23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

5 maart 2022 – Tot een paar weken geleden had Konstantin Chukhas maar één geluid in gedachten: dat van honkballen, die hij met zijn knuppel sloeg voor geldige honkslagen en beslissende homeruns. Sinds een paar dagen is dat geluid echter helaas radicaal veranderd.

Sinds afgelopen 20 februari hoort Chukhas alleen nog maar het geluid van geweervuur, bommen en alarmen die de bevolking aansporen om zo snel mogelijk een schuilplaats te bereiken om te proberen zichzelf te redden.

Het uitbreken van de oorlog, met de Russische invasie van Oekraïne, veranderde het leven van een hele bevolking, inclusief dat van een van de meest representatieve spelers in de geschiedenis van het Oekraïense honkbal.

“De situatie is helemaal niet eenvoudig. Het is een voortdurende opeenvolging van geweervuur en bombardementen,” vertelde Chukhas de site Grandeslam.net. In Kirovohrad, een stad in het centrum van Oekraïne, 250 km van Dnipro en iets meer dan 300 km van de kerncentrale  Zaporizhzhia, die in de laatste uren een achtergrond is geworden van rauwe gevechten tussen Russische en lokale troepen, wordt het scenario steeds dramatischer.

“We proberen elkaar zoveel mogelijk te versterken en elk obstakel te overwinnen. Ik probeer persoonlijk elke dag mijn familieleden te bezoeken, die in de stad wonen”, zegt Konstantin.

Tijdens deze lange dagen, probeert de Oekraïense binnenvelder uit 1996 ook contact te houden met zijn teamgenoten, om te weten hoe het met ze gaat en hoe ze het conflict ervaren.

“Het is niet gemakkelijk om met het hele team te kunnen communiceren” – legt Konstantin uit – “maar we hebben een groepschat waar we soms berichten kunnen sturen en elkaar kunnen bijpraten over de respectieve situaties”.

Afgelopen september nog speelde het Oekraïense nationale team het Europees  kampioenschap honkbal in Turijn en eindigde het op de dertiende plaats, aan het einde van een positief toernooi. Chukhas was een van de dragers van het team en sloot af met een slaggemiddelde van .438 (7  uit 16 in het slagperk met 3 punten binnen geslagen). Voor hem kwam ook de overwinning als werper in de beslissingswedstrijd tegen Griekenland, met een klinkende complete game.

“Het was zeker een goed toernooi. Persoonlijk probeerde ik mijn best te doen en een voorbeeld te zijn voor mijn teamgenoten, vechtend tot de laatste worp. Al jaren ben ik werper en heb ik ook 3 keer de prijs van MVP van het landskampioenschap ontvangen, maar de laatste tijd proberen we jonge prospects te laten groeien in deze rol. Daarom speel ik vooral als korte stop, mede dankzij het werk van de Amerikaanse coach Jim Fuller, die me uitlegde hoe dat mijn meest geschikte rol is”.

De beslissing om de rol te veranderen werd beloond, zoals tijdens het toernooi bleek. De hoop is nu dat Konstantin snel kan terugkeren om te doen wat hij het leukst vindt, namelijk het geluid van zijn honkslagen horen. Het zou betekenen dat de oorlog voorbij is!

Door Daniele Mattioli, hoofdredacteur en eigenaar Grandeslam.net

Daniele Mattioli

RELATED ARTICLES