24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

UPDATE: mijn informatie over de wedstrijd Orioles – OG was niet juist. OG heeft met 10-11 van Orioles gewonnen waardoor het nog mogelijk is dat RCH op gelijke hoogte kan komen met Orioles. In dat geval moet er een beslissingsduel tussen RCH en Orioles gespeeld worden. Als Orioles twee keer verliest van hekkensluiter Double Stars en RCH wint twee keer van middenmoter Sparks kan DSS theoretisch dus toch nog degraderen.

Amsterdam, 28 augustus 2016 – De afgelopen twee weken heeft de KNBSB gebruikt om bij de top 5 uit de Overgangsklasse te polsen of ze willen promoveren naar de Hoofdklasse. Het resultaat is schokkend.

Met nog één speelweekend voor de boeg is Storks al kampioen in de Overgangsklasse, maar de Hagenaars zien promotie niet zitten. Vandaag verloor RCH van Stroks waardoor The Orioles de tweede plek bijna veilig stelde, maar ook de club uit Bergschenhoek wil volgend jaar niet op het hoogste niveau uitkomen.

RCH, Quick Amersfoort en Onze Gezellen completeren de top 5, en alleen RCH had bij de bond aangegeven interesse te hebben in een promotie. RCH wordt ondanks de winst van vandaag waarschijnlijk derde, maarde regels zeggen:

“Wanneer de competitiebepalingen aangeven dat het hoogst geëindigde team of de kampioen het recht op promotie verkrijgt en dit team ziet daar vanaf, of het is reglementair niet haalbaar, komt het als tweede geëindigde team voor deze promotieplaats in aanmerking. Indien dit team van het recht op promotie afziet, dan heeft dit tot gevolg dat uit deze klasse geen team promoveert of aan promotiewedstrijden deelneemt.”

RCH promoveert dus niet, en in de Hoofdklasse blijft dus alles zoals het was.

Zelfs nu in 2017 Hoofdklasse clubs niet meer de verplichting hebben een Rookie team te starten is het voor Overgangsklasse clubs kennelijk nog steeds niet aantrekkelijk genoeg om op het hoogste niveau uit te komen.

L&D Amstedam won vandaag van Neptunus en stelde een plek in de Holland Series veilig. Het resultaat van dit alles is dat op Neptunus en L&D Amsterdam na alle clubs uit de twee hoogste klassen nu, eind augustus, al klaar zijn met honkballen.

De best-of-five die gepland stond tussen de nummers laatst en eerst van respectievelijk de Hoofd- en de Overgangsklasse zal dan ook niet gespeeld worden. Doodzonde. Honkbal is een zomersport en we krijgen nog zoveel mooi honkbalweer! Na het Rookie-debacle is dit wat mij betreft de volgende grote #FAIL in de Kolom Topsport.

De nog zeer recent uitgesproken ambitie om de Hoofdklasse uit te breiden naar 12 teams lijkt daarmee verder weg dan ooit. Als de bond dit echt wil dan zullen ze toch echt aan de bak moeten en de Overgangsklasse clubs beter moeten helpen en begeleiden om die stap te maken.

Het zou goed zijn om van alle clubs die nu ‘nee’ hebben gezegd tegen een kans op promotie naar de Hoofdklasse, te vragen naar een motivering van hun negatieve antwoord. Ik weet niet of dat nog gaat gebeuren, maar de uitgelezen kans daarvoor was afgelopen dinsdag al tijdens het geplande Overgangsklasse overleg. Dit overleg is alleen vanuit de KNBSB out-of-the-blue en zonder uitleg gecanceld.

Los van het vragen naar die motivatie was er ook nog wel een ander prangend onderwerp dat op de agenda had moeten staan voor dat overleg, namelijk de 5(!) clubs die na het opheffen van de Rookie League hebben aangegeven dat ze gebruik maken van het aanbod van de bond en een team willen inschrijven voor de Overgangsklasse.

Vijf nieuwe teams dus, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor drie. Met deze drie zou het aantal teams op 12 uitkomen, en 14 zou niet wenselijk zijn.

Het is sowieso al de vraag of deze nieuwe ‘Rookie-teams’ qua niveau wel Overgangsklasse-waardig zullen zijn. Dat geldt voor vijf teams, maar ook al voor drie. Maar over het aantal Overgansklassers én de kwaliteit daarvan zal de komende weken vast meer gesproken worden.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES