23 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 28 oktober 2014 – Deze website heb ik opgezet omdat ik me zorgen maak over de veranderingen die de Kolom Breedtesport Honkbal van de KNBSB voornemens is door te voeren.

Het is nog niet exact duidelijk welke plannen wél, en welke plannen uiteindelijk niet gepresenteerd worden. De KNBSB is voor zover ik begrepen heb ook niet van plan deze, voordat de beslissingen genomen zijn, te delen met de leden. Het kan dus zijn dat ik op deze site reageer op plannen die inmiddels gesneuveld zijn of die zelfs niet eens de tekentafel gehaald hebben. Als eerste nodig ik hier daarom ook de KNBSB uit de beoogde wijzigingen voor de Kolom Breedtesport Honkbal te delen met ons, hun achterban, de clubs, de spelers en de liefhebber

Ik ben zelf op 30 september jl. op uitnodiging van de Programmamanager Breedtesport bij een “Brainstorm bijeenkomst seniorenhonkbal” geweest waar gesproken is over de voorstellen Wedstrijdreglementen 2015 voor seniorenhonkbal. Deze voorstellen zijn afgelopen zaterdag, 25 oktober, tijdens een slecht aangekondigde openbare vergadering “Doelgroepen Overleg” voorgelegd aan de leden, voor zover aanwezig.

Omdat ik de afgelopen dagen via mail, telefoon, Twitter en Facebook veel vragen heb gekregen en ik denk dat de KNBSB op het punt staat hele domme dingen te doen als er niet wordt ingegrepen, hieronder de voorstellen zoals ik ze gehoord heb. Ik heb ze voor het gemak zelf in drie categorieën ingedeeld:

Categorie 1 – Game changers
– Alle wedstrijden zullen op tijd worden gespeeld in plaats van 9 innings. Het oorspronkelijke plan was 2 uur, dat is volgens mijn laatste informatie nu 2,5 uur geworden.
– Teams mogen onafhankelijk van de tegenstander en voor elke wedstrijd zelf bepalen of ze met 9 mensen slaan, of dat er met meer slagmensen wordt gespeeld.
– Spelers die gewisseld zijn kunnen later weer terugkeren in de wedstrijd. Een onbeperkte re-entry regel dus.

Categorie 2 – Speed up regels
– Een slagman mag tijdens zijn slagbeurt niet meer uit de battersbox stappen
– Het wisselen tussen twee slagbeurten mag maximaal nog maar anderhalve of twee minuten duren.
– De pre-game wordt beperkt tot maximaal een half uur.

Categorie 3 – Competitie hervorming
– Er wordt in de hoogste klasse van de Kolom Breedtesport met nog slechts één poule van 10 teams gespeeld. Een zogenaamde “Hoofdklasse Aluminium”
– De klassen hieronder worden wél opgedeeld in twee poules

Doel van de wijzigingen is het spel aantrekkelijker te maken en te houden en daarmee het aantal leden van de KNBSB naar 25.000 te krijgen. De aanname die gedaan wordt is dat de duur van het spel een belangrijke reden is voor mensen om te stoppen met honkbal, of er zelfs niet aan beginnen.

Los van het feit dat veranderingen in vooral de categorieën 1 en 3 dusdanig grote gevolgen hebben dat  het me onvoorstelbaar lijkt dat dit wordt doorgevoerd zonder dat er overleg is gevoerd met de clubs, zijn de plannen ook bedoeld om al in 2015 doorgevoerd te worden.

Ronald Bouwman
Speler van de Reserve Reserves (aka HCAW 2)

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES