Prut communicatie CEB, onzekerheid ELB blijft

Amsterdam, 2 juni 2016 – De afgelopen dagen ben ik druk geweest met het bestoken van mensen die ‘iets’ zouden kunnen weten van de uitkomst van de vergadering van de CEB over de ELB van afgelopen vrijdag. Wat is of wordt het standpunt? Wat zijn de gevolgen? Wat gaat er wel of niet gebeuren? We want to know!

Ik heb zelfs alle leden van het Executive Committee gemaild, inclusief Jan Esselman, maar er wordt niet gereageerd. Ook is er nergens een (pers)bericht te vinden waarin staat wat de uitkomst is van de vergadering die voorafgaand de start van de European Champions Cup in Italië is gehouden.

Dat de CEB niet de moeite neemt om mij een fatsoenlijk antwoord te geven is voor mij nog wel te pruimen, maar dat ze ook de mensen achter de ELB niets hebben laten weten is op z’n minst onfatsoenlijk te noemen.

Gisteren verscheen er in het Haarlems Dagblad wél een interview met Jan Esselman over de ELB. Ondanks dat dit interview ná de CEB-vergadering is afgenomen wordt er niets prijsgegeven van de uitkomst van die vergadering. Wel lees ik een ander ‘feitenrelaas’ van de gebeurtenissen tot nu toe dan dat ik ken. Denk te kennen, is dus misschien beter.

Esselman zegt bijvoorbeeld “Wij steunen de KNBSB in hun standpunt en voorlopig heeft Team Amsterdam eieren voor hun geld gekozen”. Dit klopt niet want de KNBSB had juist besloten de deelname van spelers van Pirates in Team Amsterdam wél toe te staan. Ook is het zo dat Team Amsterdam geen eieren voor z’n geld heeft gekozen, maar dat het Pirates was dat eieren voor z’n geld koos, en de toestemming die aan de individuele spelers was gegeven besloot in te trekken. Dit allemaal onder druk van Esselman die dreigde met uitsluiting van de spelers van de European Champions Cup.

Daarna licht Esselman het standpunt van de CEB standpunt verder toe en geeft daarbij het volgende voorbeeld: “Denk ook eens na over het volgende. Nu helaas de competitiewedstrijd tussen Amsterdam en Neptunus gestaakt is, zal vermoedelijk een aantal spelers gestraft worden. Het zou toch zot zijn als de leden van Amsterdam vervolgens wel gewoon mee zouden spelen in de ELB?”. Hij heeft helemaal gelijk, het zou inderdaad zot zijn, maar daar had je prima afspraken over kunnen maken en ik weet 100% zeker dat de ELB daar graag aan had meegewerkt. Een argument van niets dus! Nog sterker, waarom mogen deze spelers nu wel deelnemen aan de European Champions Cup? Is dat dan ook niet te zot voor woorden? Probeer het maar ‘ns uit te leggen.

Het interview leverde mijns inziens dan ook weinig correcte informatie op, maar wél een opmerkelijke uitspraak met alléén op papier grote gevolgen voor spelers en clubs. “De CEB-reglementen geven aan dat indien men deelneemt aan niet erkende ELB-wedstrijden men niet mag meedoen aan de Europacup-toernooien. Internationals verspelen daarmee zelfs hun plek in de nationale selecties, met het EK in Hoofddorp voor de deur.”. BAM! Dat is pas een statement! In de praktijk is Esselman alleen wel al ingehaald door de werkelijkheid want Regensburg heeft gisteren gewoon in de Europa Cup gespeeld.

Ik denk ook niet dat de CEB de ballen heeft de spelers van de Duitse clubs en de Tsjechische Club die al wél in de ELB gespeeld hebben uit te sluiten voor het EK dat in september in Hoofddorp zal worden gehouden. Voor Nederland zou het betekenen dat Mike Bolsenbroek niet zou mogen uitkomen voor het Nederlands team. Voor hem is het overigens helemaal prettig dat de CEB én de KNBSB ruggengraat noch ballen tonen, want de KNBSB heeft spelers met een A-status al eerder verboden deel te nemen aan de ELB, en hij is voorlopig nog niet uit het Nederlands Team gezet.

Er hangt in ieder geval nog steeds een grote donkere wolk boven het voortbestaan van de ELB, maar ook boven Jan Esselman die zich toch een keer moet gaan verweren tegen de beschuldigingen die gedaan zijn na het al dan niet op eigen houtje veranderen van de regels.

To be continued dus…