17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

18 november 2021 – Vanavond om 18.00 uur vergaderen voor het laatst de Europese besturen van honkbal (CEB) en softbal (ESF). Dat gebeurt in de Italiaanse hoofdstad Rome, waar vanaf morgen onze sporten continentaal worden bestuurd door een overkoepelend orgaan onder de titel World Baseball Softball Confederation Europe (WBSCE).

Dat gebeurt op vrijdagmorgen met een eerste vergadering van 09.00 tot 11.00 uur, waarna geluncht wordt tot 15.00 uur. Dan worden de nieuwe Europese website en wetgeving gepresenteerd voorafgaand aan het buitengewoon WBSCE congres van 17.00 tot 18.30 uur in het Olympisch paleis. Daarna wordt de dag afgesloten met een cocktailreceptie en diner. Zaterdag worden er windows en workshops gehouden in de ochtend, alsmede afscheidscongressen voor honkbal en softbal in de middag. In de avond biedt gastheer Andrea Marcon als Italiaans bondsvoorzitter het Gala Diner aan voor de delegaties uit de 43 deelnemende landen. Zondag vliegen de gasten terug naar huis.

De CEB heeft bestaan sinds 1953 en de ESF sinds 1976. Het Europese honkbal wordt voorgezeten door de Fransman Didier Seminet, die echter moet aftreden wegens zijn nieuwe functie van secretaris-generaal van het Franse Olympisch Commitee. De Tsjech Gabriel Waage is voorzitter van de ESF. Tot enkele jaren geleden werden beide Europese bonden geleid door Nederlandse voorzitters, te weten Jan Esselman voor honkbal en wijlen André van Overbeek voor softbal.

Achter de coulissen wordt in stilte gelobbied voor het voorzitterschap van de nieuwe geunificeerde confederatie voor beide sporten. Nederland heeft in eigen gelederen een zeer ervaren leider, die de diverse kikkers in de Europese vijver kan houden, namelijk Koen Gijsbers, voorheen NAVO-generaal in Brussel en tegenwoordig clubvoorzitter van landskampioen L&D Amsterdam Pirates. “Ik heb hem op mijn lijstje staan!” antwoordde KNBSB-voorzitter Mark Herbold, toen ik hem als potentieel kandidaat noemde. Volgens sportkrant La Gazzetta dello Sport heeft Italië hun bondsvoorzitter Marcon gekandidideerd.

Het is een historisch moment voor onze sporten!” onderstreept FIBS-voorzitter Andrea Marcon in een prominent artikel op de officiele website van de Italiaanse bond. “Gastheer ervan te zijn vervult me van grote trots en bevrediging naast de erkenning voor de fundamentele rol, die ItaIië speelt in de internationale beweging. Van Rome gaat een boodschap van eenheid uit, die de onmisbare basis levert om ons competitief te presenteren in de internationale sportieve strijd en een coherent aanbod van evenementen voor te leggen, die publiek, sponsors, media en nieuwe leden kunnen aantrekken!

Mooie woorden voor de toekomst van de Italiaanse praeses, maar op dit moment is het oorlog in de Italiaanse sportwereld, meldt La Gazzetta dello Sport. In een artikel van de redactie in Rome dreigt Gianni Malago, voorzitter van het Olympisch Commitee CONI, met aftreden wegens conflicten met het ministerie van Sport, dat hij beschuldigt van incompetentie. Malago sprak zich zodanig uit eerst in een vergadering van het dagelijks bestuur van het CONI en daarna ook in een gehaast belegde persconferentie, die door onder anderen de journalist Valerio Piccioni werd bijgewoond. “Gelet op de situatie heb ik geen alternatieven dan een gesprek aan te vragen bij minister-president Draghi!” zo werd Malago vandaag geciteerd op de website van de sportkrant.

Malago in persconferentie vandaag “arrabiatissimo” (verschrikkelijk kwaad)
Pim van Nes

RELATED ARTICLES