17 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

1 april 2022 – Vandaag wordt het nieuwe seizoen van de Serie A officieel geopend bij titelverdediger San Marino, maar de Tv-camera’s van de Italiaanse bond FIBS worden zaterdag pas uitgepakt in Godo. Bezoekende club New Rimini is onder vrouwelijk voorzitterschap uit het faillissement herrezen en heeft een klinkende sponsor gevonden in Banca Mediolanum. Zaterdagavond 2 april om 20.30 uur kunt U inschakelen op fibstv.com en de livestreaming volgen van de wedstrijd tussen Hort@Godo en Mediolanum New Rimini met live commentaar.

In San Marino werd vrijdagmorgen uur een presentatie van het nieuwe seizoen gehouden door bondsvoorzitter Andrea Marcon van Italië en de nieuwe bondsvoorzitter van San Marino, Enea Ercolani. De coaches van de titelverdedigers honkbal (Doriano Bindi) en softbal (Juni Francisca) droegen voor het eerst hun kampioensembleem (scudetto) voor de aanwezige genodigden. Samen met de bondscoaches Mike Piazza (honkbal) en Federico Pizzolini (softbal) hebben zij vragen van de pers beantwoord. Het geheel was te volgen op het YouTube channel van de FIBS.

Twee clubs hebben zich teruggetrokken na zich eerder geplaatst te hebben voor het seizoen 2022 van de Serie A. Dat zijn Montefiascone (100 km ten noorden van Rome) en het Siciliaanse Paterno Red Sox. Daardoor is het aanvankelijk evenwichtige schema van 4 poules van 8 clubs veranderd in 3 poules van 8 en 1 poule van 6 clubs. Deze laatstgenoemde poule D, bestaande uit Nettuno 1945, Nettuno Academy, Big Mat Grosseto 1952, BBC Grosseto, Hotsand Macerata en Athletics Bologna, zal later aanschuiven in het programma van de Serie A.

De overige drie poules van 8 clubs beginnen dus in het komend weekend en spelen iedere week 2 wedstrijden van 9 innings:
A: Parma Clima, Grizzlies Torino, Settimo, Cagliari, Ecotherm Brescia, Senago, TMC Poviglio en Ciemme Oltretorrente.
B: UnipolSai Bologna, Camec Collecchio, Tecnovap Verona, New Black Panthers Ronchi, Padova, Rovigo, Metal Dragons Castellana en Sultan Cervignano.
C: San Marino Republic, Falcons Torre Pedrera, Hort@Godo, Mediolanum New Rimini, Coop Modena, Fontana Ermes Sala Baganza, Farma Crocetta en Longbridge 2000.

Het programma van komend weekend luidt:
Vrijdag : San Marino – Torre Pedrera
Zaterdag : San Marino – Torre Pedrera, Cagliari – Ecotherm Brescia (11.00 en 14.00 uur wegens vliegreizen), Parma Clima – Settimo, Modena – Longbridge, Collecchio – Verona, UnipolSai Bologna – Rovigo, NB Panthers Ronchi – Sultan Cervignano, Hort@Godo – Mediolanum New Rimini
Zondag: FE Sala Baganza – Farma Crocetta, Metalco Dragons – Padova, Senago – Ciemme Oltretorrente, TMC Poviglio – Campidonico Grizzlies Torino.

Van iedere poule gaan na 7 weekends de nummers 1 en 2 door naar de volgende ronde. Daarin worden twee poules van vier clubs gevormd, die ieder weekend 3 wedstrijden van 7 innings zullen spelen. Drie weekends thuis, drie weekends uit en vier weekends tegen de clubs in de andere poule. De nummers 1 en 2 van iedere poule gaan daarna kruislings door naar de gebruikelijke play-offs. De 22 clubs, die na de eerste 7 weken zijn uitgeschakeld voor het landskampioenschap, spelen verder om de Coppa Italia.

In een exclusief interview door Filippo Fantasia voor website Baseball.it, gaf bondsvoorzitter Andrea Marcon commentaar op het nieuwe seizoen:

FF: Presidente, we staan hier aan het begin van een nieuw seizoen. Bent u tevreden over de nieuwe opzet van de Serie A en welke verbeteringen beoogt U?
AM: Ik denk dat zoals bij iedere diepgaande verandering ook de fusie tussen A1 en A2 de juiste tijd voor verwerking en de nodige vlieguren vergt om de effecten voldoende te kunnen begrijpen. Zeker kunnen we nu al vaststellen de terugkeer van twee honkbalsteden Rimini en Grosseto, alsmede de consolidatie van projecten, die de Serie A een presentie en “coverage” op landelijk niveau bieden. Vorig jaar veroorzaakten sterke clubs als Bologna en San Marino bij hun uitwedstrijden tegen kleinere clubs een groot enthousiasme en dat kan zijn uitwerking hebben op onze gehele beweging.

FF: Ook dit jaar echter heeft de Serie A weer twee clubs verloren. Bent u bezorgd over die trend? Het risico bestaat dat nog andere clubs zullen afhaken, ook in een competitie met een zuiniger theorie.
AM: Het is inderdaad zeer jammer dat we Sicilië zijn kwijt geraakt door de afzegging door Paterno, alsmede een traditie zoals die van Montefiascone. Soms zijn er situaties die om meer tijd en programmering vragen om een volgende stap te nemen. . . . De economische problemen bestaan. Dat kunnen we niet ontkennen. Zelfs met de belangrijke inspanning die we geleverd hebben ter ondersteuning van de clubs vooral in de laatste twee jaren met Covid19. . . . De nieuwe Serie A werd ontworpen juist om het potentieel van ons gezamenlijk product te verhogen, omdat het erg moeilijk is onze fans, media en sponsors een activiteit aan te bieden, waarvan de reikwijdte beperkt is.

FF: De crisis van de weinige toeschouwers hebben we allemaal onder ogen. Gaan we dit gewoon aanvaarden of denkt U iets aan deze situatie te kunnen veranderen?
AM: Zoals ik al zei, de trend van de laatste jaren neigt naar het uitsluiten van veel activiteiten, die niet een hele serie karakteristieken bieden die onze potentiele cliënten verwachten. Nogmaals, ik spreek hier over toeschouwers, spelers, familieleden, media en bedrijfsleven. Ik denk zeker dat onder ogen is bij ons allemaal dat de concentratie van de aandacht uitgaat naar enkele super happenings, terwijl voor de aangedragen alternatieven slechts kruimels resteren. Het is echter waar dat de niches kunnen rekenen op de nieuwe mogelijkheid, die de digitale wereld ons biedt nieuwe en oude gepassioneerden te betrekken om diverse ervaringen te beleven, waaronder ook de analoge, die dan echter van positieve en waardevolle kwaliteit moeten zijn. Het is juist dit parcours, dat we afleggen en zulks met grote belangstelling van de clubs!

New Rimini presenteert nieuwe sponsor Mediolanum, een bankonderneming van voormalig premier Berlusconi. Op de foto vanaf links team manager Mike Romano, Banca Mediolanum wealth advisor Alessandra Cellucci, New Rimini clubvoorzitter Alessia Valducci, wethouder sport gemeente Rimini Moreno Maresi en team captain Marco Baccelli. Zaterdagavond in de livestreaming door FIBS-TV.
Pim van Nes

RELATED ARTICLES