24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

23 november 2021 – Het eerste congres van de gefuseerde WBSC in Europa is nog maar drie dagen geleden en nu al verschijnen de eerste scheurtjes in de Europese samenwerking. De Italiaanse bond FIBS heeft geen afsluitend verslag gepubliceerd van de in Rome gehouden topconferentie, hoewel gebruikelijk iedere vergadering dezelfde avond nog samengevat wordt op de website van het Italiaanse honkbal en softbal.

Ook de tweede editie van de Europese Super6, die van maandag 5 tot en met zaterdag 10 september 2022 door de WBSCE wordt gehouden, blijft voor het Italiaanse publiek tot nu toe verborgen, omdat over eventuele deelname door de Azzurri nog gesproken moet worden tussen de bond en de clubs in de Serie A.

Al een maand geleden werd het programma van de vier fasen, waarin het Italiaanse seizoen zich volgend jaar afspeelt, gepubliceerd na overleg tussen het bondsbestuur in Rome en de 32 deelnemende clubs verspreid voornamelijk in de noordelijke helft van Italië. Het wedstrijdschema vult de periode van Opening Day 2 april tot en met Game 7 van de Italian Series op 18 september. Tussen de verschillende fasen zitten stukjes flexibiliteit ingebouwd om eventuele “rain delays” op te vangen en een week te reserveren voor zowel de European Champions Cup als de vakantiestop in augustus. Omdat de Honkbal Week Haarlem ondanks inkorting van 10 tot 8 dagen toch twee weekends in beslag neemt en de Super6 dat ook doet, veroorzaakt de intentieverklaring van bondsvoorzitter Andrea Marcon en Honkbalweekbaas Guus van Dee een groot dilemma voor de FIBS en de WBSCE.

Mooie woorden van de Italiaanse WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari, de Italiaanse NOC-voorzitter Giovanni Malago en de aftredende Europese voorzitters Didier Seminet voor honkbal en Gabriel Waage voor softbal bij het oprichtingscongres van de WBSCE in Rome, maar het Europese honkbal stevent nu al af op de eerste aanvaring. Alleen als de Italiaanse bondsvoorzitter Marcon alsnog erin slaagt meer ruimte van de clubs te krijgen in het wedstrijdschema van de Serie A, kan hij beide toernooien opfleuren met de gewenste deelname door de Azzurri: de al in 2019 gedane toezegging aan Haarlem en het vorige week in Rome geboren idee voor Barcelona. Als de Italiaanse clubs, die ieder jaar het maximum van spelers uit het buitenland aantrekken, hun poot stijf houden, dan zal Marcon Haarlem of Barcelona moeten afzeggen. Als bovendien het voorjaarsweer tegenzit, dan zullen beide steden het zonder Azzurri moeten stellen.

Bij het congres van afgelopen weekend in Rome, dat duurde van donderdag tot en met zaterdag, hebben alle bondsvoorzitters van de lidlanden elkaar gesproken in de marge van de vergaderingen in het paleis, dat volgend jaar 90 jaar bestaat als hoofdkantoor van de Italiaanse sport. De eerste steen werd in 1928 gelegd door minister-president Benito Mussolini van Italie en in 1932 werd het paleis in gebruik genomen als Accademia Fascista Maschile di Educazione Fisica. Na de Tweede Wereldoorlog nam het Nationaal Olympisch Commitee van Italie (CONI) het domein over. In 2018 werd het deels gerestaureerd en betrok het Ministerie van Sport en Gezondheid eigen ruimten in het paleis. De grote vergaderzaal wordt echter nog verfraaid door twee gigantische schilderwerken: het oudste heet Apoteosi Del Fascismo uit 1928 en het andere is een allegorie van het antieke Rome door Angelo Canevari. Aan marmer geen gebrek zowel binnen als buiten, waar ook standbeelden van naakte mannen te bewonderen zijn.

In deze imponerende ambiance ontving Andrea Marcon zijn Italiaanse en buitenlandse gasten, onder wie ontdekt werden KNBSB voorzitter Mark Herbold, bondsdirecteur Stefaan Eskes, CEB-bestuurder Roderick Balk, ESF-bestuurster Petra Arends en de in 2017 afgetreden CEB-voorzitter Jan Esselman. Een scherper contrast met de gemiddelde sportvelden en onderkomens van honkbal en softbal in Europese landen viel niet te schetsen. Zelfs in de twee toplanden Italië en Nederland ontvangen de eenvoudige tribunes niet meer dan een paar honderd toeschouwers en wordt er vergaderd in kantines en eenvoudige kantoren. Alleen bij Holland Series, Italy Series en bij Honkbalweken in Haarlem en Rotterdam haalt de bezetting vier cijfers per wedstrijd. Voor de overige landen op bezoek in Rome moeten de verschillen in imago immens zijn geweest. Allen tezamen werden zij vereeuwigd tussen standbeelden van een blote rechtshandige slagman en een idem linkshandige buitenvelder.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES