WPT en HHW domein van de Hoofdklassers

Amsterdam, 23 juni 2017 – Waarom het de laatste tijd zo stil is op 9innings.nl, wordt me af en toe gevraagd. Is er dan niets te melden? Ben ik ermee gestopt?

Om heel eerlijk te zijn is het een beetje een samenloop van omstandigheden. Ik ben er in ieder geval niet mee gestopt. Er gebeurt alleen niet bijster veel, en wat er gebeurt is vaak een direct gevolg van waar ik eerder al over heb geschreven. En om nu alle bagger opnieuw over het Nederlandse honkbal uit te storten, tja, niet nodig lijkt me.

Dus ja, de Hoofdklassecompetitie is behoorlijk lelijk met veel te veel grote uitslagen en ongelijke aantallen wedstrijden waardoor de stand er regelmatig lelijk uitziet. Ik ben blij dat we nu snel aan het tweede deel van de competitie kunnen beginnen.

In de vrije weekenden van de Hoofdklasse teams werden aan het begin van de competitie ook de topspelers nog ingezet in de Overgangsklasse. Vast goed voor het ritme van die jongens, maar ook gewoon competitievervalsing en jammer voor de Rookies die ook gebaat zijn bij veel spelen. Dat dit zou gebeuren was ook al voorspeld, maar daar hebben we nu geen last meer van.

Het voorstel dat de bond heeft gedaan voor de competitieopzet van 2018 is door de Hoofdklasse clubs overigens afgeschoten, maar welke variant het ook wordt, volgend jaar zal er weer gewoon een even aantal teams uitkomen in de Hoofdklasse. Geen haast, er is nog tijd genoeg.

Er worden tijdens een wedstrijdweekend tientallen ballen meer verbruikt dan vorig jaar, omdat de kwaliteit van de League Ball niet goed genoeg is. Niets meer aan te doen, misschien is de kwaliteit volgend jaar beter of in ieder geval constanter, en misschien wordt er wel een nieuwe leverancier gezocht.

En de Euro League Baseball? Nooit meer iets van gehoord. Oprichter Wim van den Hurk is begin maart toegetreden tot de Bondsraad en zal op die plek in polderland Nederland waarschijnlijk meer voor elkaar krijgen dan met de wilde Europese honkbalbond.

Deze week is ook de selectie van het Nederlands Team voor het World Port Tournament dat volgende week zaterdag weer begint bekendgemaakt.

Belachelijk, onbegrijpelijk, vriendjespolitiek, lees ik in m’n mailbox. Maar ik ben het er niet mee eens. Laat de bondscoach maar verjongen en experimenteren. De statistieken uit de Hoofdklasse van dit jaar kan hij gebruiken, maar gezien het grote verschil in kwaliteit tussen de teams, maar ook binnen de teams, vind ik het niet meer dan logisch dat hij z’n honkbalverstand en -visie zwaarder laat wegen dan de statistieken.

Leuk in ieder geval dat we straks weer naar een Nederlands Team kijken van spelers die ‘gewoon’ in de Nederlandse Hoofdklasse uitkomen. Zo slecht zijn die spelers namelijk helemaal niet, de spelers van Neptunus wisten deze maand zelfs de Europa Cup 1 te veroveren. Het WPT en de Haarlemse Honkbalweek zijn het domein van de Nederlandse Hoofdklassers!

En dan dus ook het nieuws over de Honkbalweek. Hartstikke goed dat de bond zich daar nu zo mee bemoeit. Helemaal top dat er verder wordt gekeken dan alleen 2018, maar dat het plan ook de edities van 2020 en 2022 meeneemt. Een beetje rust en continuïteit rondom dit pareltje van het Nederlandse honkbal is meer dan welkom.

Dat brengt me bij het volgende. Sommige mensen hadden de shop op deze site al ontdekt, maar zonder goed honkbaldoel om de commissie aan te kunnen afdragen wilde ik er niet al teveel aandacht aan gegeven.

Dat goede honkbaldoel is nu gevonden, dus daarom deze oproep. Koop gerust een t-shirt, trui, pet, mok, beer, string, tas of iets anders uit de shop en steun daarmee de Honkbal Week Haarlem.

Alle commissie die ik hiervoor ontvang (minimaal 20% van de aankoopwaarde) zal ik onmiddellijk op de sponsorwebsite van de Honkbal Week Haarlem omzetten in sponsorballen. De eerste € 150,- heb ik in ieder geval alvast gestort.

Het World Port Tournament en de Honkbal Week Haarlem zijn beiden belangrijk voor het tophonkbal in Nederland. Net zoals een goede Hoofdklasse en Overgangsklasse dat zijn.

Om dit tophonkbal in Nederland te steunen heb ik eerder al een logo ontworpen waar de 7 wapens van de steden op staan die in de Nederlandse Hoofdklasse uitkomen. En ja, dit is met een dikke vette knipoog naar het officiële logo met de vlaggen van het Nederlands Koninkrijk, waar soms in onofficiële toernooien door het Nederlands Team mee gespeeld mag worden.

Dus vind je het leuk om een beetje dwars te zijn, en toch ook het Nederlands Team, de Hoofdklasse, Overgangsklasse én de Haarlemse Honkbalweek te steunen. Leef je uit in de shop!