Evaluatie 7 innings (en dan is het klaar)

Haarlem, 10 juli 2022 – Ik zit in de schaduw onder de tribune net voordat de middagwedstrijd Nederland -Curaçao gespeeld wordt. We hebben vijf wedstrijden gehad, dus tijd voor de evaluatie.

Ik zeg vijf, maar als je de celebrity-game van gisteren meetelt dan zijn het er eigenlijk zes. Over deze wedstrijd met YouTube-sterren kunnen we kort zijn, niet kort genoeg zelfs want hoewel er maar drie innings gespeeld werden was het wel wat veel van het goede. Hopelijk gaan we er nog veel leuke beelden van terugzien op YouTube.

Dan de échte wedstrijden. Vrijdagmiddag hield Curaçao het aardig vol tegen Japan. Curaçao verloor met 1-0 en had vast nog wel twee innings meer de kans willen krijgen op de gelijkmaker. Japan sloeg zeven hits, vier meer dan Curaçao, dus het was eigenlijk voor iedereen beter dat de wedstrijd na twee uur en acht minuten over was.

Over de avondwedstrijd van vrijdag schreef ik gisteren al dat deze best een paar innings langer had mogen duren, maar de eindstand, 2-1 voor Nederland, was al bereikt na de eerste inning en het leek wel of de honkslagen daarna voor beide teams op waren. Misschien dus maar beter dat de overwinning al na zeven innings gevierd kon worden.

De 1-0 overwinning van Japan op de USA was met acht innings eigenlijk zes innings te lang. Pffff… wat een draak van een wedstrijd. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een hekel heb aan die idiote tie-break waarbij aan het begin van de inning er één of twee honklopers als ‘ghost runner’ spontaan op de honken verschijnen, maar gisteren was het wel een uitkomst. Verlos ons alstublieft uit ons lijden en scoor een punt. Mag ook met een homerun-contest, maar dan weer wat beter uitgevoerd dan bij de tie-break van de YouTubers.

Gisterenavond was zeven innings helemaal perfect. Nederland speelde, dus dan zijn we altijd wat minder kritisch, maar als je 5-1 van Cuba wint mag je sowieso niet klagen. Daarbij was het een wedstrijd met een leuk scoreverloop met tien Nederlandse hits en in vier van de zeven innings werd gescoord. Met als kers op de taart de no-doubter van Bernadina natuurlijk.

Vandaag staan er drie echte wedstrijden op het programma en we hebben nu krap een uurtje tussen de wedstrijd Italië vs. USA. Voor het publiek helemaal prima zo en ik weet zeker dat ook Italië heel erg blij was dat ze niet nog twee extra innings als boksbal gebruikt zouden worden. Vijf innings had voor Italië ook méér dan voldoende geweest. Ook de ploeg van de USA sloeg vanmiddag 10 hits met één homerun. Of zelfs twee als je de Little League-homerun van Kyle Teel meetelt. Dat was in ieder geval wel de meest vermakelijke homerun.

Dus wat vinden we ervan? Van die 7 innings? Volgens mij is de conclusie simpel. Het hangt af van de wedstrijd, net als bij wedstrijden van 9 innings. Of voor wie je bent natuurlijk, ook net als bij gewone wedstrijden. Voor het toernooi is het goed, voor het publiek ook. Vandaag krijgen we 21 innings honkbal. De zon schijnt en de koelbox is vol. Play-ball!