Stars Awards onder een vergrootglas

Amsterdam, 8 november 2016 – Iets meer dan twee weken geleden schreef ik dat er niets mis was met de Stars Awards 2016. Ik bedoelde daarmee de uitreiking, de avond, de consumptiemuntjes, kortom, het gezellige samenzijn.

Ongekend positief voor 9innings.nl hoorde ik later terug, of het wel goed met me ging. Op zich wel iets om over na te denken want alleen maar ellende de wereld instrooien is nooit mijn bedoeling. Maar als het moet, dan moet het, en als je die ellende niet leuk vindt… Don’t shoot the messenger.

De dag nadat bekendgemaakt was welke honk- en softbalsters in de prijzen waren gevallen kreeg ik de eerste vragen al binnen. Waarom is Kenny van den Branden beste werper geworden? Hoezo Nick Urbanus MVP?

Op het podium had ik die avond veel Europese topprestaties horen langskomen, en hoewel die het afgelopen seizoen natuurlijk erg in het oog sprongen leek het me niet logisch dat die prestaties mee zouden wegen in de prijzen voor de Hoofdklasse (en Golden League).

Ik ben dus even op onderzoek uitgegaan en stuitte op de site van de KNBSB op een pagina met vooral heel veel namen uit het verleden. Op deze pagina staan namen van Ereleden, wereldkampioenen, leden van verdienste, dragers van het Bondsonderscheidingsteken, Gouden, Zilveren en Bronzen eremedailles. Na veel scrollen kom je uiteindelijk ook uit op alle winnaars van alle jaren van de prijzen die tijdens de Stars Awards uitgereikt worden.

Naast die lijsten met winnaars is ook een korte beschrijving van de prijzen terug te vinden, inclusief de bijbehorende criteria.

Omdat die criteria mijns inziens nogal vaag of in ieder geval te beknopt waren heb ik de bond gevraagd of ze me konden uitleggen hoe de verschillende prijzen aan hun winnaars komen. Het was de afgelopen weken nogal druk op het Bondsbureau, dus het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heb ik eind vorige week op al mijn vragen antwoord gekregen.

Ik begin voor het gemak even met de prijzen die dit jaar niet zijn uitgereikt. Er is dit jaar géén Beste Scheidsrechter van de Hoofdklasse uitgeroepen. Deze Ray Charles Award bestaat nog niet, maar ik kreeg als antwoord “Dit is een award die we wellicht in de toekomst uit zullen reiken. Hierover wordt intern gesproken.”. Er is dus hoop voor de mannen in blauw.

Verder vond een aantal mensen het jammer dat er totaal geen aandacht was voor de heren softballers en de dames honkballers. Hadden zij dan geen topprestaties geleverd, en verdienen zij geen aandacht? Daar is de bond ook duidelijk over “De Stars Awards zijn alleen bedoeld voor de teams en hoogste competities die onder de noemer ‘Topsport’ vallen. Daar horen herensoftbal en dameshonkbal op dit moment niet bij.”. Jammer, maar helaas, al kan er voor de toekomst hoop geput worden uit het “op dit moment” dat in het antwoord zit opgesloten.

Dan naar de prijzen die wél zijn uitgereikt. Ik heb daarbij ook de informatie over het softbal meegenomen. Een gedeelte van de informatie over deze prijzen is dus ook op de site van de KNBSB terug te vinden.

Als eerste de prijzen die op basis van de statistieken worden uitgereikt. Deze statistieken worden (gelukkig) beoordeeld door de officials, de scorers.

MVP Competitie / MVP Competitie
– Om gekozen te worden tot MEEST WAARDEVOLLE SPELER/SPEELSTER zal eerst van elk team dat de playoffs gehaald heeft één speler/speelster “genomineerd” worden die in aanmerking komt voor de prijs.
– Vervolgens worden de seizoenresultaten van deze spelers/speelsters met elkaar vergeleken
(rangschikking in de verschillende aanvallende en defensieve categorieën). Tevens worden de
statistieken vergeleken met de teamresultaten en de belangrijkheid van de desbetreffende speler/speelster voor de eigen ploeg (o.a. eindrangschikking ploeg).
– Slaggemiddelde, verkregen uit de seizoen statistieken.

Beste Slagman / Beste Slagvrouw
– Om in aanmerking te komen voor de prijs van BESTE SLAGMAN / SLAGVROUW moet een speler/speelster in de reguliere competitie het volgende aantal minimum bruto slagbeurten hebben gehad:
HONKBAL min. 2,7 x aantal te spelen wedstrijden
SOFTBAL min. 2,1 x aantal te spelen wedstrijden
– Dit alles conform scoreregel 10.22

Beste Werper / Beste Werpster
– Om in aanmerking te komen voor de prijs van BESTE WERPER / STER moet een minimum aantal innings worden gegooid in de reguliere competitie voor:
HONKBAL 0,8 x aantal te spelen wedstrijden
SOFTBAL 2,1 x aantal te spelen wedstrijden
– Daarbij wordt voornamelijk gekeken naar ERA – win/loss (zie ook scoreregel 10.21 en 10.22)
– Wanneer hiervoor meerdere spelers/speelsters in aanmerking komen, wordt de winnaar

Homerun King / Homerun Queen
– Wanneer hiervoor meerdere spelers/speelsters in aanmerking komen, wordt de winnaar aangewezen op basis van het minst aantal netto slagbeurten (scoreregel 10.22)

Meeste gestolen honken / Meeste gestolen honken
– Wanneer hiervoor meerdere spelers/speelsters in aanmerking komen, wordt de winnaar aangewezen op basis van de verhouding tussen gestolen honken en steelpogingen (dus inclusief uit bij stelen)

MVP Holland Series / MVP Holland Series
– Een commissie van drie personen, waaronder de commissioner, kiest de MVP van de Holland Series op basis van statistieken, zowel aanvallend als defensief.
– Bij de MVP zijn vooral van belang het aantal binnengeslagen punten, gescoorde punten en
honkslagen voor de offensieve beoordeling. Bij dit alles wordt rekening gehouden met scoreregel 10.22.

