24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 3 november 2021 – Ze hebben er duidelijk goed over nagedacht en formuleren voorzichtig, ze zijn niet kwaad maar ad interim Voorzitten Meral Euser en Penningmeester Jerry de Cloe van Euro Stars willen toch graag vertellen wat voor hun club de impact is van de besluitvorming rondom de nieuwe Hoofdklasse.

Compleet verrast waren ze niet door het nieuws want toen de gesprekken hierover in augustus begonnen zijn zij, net als RCH, door de bond er al bij betrokken. En ook in oktober hebben beide clubs nog mee kunnen praten over wat de bond nu een “progressief ontwikkelingstraject voor de Honkbal Hoofdklasse” noemt. Toch viel de berichtgeving van afgelopen vrijdag rauw op hun dak. Want daar waar ze het hele traject hebben mee kunnen praten was dat op het moment dat er beslissingen genomen werden duidelijk niet meer het geval.

En niet alleen konden ze niet meepraten, maar ook moesten ze op knbsb.nl lezen dat de beslissing was genomen dat Euro Stars niet maar Storks wél in 2022 zal uitkomen in de Hoofdklasse. Daar waar het bericht op knbsb.nl nog een beetje vaagjes was met teksten als “(dat de Hoofdklasse red.) sterker/beter moet worden met een kwaliteitsimpuls naar boven en geen nivellering in het midden” en “In gezamenlijkheid is besloten om langs een lijn van voorwaarden & minimale kwaliteitseisen de deelnemende teams/verenigingen in de Honkbal Hoofdklasse in de toekomst te ontwikkelen en te evalueren” liet de kop van het artikel op honkbalsoftbal.nl veel weinig aan de verbeelding over: “Hoofdklasse vanaf 2022 op slot, Silicon Storks blijft er als negende team in“.

Die kop hakte er behoorlijk in bij de club uit Capelle aan den IJssel en er was behoorlijk wat commotie ontstaan bij de leden en spelers. Want waren ze niet juist bezig met een enorme professionaliseringsslag en al een paar jaar héél dicht in de buurt bij een plekje in de Hoofdklasse? En is de kans op promotie nu helemaal verkeken of nog niet?

Om heel eerlijk te zijn is het in dit stadium voor niemand nog te zeggen of de nieuwe regels straks voor Euro Stars nadelig of juist voordelig zullen zijn. Ook voor RCH lag dit onzekere scenario op de plank, maar toen RCH op het veld de promotie naar de Hoofdklasse afdwong kon de KNBSB niet meer om deze club heen. De directeur van de bond Stefaan Eskes zei daarover in zijn toelichting afgelopen vrijdag dat hij niet tijdens de wedstrijd de regels wilde veranderen, om vervolgens de regels voor Storks wél te veranderen.

De KNBSB wil Storks namelijk niet kwijt uit de Hoofdklasse omdat daarmee het gevaar bestaat dat de club leegloopt en dat het misschien weer jaren zal duren voordat honkbal in de regio Den Haag weer een beetje opgekrabbeld is. Storks is door de Den Haag Topsport ook aangewezen als één van de topsportverenigingen die in samenwerking met NOC*NSF ’topsportwaardige ondersteuning’ krijgen. Daarbij kwam het argument ook dat Storks wel onevenredig veel nadeel had gehad van het WK U23 dat tijdens de belangrijkste fase van de competitie gespeeld werd.

Maar daarmee heeft de bond het allemaal wel heel ingewikkeld gemaakt. Want sportief gezien heeft Euro Stars evenveel recht op die plek in de Hoofdklasse als Storks, namelijk geen recht. Praktisch gezien is het ook onhandig om een competitie met 9 ploegen te spelen. Zeker in de Hoofdklasse waar besloten is dat er niet getornd gaat worden aan de drie wedstrijden per week is het dan ongelukkig dat er elke week één ploeg vrij is. Daarbij betekent het toevoegen van Storks aan de Hoofdklasse ook dat je ze onttrekt aan de Eerste Klasse. Er is daarbij ook nog niet bekend gemaakt wat er gebeurt met Wassenaar, die andere ploeg uit de regio Den Haag die dit jaar als laatste is geëindigd in de Eerste Klasse en in aanmerking komt voor degradatie. Jeka, de kampioen van de Tweede Klasse A, heeft inmiddels te horen gekregen dat ze gepromoveerd zijn naar de Eerste Klasse.

Met een Hoofdklasse die “op slot” zit en een uitgedunde Eerste Klasse heeft de KNBSB wel wat aan Euro Stars uit te leggen. Want Euro Stars heeft ambitie, wil naar de Hoofdklasse, is bereid daar alles voor te doen en aan alle voorwaarden te voldoen, maar richting hun spelers hebben ze op dit moment geen verhaal. Want heeft het nog wel zin, spelen bij Euro Stars? Als de Hoofdklasse op slot zit, kunnen de ambitieuze spelers dan niet beter proberen een plekje te veroveren in het team van Tridents waar binnen de club wél mogelijkheden zijn om Hoofdklasse te gaan spelen.

Meral Euser is sinds het overlijden van clubicoon André van Overbeek op 4 mei jl. ad interim voorzitter van Euro Stars. Ze geeft aan dat Euro Stars niet kwaad is op de bond, maar dat ze hoopt dat de bond wel leert van de fouten die nu gemaakt zijn in de communicatie. Daarbij hoopt ze vooral dat er op korte termijn alsnog een gesprek met de bond kan plaatsvinden. De bond zal dan moeten uitleggen waarom de voor 29 oktober geplande afspraak niet is doorgegaan, maar ook waarom er door de Hoofdklasseclubs nu gezamenlijk een plan op tafel is gelegd terwijl was afgesproken dat alle clubs afzonderlijk hun mening bij het bondsbestuur zouden neerleggen en het bondsbestuur dan een beslissing zou nemen. De club vóelt zich daardoor niet alleen, maar ís ook gewoon volledig buitenspel gezet.

Ze mogen nu dan ook niet meepraten over de criteria en minimale kwaliteitseisen waar een vereniging aan moet voldoen om in de Hoofdklasse te mogen spelen. Van die nieuwe regels verwachten Euser en De Cloe overigens weinig. Ze denken dat het voor 90% de bestaande regels zullen zijn en zetten daarbij ook nog vraagtekens bij de handhaving hiervan. Want of het nu om regels voor de verlichting gaat of afmetingen van het veld, tot op heden heeft de KNBSB het nog niet aangedurfd clubs uit de Hoofdklasse of Eerste Klasse te halen zolang er wel voldaan werd aan de sportieve voorwaarden.

Of Euro Stars nu al klaar is voor de Hoofdklasse? Sportief gezien zitten ze er heel dicht tegenaan en er is voldoende vertrouwen in de begeleiding en de coaching staff om daar positief over te zijn. Vooruitlopend op de nieuwe regels zal er wel medische staf bij moeten komen, maar als dat gevraagd wordt zal de club daarvoor zorgen. Het veld heeft de juiste afmetingen, de lichtinstallatie is Hoofdklassewaardig en die 50 zitplaatsen voor het publiek die nu al geëist worden van Hoofdklasseclubs, als de beslissing genomen wordt zorgt de gemeente daarvoor.

Of het die kant op zal gaan is afwachten, ook met het oprekken van de overschrijvingsperiode naar 30 november blijft het kort dag. En wie zegt dan dat niet ook UVV zich alsnog meldt, ook dat is een club die qua historie en vereniging niet zou misstaan in de Hoofdklasse, met een lichtinstallatie en een prima veld, en zij eindigde afgelopen seizoen direct achter Euro Stars op de vierde plaats.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES