23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 14 december 2021 – Op 27 november werd het KNBSB Najaarscongres gehouden. Net als begin dit jaar was het een digitale aangelegenheid en ook net als begin dit jaar was de opkomst weer dramatisch laag. 

Het is inmiddels geen verrassing meer, maar de bestuurders van honkbalclubs in Nederland hebben weinig interesse in wat er besloten wordt over hun eigen toekomst. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Of er een nieuw dieptepunt bereikt is weet ik niet, maar uiteindelijk waren er 59 verenigingen en organisaties vertegenwoordigd. Dat is inclusief ‘clubs’ als Honkbalweek Haarlem en Baseball Culture. Bij het voorjaarscongres dit jaar waren dat 55 verenigingen, zonder daarbij de andere organisaties te tellen.

De ‘opkomst’ voor het digitaal stemmen dat tot en met 5 december, dus ruim een week lang kon, was ook weer laag. In het verslag dat op de site van de bond is gepubliceerd is te lezen dat slechts 45 verenigingen de moeite hebben genomen hun stem uit te brengen. Deze 45 verenigingen vertegenwoordigden 7.467 leden en dat is slechts 38% van alle leden.

110 verengingen, die 62% van de leden vertegenwoordigen, hebben dus maar te accepteren wat er besloten is, zonder dat ze hierover hebben mee gepraat of mee gestemd.

Wat zijn dan de besluiten?

  1. De contributie wordt verhoogd
  2. De vergoeding voor officials gaat omhoog
  3. Kosten voor strafzaken gaan omhoog
  4. De begroting voor 2022 is geaccordeerd

Uit de opkomst blijkt dat de grotere verenigingen oververtegenwoordigd waren op het congres en bij de stemming. Leden van kleinere verenigingen zouden zich moeten afvragen of hun belang wel gediend wordt door hun bestuurders. Het zou mooi zijn als kleinere clubs, al dan niet door het machtigen van andere kleine clubs, meer invloed zouden krijgen op het beleid van de bond. Ik kan me namelijk voorstellen dat de problemen in de regio anders zijn en andere oplossingen nodig hebben.

O ja, om even compleet te zijn: Het vijfde punt waarover gestemd mocht worden was de herbenoeming van Peter van der Aart, bestuurslid Verenigingssport Softbal. Hier kan natuurlijk niemand tegen zijn, en dat bleek ook. Zonder tegenstemmen aangenomen. Peter Gefeliciteerd!

 

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES