Eerste centrale training Azzurri onderweg naar Haarlem, EK en WBC

12 april 2022 – Veertien pitchers en vier catchers zijn door bondscoach Mike Piazza opgeroepen voor de eerste centrale training voor Italiaanse spelers, die mogen hopen mee te gaan naar Haarlem voor de deelname aan de dertigste Honkbalweek.

In het Torri stadion van Modena, stad gelegen tussen Parma en Bologna, brengen de geselecteerden aanstaande woensdag door onder de monitoring van de coaches Doriano Bindi, Dan Bonanno, Gianmarco Faraone, Michele Gerali en Bobby Cramer, alsmede de fysio’s Massimo Baldi, Simone Bonaccorso en Andrea Cardone en dokter Davide Ortolina.

Twee pitchers zijn geboren in 1998 en vormen daarmee de benjamins van deze groep: Mattia Aldegheri van Parma en Maurizio Andretta van Bologna. De overige pitchers zijn Diego Fabiani (1997, Parma), Federico Pecci (1997, Nettuno), Matthias Zotti (1997, Bologna), Gabriele Quattrini (1996, San Marino), Luca Di Raffaele (1994, San Marino), Filippo Crepaldi (1992, Bologna), Nicola Garbella (1992, Nettuno), Yomel Rivera (1992, Parma), Andrea Pizziconi (1991, Nettuno), Alex Bassani (1990, Bologna), Murilo Brolo Gouvea (1988, Bologna) en Rene Mazzocchi (1988, San Marino). De vier opgeroepen catchers in Modena zijn Cesare Astorri (1998, Parma), Ernesto Liberatore (1996, Bologna), Alessandro Deotto (1995, Bologna) en Alberto Mineo (1994, Parma).

De Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon beantwoordde in het eerder aangehaald interview door Filippo Fantasia van Baseball.it ook vragen over de nationale honkbalselecties van hun land, waarbij werd teruggeblikt naar het EK 2021 in Turijn en vooruit naar de Honkbalweek, EK en World Baseball Classic.

Over de Azzurri gesproken: heeft u na de Europese flop een herstelplan gemaakt voor de nationale selectie? Wat Mike Piazza betreft, hoe waardeert u zijn werk tot nu toe? Vindt u niet dat hij meer ingezet zou moeten worden als imagoman?

“Een bronzen medaille met een beslist nieuw en jong team zou ik geen flop noemen. De experimenten gaan dit jaar zonder officiële verplichtingen verder met het oog op het EK 2023, terwijl uiteraard onze opbouw naar de World Baseball Classic al geruime tijd bezig is en met als doel, ook onmiddellijk verklaard door Mike Piazza, om convergeer programma’s zoveel mogelijk. Mike heeft heel duidelijke ideeën, die ook de mijne zijn, over wat er moet gebeuren: zijn concentratie is volledig gericht op de ontwikkeling van een Italiaanse school voor de lange termijn. Het is duidelijk dat we resultaten nodig hebben, maar de overwinningen zullen na verloop van tijd voortvloeien uit een solide en coherent technisch project. Mike stelde zich met zijn naam en zijn persoon beschikbaar voor de nationale zaak en de volgende Classic. Met de wereldwijde aandacht die hij trekt, zal hij een belangrijke stap maken in de bevestiging van het Italiaanse honkbal op internationaal vlak.

Bij de nationale jeugdselecties, doen andere landen in Europa het beter, maar wij hebben het moeilijk … welk idee is er?

“Precies wat ik al heb gezegd: sinds vorig jaar zijn er geen verschillende coachstafs meer, er is nu een brede coachstaf die in synergie werkt, met de coördinatie van specialisten, te weten Gianmarco Faraone en Bobby Cramer, die zich fulltime ten dienste hebben gesteld van het project en van de coaches die al onze selecties begeleiden. Allemaal onder het toeziend oog van Mike, met als doel dat zijn voetafdruk gevoelig en cruciaal is in de Italiaanse weg naar honkbal. Dit alles natuurlijk, zonder te vergeten dat er gelukkig verschillende andere landen zijn die groeien: we bevinden ons niet meer in de jaren van de tweedeling (“dicotomia”) Italië – Nederland; wij zijn er al een tijdje niet meer, wie dit nog niet heeft opgemerkt, moet onder een steen hebben geleefd. Als men al dan niet Oostindisch blind is voor de verbeteringen hier en daar, dan zie je dat een prive persoon grote investeringen heeft gedaan, die een bond alleen zeker niet kan doen.

MLB bevestigt de interesse in Europa en na Londen gaan ze nu met hun wedstrijden ook naar Parijs. Maar naar Italië komen ze helemaal niet. Waarom?

“In de tussentijd is het goed om onderscheid te maken tussen zakelijke programma’s, zoals de European Series, en technische ontwikkelingsprogramma’s. Voor MLB is Italië met hoofdstad Rome een droom en een al bijna 20 jaar oud doel. Helaas is er op dit moment in onze hoofdstad en in ons land geen faciliteit, die een dergelijk evenement kan organiseren. Het bouwen van een honkbalstadion in Italië is een bijna onmogelijke onderneming, helaas is het ombouwen van andere stadions niet haalbaar. En Wembley of het Stade de France zijn zeker geen honkbalstadions. De situatie is anders voor ontwikkelingsprogramma’s die, ik herhaal, niet het zakelijke doel van MLB zijn. In die zin heeft de komst van Jim Small aan het roer van MLB International een te lang onderbroken dialoog heropend en tegelijkertijd zeer solide kansen gegeven”.

Primo raduno per lanciatori e ricevitori di Italia Baseball Elite
Mattia Aldegheri, de jongste pitcher die opgeroepen werd voor de centrale training van de Azzurri in Modena (@EzR/NADOC)