27 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 13 juli 2022 – Nederland verloor gisteren kansloos van Team USA en heeft nu twee keer gewonnen en twee keer verloren. Het is dus nog lang niet zeker of Nederland de halve finale haalt. Maar hoeveel kans maken ze nog, wie moet nog winnen van wie en van wie mag je niet meer verliezen?

Gisterenavond op de tribune kwamen we er niet uit. Iedereen was het er wel over eens dat als er vanavond van Japan gewonnen wordt de vierde plek wel gehaald wordt, maar wat er gebeurt in andere scenario’s, het ging ieders honkbalpet te boven. Om 23.52u verscheen in de groepsapp nog een laatste nabrander, maar de kans is groot dat deze verstuurd werd vanuit de feesttent ‘met een slokkie op’.

Ik dacht daarom dat dit een goed moment is om stil te staan bij een bericht dat ik een paar weken geleden voorbij zag komen. Ik ben het begin van deze week overdag aan het spijbelen van de Honkbalweek, ik ben dan aan het werk, maar vandaag komen business & pleasure even samen.

Begin juni kreeg ik namelijk, op m’n werk, een persbericht doorgestuurd dat m’n aandacht trok omdat de kop van het bericht iets van honkbal deed vermoeden. En dat gebeurt niet al te vaak in de Nederlandse media, dat weten we.

Het persbericht kopte “The Batting Lab leert kinderen spelenderwijs de waarde van data en analytics” en was afkomstig van SAS. Dit bedrijf maakt innovatieve analytische software en biedt oplossingen voor allerlei problemen in een groot aantal sectoren.

SAS heeft een programma ontwikkeld waarmee kinderen voorbereid worden op “een datagedreven toekomst”. Dat is een mooi doel natuurlijk, maar het is ook gewoon erg leuk omdat het bedrijf honkbal gebruikt om dit doel te bereiken.

Het project bestaat uit een slagkooi die helemaal is volgehangen met camera’s, sensoren en andere IoT-aparaten. Kinderen slaan daar vervolgens hun ballen en met behulp van AI, computer vision en IoT-analyses worden de stand en swinggegevens in real-time geanalyseerd, en feedback en suggesties voor verbetering worden gedeeld via displays in de kooi op de vloer en aan de muren.

(tekst gaat door onder afbeelding)

De kinderen zien op deze manier hoe zij hun gewichtsverdeling, handpositie en hun basisbewegingen kunnen verbeteren. The Batting Lab heeft duizenden swings van topspelers geanalyseerd – waaronder die van honkbal- en softbalteams van onder meer North Carolina State University – om een model te bouwen voor een optimale swing. “The Batting Lab biedt een speelse manier om met data en analytics vertrouwd te raken. Kinderen analyseren van meet af aan gegevens over hun spel om hun swing en houding te verbeteren”, zegt Lucy Kosturko, education programs manager bij SAS. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat kinderen die in de honkbalkooi aan het spelen zijn of thuis met het Data Playbook werken zich meer op hun gemak voelen bij het gebruik van data. Het kan hen helpen om problemen op te lossen en nieuwe vaardigheden te leren.

Ik heb navraag gedaan bij SAS, maar op dit moment zijn er nog geen concrete plannen om een dergelijk programma ook in Nederland op te zetten, maar we kunnen hier wél gebruik maken van het Data Playbook. Dit is een online versie van het programma dat kinderen en ouders de mogelijkheid biedt om de voortgang van de slagtechniek bij te houden en advies te krijgen. Naarmate de kinderen hun slagvaardigheid verbeteren, ontwikkelen ze ook meer vertrouwen in het gebruik van data en analytics om hun doelen te bereiken. Je vindt dit Data Playbook hier.

Sig Mejdal, assistent-directeur bij de Baltimore Orioles, expert in sabermetrics (empirische analyse van honkbal door middel van statistieken) en voormalig NASA-technicus zegt over dit project “Ik zie dat SAS met The Batting Lab wil bijdragen aan een nieuwe data savvy generatie. De datavaardigheden die ze ontwikkelen stellen hen in staat om met behulp van data en analytics oplossingen te ontwikkelen voor belangrijke uitdagingen. Dit project brengt kinderen de vaardigheden bij die ze in hun professionele loopbaan nodig hebben, in de techniek, de gezondheidszorg en overheid, om maar een paar sectoren te noemen.

Gezien het aantal berichten dat ook vanochtend weer in de appgroep verschijnt over wat er nodig is voor Nederland om de halve finale te halen lijkt het voor het volk op het Derde Honk te laat om nog iets te doen aan de datavaardigheden, maar fijn dat de jeugd wél nog een kans heeft.

Kijk hier voor het Nederlandse persbericht met daarbij ook een filmpje waarin de kinderen in actie te zien zijn

Kijk hier voor de interactieve site van The Batting lab

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES