Oproep

Amsterdam, 29 oktober 2014 – Ik ben blij met het grote aantal reacties en ‘likes’ op deze site en op Facebook. Ook ben ik blij met de inhoud van de reacties. Het is natuurlijk altijd fijn als je ‘gelijk krijgt’, zeker als het van zoveel mensen is. Tegelijkertijd wordt het daardoor voor mensen die een andere mening zijn toegedaan bijna onmogelijk op deze plek een ander geluid te laten horen.

Wij vinden hier bijna unaniem ‘iets’ van de voorgestelde wijzigingen én de manier waarop de KNBSB voornemens is/was deze door te voeren. Maar niet gehinderd door enkele ervaring in, of kennis van, het politieke spel met (of bij) de KNBSB, zeg ik hier nu dat ik het zeer onwaarschijnlijk acht dat de meeste weerstand oproepende wijzigingen zomaar doorgevoerd zullen worden. Dus we gaan in de hoogste klassen niet spelen op tijd, er zullen geen 16 slagmensen aantreden en er zal niet in 2015 al één hoogste klasse worden ingevoerd waardoor er 11 teams in november alsnog degraderen. Daarvoor zijn nu té veel mensen en verenigingen nét op tijd wakker geworden. De Independent Baseball League hoeft dus nog even niet opgericht te worden.

Kortom Missie geslaagd! Eigenlijk moet ik het niet jinxen, maar ik wil straks wel geloofwaardig kunnen roepen (om in honkbaltermen te blijven) “I called it”. Dit is dan ook nadrukkelijk géén jinx maar vast en zeker een “self fulfilling prophecy”. Dat hebben we toch maar mooi met z’n allen bereikt.

Dat gezegd hebbende wil ik hier nog wel even wijzen op de echte aanleiding van dit debat: Het dalende aantal leden van de KNBSB. Natuurlijk is het de taak, de plicht van de KNBSB hier wat mee te doen. Het spel aantrekkelijker maken voor spelers én publiek kan er misschien voor zorgen dat deze daling gestopt wordt. Naast het reageren op “9 innings, honkbal zoals het hoort”, vraag ik iedereen op deze pagina suggesties te doen die wél door de beugel kunnen. Dus toon je goede wil en reageer op onderstaande oproep:

Wat kunnen we doen om het spel aantrekkelijker te maken zodat het ledenaantal van de KNBSB gaat stijgen met in de slipstream het aantal toeschouwers en daar weer achteraan de sponsors?

Wat mij betreft laten we de categorie “Game changers” even voor wat ie is. Daar moet eerst heel goed onderzoek naar gedaan worden, maar suggesties voor goede speed-up regels zie ik hier graag verschijnen. En als je denkt dat het helpt, ook suggesties voor een nieuwe competitie opzet voor 2016 waar iedereen in 2015 dan rekening mee kan houden. De KNBSB leest vast mee.

Hieronder wat informatie ter inspiratie:

Wie vandaag de column van Mart Smeets in de Gooi en Eemlander (gratis na registratie) heeft gelezen weet dat het in de VS ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn is voor het honkbal. MLB test daarom op dit moment in de AFL een aantal speed-up regels:

http://m.mlb.com/news/article/97181194/pace-of-game-initiatives-to-be-tested-at-afl

Over de eerste resultaten is ook al een en ander te vinden:
http://m.mlb.com/news/article/98573818/arizona-fall-league-contest-with-clocks-plays-at-speedy-pace