Omdat de regels niet op de site van de KNBSB waren terug te vinden, en omdat het beantwoorden van de vragen even duurde, was ik bang dat er voor bovenstaande prijzen geen (min of meer) subjectieve regels waren, maar ik was positief verrast door het document van de officials.

Naast deze prijzen op basis van statistieken is ook nog een aantal andere prijzen uitgereikt, en omdat ik toch bezig was heb ik daar ook maar even op doorgevraagd:

Coach of the Year
De Coach of the Year Award wordt bepaald door de technisch directeur van de KNBSB. Criteria zijn de prestaties van zijn/haar team in het afgelopen seizoen (zowel nationaal als internationaal). Daarbij wordt ook gekeken naar of er speciale omstandigheden waren, zoals dit jaar de blessures bij L&D Amsterdam bij de keuze voor Charles Urbanus.

Bill Arce Award
De Bill Arce Award is voor de meest talentvolle (jeugd)coach. Het gaat hierbij om een beginnende coach, die aangetoond heeft talentvol te zijn in het seizoen waarvoor hij de award ontvangt. De technisch directeur is degene die bepaalt wie de award wint.

Leen Volkerijk Award
Doel: De Award wordt uitgereikt aan een persoon die zich in het bijzonder heeft onderscheiden in de ontwikkeling van de sport.
Criteria: wie zich het afgelopen seizoen bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt
Uitreiking: door het bestuurslid Breedtesport of een door het bestuurslid aangestelde eregast
Procedure: wordt voorgedragen door bestuurslid breedtesport en door hem aangestelde adviseurs

Nol Houtkamp Award
Criteria: wie zich het afgelopen seizoen bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt
Uitreiking: door het bestuurslid Breedtesport of een door het bestuurslid aangestelde eregast
Procedure: wordt voorgedragen door bestuurslid breedtesport en door hem aangestelde adviseurs

Extra informatie over de Leen Volkerijk en Nol Houtkamp Awards:
Voor deze awards geldt in beide gevallen dat er – net als bij de Slugger – nominaties ingezonden worden vanuit de honkbal en softbalwereld en vanuit de KNBSB zelf. Vervolgens besluiten de directie en het bestuur welke nominaties voldoen aan de eisen en welke kandidaten de awards het meest verdienen. Daarbij wordt uiteraard ook gekeken naar de portefeuilles van de bestuursleden, zo had Petra Arends – bestuurslid Topsport Softbal – een grote stem in de benoeming van Jeroen van de Wiel.

The Slugger Award
Wisselprijs voor de grootste activiteit op propagandistisch gebied

De Slugger wordt uitgereikt aan de persoon, vereniging of organisatie die zich op landelijke of regionaal niveau heeft ingezet voor de promotie van de honkbal- en softbalsport. Nominaties komen zowel vanuit het land (opgevraagd via o.a. de Home Plate) als vanuit de KNBSB (bondsbureau en bestuur) zelf. In samenwerking met de Kieviten wordt vervolgens vanuit het bestuur en de directie besloten wie de winnaar wordt.

Dan waren er ook nog zes prijzen die de naam van iemand dragen die belangrijk is geweest voor de honk- of softbalsport. Op de site van de KNBSB staat dat de bondscoach voor al deze prijzen verantwoordelijk is. Dat leek me wat veel geconcentreerde macht, maar bij  navraag blijkt dat toch iets anders te liggen.

Niet alleen de bondscoaches van de betreffende sport, maar ook de coaches van de nationale jeugdteams worden hierin gehoord en bepalen wie deze awards winnen.

En om dan toch helemaal compleet te zijn, voor de liefhebbers, hieronder deze zes prijzen inclusief de toelichting.

Guus van der Heijden Memorial Trophy
Doel: De Award wordt uitgereikt aan de meest talentvolle honkbal international onder de 23 jaar van het afgelopen seizoen.
Criteria: wie de beste speler is
Procedure: wordt voorgedragen door de bondscoach

Roel de Mon Award
Doel: De Award wordt uitgereikt aan de beste junior werper (op de award staat werper) in het afgelopen seizoen.
Criteria: wie de beste werper is
Procedure: wordt voorgedragen door de bondscoach

Egbert van der Sluis Memorial Trophy
Doel: De Award wordt uitgereikt aan de meest talentvolle softbal international onder de 23 jaar van het afgelopen seizoen.
Uitreiking: door mevrouw van der Sluis of door één van de kinderen
Procedure: wordt voorgedragen door de bondscoach.

Riet Vermaat Trofee
Doel: De Award wordt uitgereikt aan de beste junior werpster van het afgelopen seizoen.
Criteria: wie de beste jeugd werpster is
Procedure: wordt voorgedragen door de bondscoach

Ron Fraser Award
Doel: De Award wordt uitgereikt aan meest veelbelovende jeugdspeler van het afgelopen seizoen.
Criteria: wie de beste jeugdspeler is
Procedure: wordt voorgedragen door de bondscoach

Bep van Beijmerwerdt Trofee
Doel: De Award wordt uitgereikt aan meest veelbelovende aspirant speelster van het afgelopen seizoen.
Criteria: wie de beste aspirant speelster is
Procedure: wordt voorgedragen door de bondscoach