17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 30 mei 2020 – Ook voor de KNBSB was het afwachten. Dat het OMT met een aanvullend advies zou komen voor sportscholen was vorige week al aangekondigd, maar de bond kon alleen maar hopen dat er in de slibstream van dat advies ook iets positiefs gezegd zou gaan worden over de zomersporten, onze zomersporten.

Maar helaas, het mocht nog niet zo zijn. De versoepelingen die woensdag werden aangekondigd waren zeer beperkt. De enige ‘winst’ die voor ons behaald werd was dat de sportkantines vanaf 1 juli weer open mogen. En ook dit onder voorbehoud, of met “echt een hele grote winstwaarschuwing” zoals Rutte het noemde. Die winstwaarschuwing was figuurlijk bedoeld natuurlijk want letterlijk zal er op de Nederlandse honk- en softbalvelden sowieso geen winst gemaakt worden dit jaar. Overleven zal voor veel clubs het hoogst haalbare zijn.

De sportkantines mogen dan misschien open straks, maar de spelers mogen alleen trainen en staan dus vooral op het veld, en voor toeschouwers, als ze überhaupt al bij het veld mogen komen, is er niets toe te schouwen, geen wedstrijden in ieder geval.

Maar later op de woensdagavond in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken schoot Andy Hoepelman, hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten van het UMC in Utrecht, onze sporten al te hulp. Hij zei in het interview over de strategie van het OMT en het kabinet namelijk “Het is in mijn ogen een goede strategie, maar bijvoorbeeld honkbal zou weer moeten kunnen”.

De NOS hielp vervolgens een handje door van de korte quote een stuk te maken op nos.nl met de kop “Hoogleraar Hoepelman: ‘Voorzichtig bij contactsporten, maar honkbal kan’”.

En vandaag kwam daar nóg een hulplijn bij, overigens uit hetzelfde UMC, van epidemioloog Patricia Bruijning. Zij verscheen voor de camera van de NOS waar ze als eerste een video van FOX Sports te zien kreeg waarin een KNVB-arts op basis van vers afgerond onderzoek stelt dat er gewoon gevoetbald zou moeten kunnen worden. Vervolgens stelt de interviewer “Dus is voetbal veilig”. Bruijning antwoordt daarom volmondig “Ja, en dat geldt voor alle veldsporten eigenlijk, als je je goed houdt aan alle regels rondom het sportveld, en als je niet gaat omhelzen, niet uit elkaars bidons gaat drinken etcetera, dat je op een veilige manier zou moeten kunnen voetballen.”. Dat ze hier als laatste woord “voetballen” gebruikt in plaats van “sporten” vergeven we haar natuurlijk.

En nog is het niet gedaan met het goede nieuws want in het stuk dat de NOS hierover op nos.nl zet zijn ook nog een paar toevoegingen terug te vinden. Onder andere een kader met daarin de tekst “Het kabinet heeft het onderzoek van de voetbalbond KNVB inmiddels ontvangen. In Den Haag zal de komende dagen nader naar het onderzoek worden gekeken, net als andere plannen.”.

Los van het al dan niet veilig kunnen sporten was er volgens het kabinet nóg een probleem met het spelen van wedstrijden, en dat waren de verplaatsingen. Maar nu Nederland weer langzaam op gang begint te komen en er ook volop gesproken wordt over hoe we met z’n allen vakantie in eigen land kunnen gaan vieren lijkt dat een minder groot probleem te zijn dan een paar weken geleden.

Er zijn volgens mij dus nog twee mogelijke beren op de weg. De eerste beer betreft toch het vervoer van en naar de sportvelden, en dat geldt dus voor alle sporten. Want met acht man/vrouw in een busje of met z’n vieren in een auto zou weleens niet zo verstandig kunnen zijn. Een mogelijke uitkomst zou daarom kunnen zijn dat je niet landelijk zou mogen gaan spelen, maar alleen regionaal. Al ligt het voor de hand dat het kabinet hier kiest voor het uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid van de sporters.

De tweede beer op de weg blijft toch de situatie bij de thuisplaat. Slechtziend zijn mag nog, maar verder moet de scheidsrechter gezond zijn. Aan de andere kant doe je er als catcher en slagman sowieso altijd al verstandig aan je niet elke keer om te draaien om je na iedere dubieuze call door de scheidsrechter in je gezicht te laten kijken (of kuchen). We hebben ze nodig mensen! 🙂

Ik ga ervan uit dat we die twee beren kunnen schieten (of vangen en tijdelijk opsluiten) en dat we maandag te horen krijgen dat we vanaf 1 juli wedstrijden mogen gaan spelen. Play ball!

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES