemand, nou ja, bijna niemand dus, verbazen dat ook UVV een club met ambitie is en weer terug wil naar de Hoofdklasse.

De club had na de met 1-17 gewonnen uitwedstrijd tegen Euro Stars van 19 oktober jl. al wel wat geruchten opgevangen, maar uiteindelijk werden ze, net als de club uit Capelle aan den IJssel, afgelopen vrijdag overvallen door de berichtgeving op knbsb.nl en  honkbalsoftbal.nl over het afsluiten van de Hoofdklasse per 2022.

In die berichten was al te lezen dat de criteria voor toetreding tot de Hoofdklasse, die in het voorjaar 2022 pas definitief zullen worden vastgesteld, breder zullen zijn dan alleen de prestaties op het veld. Maar omdat Storks op 17 oktober jl. ook de tweede wedstrijd van de best-of-three van RCH verloor, en daarmee dus gedegradeerd was, tóch in de Hoofdklasse mag uitkomen volgend jaar, heeft het er alle schijn van dat het ook nu al niet meer gaat om alleen de sportieve prestaties.

Aanleiding genoeg dus voor het bestuur van UVV om na kort overleg op 31 oktober het bestuur van de KNBSB een mail te sturen waarin staat dat de club zich wil inschrijven voor de Hoofdklasse 2022.

Daarin schrijft Merijn van Elsacker, voorzitter van UVV “Dat deze keuze één van de mogelijke richtingen in de ontwikkeling is, is al langer bekend. Hierover in dezen ook geen oordeel. Het feit dat dit aan het einde van dit seizoen én met ingang van volgend seizoen wordt doorgezet, heeft echter enorme gevolgen voor een aantal verenigingen die buiten de boot vallen. Hieronder ook UVV.

Refererend aan de motivatie die gegeven werd bij het handhaven van Storks schrijft Van Elsacker verder “Naast Den Haag dient Utrecht hierin toch zeker ook vertegenwoordigd te zijn.”.

Omdat UVV graag naar de Hoofdklasse wil, maar zich wel realiseert dat er voordat het zover is nog wel e.e.a. moet gebeuren vraagt Van Elsacker om een snelle en positieve reactie. Omdat een hele snelle reactie uitblijft wordt er dinsdagavond 2 november nog gevraagd naar een ontvangstbevestiging van de mail.

De reactie komt uiteindelijk vanochtend uit naam van Stefaan Eskes, directeur van de KNBSB, en dus niet van het bestuur van de KNBSB aan wie de mail gericht was. Maar de reactie was duidelijk, de Hoofdklasse zit al op slot “Er is voor het Honkbal Hoofdklasse seizoen 2022 geen mogelijkheid om een verzoek in te dienen om aan de competitie deel te nemen.

Met de toelichting op deze afwijzing wordt pijnlijk duidelijk hoe ongelukkig de beslissing is geweest, hoe begrijpelijk misschien ook, om Storks wél een plek in de Hoofdklasse te geven. Want daardoor is onderstaande toelichting onmogelijk vol te houden.

We hebben n.a.v. van het competitieverloop in de 1e klasse van 2021 en de verenigingsgesprekken die we deze zomer hebben gevoerd, bewust op dinsdag 5 oktober jl. de verenigingen RCH en Eurostars uitgenodigd om mee te doen in de gesprekken. Uiteindelijk hebben we op basis van de promotie/degradatie besloten om Eurostars niet verder mee te nemen voor 2022.

Op basis van de promotie/degradatie had Storks dus gewoon moeten degraderen. Het enige verschil tussen Storks en UVV en Euro Stars is dat Storks op een lijstje van het NOC*NSF staat. En laat NOC*NSF nu juist de grootste geldschieter van de KNBSB zijn, maar misschien zie ik hier wel spoken of heb ik de laatste maanden teveel complottheorieën langs zien komen.

Omdat de kous met deze afwijzing voor UVV nog (lang) niet af is heeft de club besloten de spelers te informeren over het feit dat ze zich willen inschrijven voor de Hoofdklasse 2022. Begrijpelijk als je je realiseert dat er net als bij Euro Stars bij UVV ambitieuze spelers rondlopen die het liefst zo snel mogelijk in de Hoofdklasse zouden willen uitkomen. Omdat de bond op dit moment nog totaal geen duidelijkheid kan geven wat de criteria voor toetreding zullen worden na 2022 moet de club, om leegloop te voorkomen, de spelers dus wel perspectief bieden.

Het enige dat de KNBSB de spelers van UVV nu heeft gegeven is twee extra weken om zich over te schrijven naar een club waarmee ze wél naar de Hoofdklasse kunnen. Het tweede van HCAW schijnt nog wel wat goede spelers te kunnen gebruiken en misschien is zelfs het tweede van Quick een beter alternatief dan de onzekere situatie in de uitgeholde Eerste Klasse volgend jaar.

Dat UVV de spelers heeft geïnformeerd over het verzoek dat is ingediend en daarmee de hoop en het perspectief voor de spelers heeft willen behouden is niet goed gevallen bij de bond. In een mail van eerder vanavond onderstreept Eskes nog eens dat “Er [..] voor UVV ten aanzien van het Honkbal Hoofdklasse seizoen 2022 absoluut géén mogelijkheid [is] om een verzoek in te dienen om aan de competitie deel te nemen.”. Daarbij meldt hij ook dat hij ervan uitgaat dat dit bericht alsnog gedeeld gaat worden met de spelers van UVV.

Ongetwijfeld to be continued…

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES