Academies nog een jaar langer in onzekerheid

Amsterdam, 6 november 2016 – Begin vorige maand werd aangekondigd dat twee van de zes Academies in Nederland moeten sluiten. Welke Academies de klos zijn zou vóór 1 november bekendgemaakt worden.

De mensen die bij de bond deze beslissing zouden moeten nemen zijn vandaag aan hun trip naar Japan begonnen. Dit zijn dezelfde mensen die de afgelopen twee weken hun handen vol hadden aan Kinheim dat uit de Hoofdklasse stapte. Dat zal dan ook wel de reden zijn waarom de beloofde antwoorden zo lang op zich laten wachten.

Wel werd er halsoverkop een extra Hoofdklasse Overleg ingepland dat gisteren heeft plaatsgevonden. Dat de Hoofdklasse clubs inmiddels ook wel een beetje klaar zijn met de bond blijkt wel uit het feit dat in ieder geval twee van de zeven clubs besloten hadden niet aanwezig te zijn.

Eigenlijk dacht ik dat we na die vergadering wel zouden weten wat er besloten is met betrekking tot de nieuwe League Ball. Uit de nieuwe regels “Reglement van Wedstrijden Honkbal Topsport 2017” zou je kunnen opmaken dat er géén League Ball komt, maar gisteren bleek dat de bond de moed nog niet heeft opgegeven. Er komt nu toch weer een nieuw voorstel, maar dan ook voor een nieuwe bal.

Misschien dat de bondsdelegatie die naar Japan afreist nog een balletje zal opgooien bij Mizuno. Zij zijn ook de ballensponsor van de Franse bond. Dit zou overigens wel een goede grap zijn want ook tijdens het toernooi in Frankrijk dat het Nederlands Team speelde voorafgaand het EK, werd met Mizuno ballen gespeeld. Toen de EK-ballonballen discussie in Nederland los barstte werd gemeld dat die EK-ballen niet echt goed waren, maar dat die Franse ballen pas écht slecht waren…

De situatie met de ballen is jammerlijk, maar natuurlijk heel veel minder belangrijk dan de plannen voor de jeugdopleiding op de Academies. Dat de Academies en de clubs nu te horen hebben gekregen dat die beslissing een jaar vooruit geschoven wordt is ronduit tragisch. Tegen die tijd hoeft er misschien niet eens meer een beslissing genomen te worden en zijn er vanzelf al twee of drie Academies doodgebloed.

In het Beleidsplan 2017+ is overigens ook geen echt plan opgenomen voor de Academies in Nederland. Wel is terug te lezen dat de MLB vanaf volgend jaar € 157.000 per jaar bijdraagt aan de Academies. Klinkt goed, maar of dit bedrag ook in Nederland besteed mag/gaat worden, of dat dit geld rechtstreeks gaat naar de Academy op Curaçao en/of naar de plotseling in de plannen opgedoken nieuwe (én meteen grootste) Academy op Aruba, is niet duidelijk.

Of de fusie tussen de Academies in Rotterdam en Den Haag, respectievelijk Unicorns en Tsunami waar al een tijdje over gesproken wordt nu juist wel of niet doorgaat zal de komende maanden blijken.