“Oranje met sterke selectie naar EK honkbal”

Amsterdam, 7 september 2016 – “Oranje met sterke selectie naar EK honkbal” kopt het persbericht dat vandaag iets over half vijf mijn mailbox in valt. Op zich geen verkeerde boodschap lijkt me.

De volgers van Oranje en van deze site weten echter dat ik niet per definitie alles dat ik toegestuurd krijg van de KNBSB zomaar voor zoete koek slik. In dit geval dus ook niet, maar laat ik met iets positiefs beginnen.

Het gebruik van de woordcombinatie Team Kingdom of The Netherlands is namelijk teruggebracht naar slechts één keer, en dat zou best nog wel ‘ns een foutje kunnen zijn. Het is namelijk een persbericht in het Nederlands, voor de Nederlandse pers die voor het Nederlandssprekend publiek schrijft dus worden er nu dus bijna overal de woorden Nederlands Koninkrijksteam gebruikt. Ik zou haast zeggen the king is dead, lang leve de koning! But not yet helemaal. 

Het woord Koninkrijksteam wordt verderop in de mail ook overal netjes voorafgegaan door het woord Nederlands. De tribunes zullen tijdens de wedstrijd dus niet bevolkt worden door verdwaalde Engelsen die dachten dat ze naar een wedstrijd van het United Kingdom gingen kijken. Ook voor de keuze voor “Oranje” in de onderwerpregel niets dan hulde.

Fantastisch allemaal natuurlijk, maar het leidt wel een beetje af van de hoofdboodschap van het persbericht. En die is eigenlijk een stuk minder vrolijk. Bij het oefentoernooi in Frankrijk was Remco Draijer al ingeruild voor Kalian Sams, maar nu zijn er voor het EK meer Hoofdklasse spelers gewipt.

Randolph Oduber was niet op de Honkbalweek, maar al wel in Frankrijk, net als Gilmer Lampe en Christian Diaz. Deze laatste twee zien nu dat hun plekken definitief door Kalian Sams en Roger Bernadina zijn ingenomen. Lampe sloeg in Frankrijk nog .400. Diaz kwam niet verder dan één uit zes. U wordt bedankt.

Sander Paap is in Frankrijk, net als tijdens de Honkbalweek, gebruikt als veredelde bullpen catcher. Hij mocht slechts één keer starten, sloeg één uit twee met een ribbie en wordt nu ook vriendelijk bedankt voor het EK. Hij is ingeruild voor de 21-jarige Arubaan Chadwick Tromp.

Ik hoop stiekem dat dit familie van Eddy Tromp is. Deze dijk van een werper gooide in 1977 voor HCAW tegen Nicols maar liefst 15 innings! Als deze legende inderdaad de vader of opa is van deze Tromp dan is er in ieder geval nog iets van relatie met de Nederlands Hoofdklasse.

Kevin Moesquit hoeft na zijn optreden in Frankrijk ook niet meer op te komen draven voor het EK. Hij sloeg nul uit drie met een opofferingsslag en mag nu gaan kijken of Curt Smith het in zijn plaats beter gaat doen. Het Oranje-avontuur voor werper Bayron Cornelisse is voorlopig ook afgelopen. Hij is vervangen door Shairon Martis.

Dat Tom Stuifbergen plaats heeft moeten maken voor Rob Cordemans begrijp ik wel. Niet om Stuifbergen, maar wel om Cordemans, met zijn staat van dienst in Oranje kun je haast niet om hem heen. En misschien is er ook wel een andere reden dat Stuifbergen er niet bij is, het gerucht ging eerst dat Ploeger kind van de rekening zou zijn.

“Oranje met sterke selectie naar EK honkbal”, natuurlijk dat is waar, maar was de selectie die in Haarlem speelde nou zo slecht? Ik denk dat zij ook het EK wel gewonnen zouden hebben. Dat had beter geweest voor de financiën van de bond, de spelers uit de Hoofdklasse, en zeker ook voor het Nederlandse honkbal in het algemeen.