15 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

26 februari 2022 – Voor het eerst sinds zijn toezegging in Vleuten 2019 om naar Haarlem 2020 te komen, publiceert de voorzitter van de Italiaanse bond FIBS vandaag over het plan om naar de tot dit jaar uitgestelde 30ste editie van Honkbal Week Haarlem te komen.

Gistermiddag belegde hij een reguliere vergadering van het bondsbestuur, na afloop waarvan een beknopt verslag werd geplaatst op de officiële website. In de kop ervan werd vermeld dat de programma’s van de nationale ploegen waren geratificeerd, maar het programma van de honkbalmannen werd nog niet gespecificeerd. Nu prijkt prominent bovenaan een artikel door de externe journalist Maurizio Caldarelli. De kopt luidt: “Presidente Andrea Marcon: L’Haarlem Week sara l’evento clou del 2022“. In onze woorden: De Honkbalweek zal het hoogtepunt van 2022 zijn!

De bestuursvergadering werd gisteren nog geopend met een moment van bezinning en medeleven met de bondsvoorzitter van Oekraïne, het land dat die morgen was overvallen door Russische legers. Daarna kwamen routinezaken aan de orde, alsmede de herbenoeming van Gianfranco Beltrami als voorzitter van de medische commissie en Gianluca Camillieri als coördinator voor de medische begeleiding van alle nationale ploegen, omdat Beltrami ook al voorzitter van de medische commissie van de WBSC is. Dubbele petten is een oud Italiaans probleem, waartegen Robert Eenhoorn in zijn jaren als technisch directeur van de KNBSB ageerde op Europees en mondiaal terrein. Na deze benoemingen van gisteren werden de programma’s van de nationale ploegen geratificeerd en verzonden aan de commissies en aan de clubs.

Na de lange publicitaire stilte sinds 2019, pakt Marcon vandaag zeer uitbundig uit over de deelname aan de Haarlemse Honkbalweek: “Il livello sara altissimo, ci servira in prospettiva, in vista del World Baseball Classic del prossimo anno!”. Hij belooft zijn lezers dus een zeer hoog niveau bij de deelnemende ploegen en dat moet gunstig uitwerken voor de Azzurri met het oog op de WBC van volgend jaar. Dus doet de nationale ploeg van bondscoach Mike Piazza van 8 tot en met 15 juli mee aan de Honkbalweek. Het zal een heel speciale editie worden met op het veld van het prestigieuse Pim Mulier stadion diverse grote honkballanden: Paesi Bassi, Italia, Giappone, Cina Taipei, Cuba, Stati Uniti! Ook zonder de annulering van de Super 6, zou de Haarlem Week het hoogtepunt van het seizoen 2022 zijn geweest. Sinds enkele maanden hebben we onze adhesie betoond aan dit toernooi met tophonkbal, aldus bondsvoorzitter Andrea Marcon.

Hij vervolgt: “Dankzij de hulp van de clubs zijn we erin geslaagd tot een oplossing te komen. De competitie van de Serie A zal worden stil gelegd in de weekends van 9 en 16 juli en daardoor kunnen we aanwezig zijn en zonder noodzakelijkerwijs het toernooi te moeten winnen ons voorbereiden op de World Baseball Classic van volgend jaar. Het historisch toernooi van Haarlem consolideert bij zijn dertigste editie ook de relatie tussen Italie en Nederland, de historisch sterkste landen van Europa die nog nooit zo goed hebben samengewerkt. In de maanden, die ons nog scheiden van Opening Day van de Honkbalweek, gaan de twee landen de selecties voorbereiden. Zowel de gastheren onder leiding van Evert-Jan ’t Hoen als de Azzurri van Mike Piazza streven ernaar met de beste spelers te komen!”

Het artikel haalt uitgebreid de Italiaanse geschiedenis op uit de Haarlemse toernooien van het huidig millennium, te weten in de jaren 2004 met als bondscoach Giampiero Faraone en 2020 met Gilberto Gerali. Beide keren eindigde Italië op de vijfde plaats, maar verlieten de spelers het veld met opgeheven hoofd. Daarna blikt de schrijver vooruit te beginnen met titelverdediger Japan, dat met een van de sterkste universiteitsteams zal komen en datzelfde wordt verwacht van Chinese Taipei. Cuba komt naar Nederland met een basis van de club Alazanes de Granma, versterkt door sterren van andere clubs uit de hoogste afdeling. De Amerikanen komen na enkele keren afwezigheid weer terug met een selectie van de beste universiteitsspelers om op de best mogelijke wijze de dertigste editie van dit toernooi te vereren. Tot nu toe belooft het spektakel, aldus Maurizio Caldarelli, bekend van regionale dagbladen en van La Gazzetta dello Sport.

Volgens de Nederlandse toernooidirecteur Leon Ravestein is het een lange en stresserende weg geweest om het groene licht van alle deelnemende ploegen te krijgen. In zijn functie noemt hij zich ingetogen trots op het resultaat en dankbaar aan de betrokken bonden, die al het mogelijke hebben gedaan om te bereiken dat de sterkste spelers meedoen. Het zal een groot honkbalfeest worden, beloofde Ravestein. De Honkbalweek begon in 1961 en vijftien keer won een Amerikaanse ploeg, vijf keer Cuba, vier keer Nederland en Japan en een keer Canada. De Azzurri komen nu voor de zesde keer en hopen hun beste resultaat ooit te behalen.

Pim van Nes

RELATED ARTICLES