23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 5 november 2016 – Er zou vóór 1 november nog teruggekomen worden op de voorgenomen beslissing om in 2017 met één League Ball te gaan spelen. Dat stond in ieder geval in de notulen van het laatste Hoofdklasse Overleg.

“GS (Gijs Selderijk red.) komt nog een keer terug op de League ball. Vóór 1 november wordt er een beslissing genomen welke bal het wordt. De bedoeling is dat er vóór februari 2017 ballen klaarstaan om mee te trainen.”

Het ziet er naar uit dat de bond wel belangrijkere dingen te doen had, want het is rondom die ballen oorverdovend stil gebleven. Inmiddels is duidelijk dat Neptunus als eerste vereniging gewoon heeft gezegd dat ze nog een contract hebben met hun leverancier en dat ze niet van plan zijn dat contract te breken. Ook HCAW en Hoofddorp lijken voor een andere optie te kiezen dan de bond een paar weken geleden voor ogen had. Andere clubs zullen dus ook vrij zijn hun eigen bal te bepalen.

Vandaag zal er wel wat meer bekend worden want na het vertrek van Kinheim uit de Hoofdklasse is er een tussentijds overleg ingepland om de ontstane situatie in de competitie te bespreken. Het moet gek lopen als daar de ballen ook niet even ter sprake komen.

De bond lijkt de beslissing ook nog even voor zicht uit te hebben geschoven. In het deze week naar alle topsport clubs verstuurde document “Reglement van Wedstrijden Honkbal Topsport 2017” staat namelijk het volgende artikel:

Artikel 6.8 – Accommodatie en spelmateriaal
a. De ontvangende vereniging moet er voor zorgen dat de accommodatie in goede staat verkeert en dat is voldaan aan het bepaalde in hoofdstuk 3. Zij zorgt voor in goede staat verkerend veldmateriaal en voor voldoende in goede staat verkerende ballen, dit ter beoordeling van de scheidsrechter.

Dat klinkt niet zo bijzonder “in goede staat verkerende ballen“. De League Ball is als een goeie curvebal van de tafel gevallen. Misschien ook wel een gemiste kans want ik denk dat de clubs wel bereid waren geweest om zich te committeren aan een bepaalde kwaliteit bal, dus een lijstje waaruit gekozen kan worden, net als met de knuppels dus. De vraag is of de door de bond beoogde League Ball dat lijstje had gehaald natuurlijk.

Misschien dat de clubs er voor 2018 wel uitkomen, maar voor nu doen ze het nog even op de oude vertrouwde manier, waarschijnlijk met de oude vertrouwde leveranciers.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES