Overgangsklasse clubs willen weer promoveren

Amsterdam, 24 juni 2017 – Natuurlijk blijft Kinheim de oorzaak van alle ellende van dit jaar, maar dat er dit seizoen maar 7 Hoofdklasse clubs zijn heeft ook te maken met het feit dat er dit jaar geen Overgangsklasse club werd gevonden om de vrijgekomen plek in te nemen.

Vorig jaar, tijdens vergaderingen waar vertegenwoordigers uit de Overgangsklasse bij aanwezig waren, werd pijnlijk duidelijk dat ook als er wél voldoende tijd was om een Hoofdklasse team samen te stellen er bitter weinig animo was bij de Overgangsklasse clubs om de stap omhoog te maken.

We zijn nu bijna een jaar verder en er lijkt wel e.e.a. veranderd te zijn. Of dat nu komt omdat de financiële voorwaarden voor clubs gunstiger zijn geworden, omdat de clubs meer ambitie hebben, of omdat de bond de clubs beter informeert over de kansen en mogelijkheden van promotie, dat maakt niet uit. Feit blijft dat er dit jaar in de Overgangsklasse echt om promotie gespeeld gaat worden, door meerdere clubs.

Tijdens het Honkbal Overgangsklasse overleg van 31 januari 2017 is er gesproken over de competitieopzet van de Honkbal Overgangsklasse en de Honkbal Hoofdklasse in het seizoen 2017. Tijdens deze bijeenkomst is afgesproken dat Overgangsklasse verenigingen tot 1 juli 2017 hun intentie (wel of niet promoveren) bij de bond kunnen aangeven/wijzigen.

Gisteren is er een reminder naar alle Overgangsklasse clubs gestuurd met daarin ook de laatste stand van zaken:

Euro Stars H1 – Wel promoveren

Kinheim H1 – Wel promoveren

Onze Gezellen H1 – Wel promoveren

Orioles H1 – Niet promoveren

Quick Amersfoort H1 – Wel promoveren

RCH-Pinguïns H1 – Wel promoveren

Sparks Haarlem H1 – Niet promoveren

Storks H1 – Nog geen definitieve keuze

The Hawks H1 – Wel promoveren

Wassenaar H1 – Niet promoveren

Wat eigenlijk het meest opvalt, naast het feit dat er maar liefst zes clubs zijn die hogerop willen, is dat Storks kennelijk nog geen definitieve keuze heeft gemaakt.

Je zou kunnen denken dat dat jammer is, ze zijn namelijk verreweg de sterkste ploeg in de Overgangsklasse, maar eigenlijk is het goed nieuws. Tot op heden was namelijk ‘algemeen bekend’ dat Storks NIET wilde promoveren. Van de drie bovenste ploegen uit de Overgangsklasse die straks dus met de onderste drie Hoofdklassers zou er dus één alleen maar voor spek en bonen meedoen, en niet voor een plek in de Hoofdklasse in seizoen 2018 willen spelen.

Misschien dat dat nu aan het veranderen is, misschien wel ingegeven door hun stevige koppositie in de Overgangsklasse. Voordat het WPT volgende week van start gaat moet de kogel door de kerk, dan moeten alle clubs de definitieve keuze bekendmaken.

Het zou mooi zijn voor het tweede gedeelte van de competitie als Storks niet als stoorzender aan de Hoofdklasse Promotie/Degradatiepoule begint. En ook zou het voor Den Haag mooi zijn als er volgend jaar weer een club uit de regio in de Hoofdklasse terecht komt. Ze moeten dat dan natuurlijk nog wel even verdienen, maar gezien het krachtsverschil tot nu toe lijkt dat een formaliteit.

Hadden jullie de merchandising van de Overgangsklasse clubs 2017 trouwens al gezien in de shop? Alle commissie die ik hiervoor ontvang (minimaal 20% van de aankoopwaarde) zal ik onmiddellijk op de sponsorwebsite van de Honkbal Week Haarlem omzetten in sponsorballen.