24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam 31 mei 2020 – Gisteren kreeg ik veel leuke positieve reacties op het stuk dat ik schreef over de groeiende kans op wedstrijden. Hoop doet leven!

Maar vandaag lees ik hier en daar berichten op social media waarin gemeld wordt dat er nu ook al wedstrijdjes gespeeld worden. Oefenwedstrijdjes weliswaar, maar toch, wedstrijden, die nu dus gewoon nog verboden zijn.

En nee, ik vind ook dat je altijd zelf moet blijven nadenken, dat je niet altijd maar willoos achter de leider(s) aan moet lopen, maar ik ben bang dat we het nadenken over Covid-19 aan de experts moeten laten.

De regels zijn dan ook niet zozeer bedoeld om jezelf te beschermen, maar vooral ook om anderen te beschermen. De regels hebben ook alleen maar effect als iedereen zich eraan houdt. En daarmee is het dus niet aan jou om te bepalen wat wanneer wel en niet kan. Als je het er niet mee eens bent moet je bij de volgende verkiezingen maar voor een partij gaan die verantwoordelijkheid niet zo hoog in het vaandel heeft staan. Gaat in de VS ook heel goed.

Er zijn enorm veel meningen en (zelfverklaarde) experts op het gebied van Corona en Covid-19. Roep maar een mening en er is wel een expert te vinden bij die die mening onderschrijft.

Dat geldt overigens ook voor alle andere onderwerpen, zeker op social media. De aarde plat? Tuurlijk!

De aanslagen op het WTC op 11 september 2001, de CIA zat erachter!

Voor het klimaat geldt dat ook. 97% van de onderzoekers is het erover eens dat de verandering door de mens komt, maar als jij vindt dat dat niet zo is (…) dan is er nog 3% die jouw waarheid verkondigt.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Bijkomend voordeel is dat als je bij elke eigen mening ook je eigen feiten kan kiezen je zelf dus ook meteen expert bent. Ideaal!

Vandaag zag ik daar een alleszeggend tweet over langskomen:

En voor iedereen die de tweet niet kan zien:

Kudos voor Nederland dat ze na hun gezamenlijke superspoedcursus tot 17 miljoen emeritus hoogleraren virologie, hun tweedaagse traject naar een PhD in de informatica en hun dagje als kerngeleerde nu ook alweer allemaal massaal omgeschoold zijn tot ervaren Amerikadeskundigen.

Met andere woorden, schoenmaker blijf bij je leest! Mijn leest is honkbal. En ik durf daarom te beweren dat het onmogelijk is om een wedstrijd te spelen waarbij je altijd anderhalve meter uit elkaar moet blijven.

En dat is dus een hele andere discussie dan je afvragen hoe besmettelijk het is om buiten te sporten. Vooral bij een bijna-geen-contact-buitensport als de onze. Ja, ik ken die discussie goed, maar de regels voor sporten zijn helder en duidelijk. Er is geen grijs gebied. Altijd anderhalve meter.

Kennelijk zijn er dus vereniging in Nederland die niet alleen graag willen spelen, maar daar ook wat meningen van experts bij gezocht hebben die zeggen dat het kan. Geinig, dat had ik gisteren dus ook al gedaan. Maar dat was dus niet om op basis daarvan zelf maar te bepalen dat we toch ‘gewoon’ wedstrijden kunnen spelen.

Maar goed, honkballers zijn gelukkig zo slim dat ze zelf wel kunnen bepalen wat wanneer wel en niet kan. Dat je vervolgens ook een beslissing neemt over andermans gezondheid moeten we dan maar even door de vingers zien.

Wat dan weer minder slim is is dat illegale gedrag dan adverteren op sociale media. Maar als je er dan ook nog bij zegt “ging prima”, dan heb je er helemaal weinig van begrepen.

De incubatietijd van corona ligt ergens tussen de 3 en 14 dagen. Sommige dragers van het virus worden zelf niet ziek maar kunnen wel anderen besmetten. Over een week of drie kun je dus pas zeggen dat het “prima ging”.

Maar beter kun je dan zeggen “is goed gegaan” of “we hebben mazzel gehad”. Je hebt op basis van de televisiekennis die je over Corona hebt aan kansberekening gedaan, gegokt en gewonnen. Gelukkig voor jou en voor de mensen om je heen. Ik hoop het echt, en ik verwacht dat ook.

Maar in feite doe je door nu toch te gaan spelen hetzelfde als de vijf Brabantse voetbalclubs waar vanavond in Studio Sport aandacht voor was, maar dan zonder de medische begeleiding en onderzoeken van het Amphia Ziekenhuis, en natuurlijk niet voor het maatschappelijk belang, maar omdat je het zelf zo graag wilde.

En eigenlijk hebben jullie allemaal gelijk ook. Als je naar de cijfers kijkt is Corona niet meer dan een simpel griepje. Wat een overdreven gedoe allemaal!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES