24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 14 april 2018 – Na het vertrek van Steve Janssen naar de Arizona League Cubs is het Nederlands Team even coachloos. Uit een interview met Evert Jan ‘t Hoen op RTV Rijnmond blijkt dat die situatie binnen een paar weken zomaar ‘ns anders kan zijn.

Dat de succes-coach ‘t Hoen hoog op het lijstje potentiële bondscoaches van de nieuwe Technisch Directeur staat is niet zo vreemd. Wat wél opmerkelijk is is hoe ‘t Hoen praat over het Nederlands Team.

‘t Hoen heeft het met de bond duidelijk al gehad over de verdeling van de toernooien tussen hem en Hensley Meulens die volgens hem ook gewoon in beeld blijft. De interviewer maakt vervolgens een onderscheid tussen de grote toernooien waar Meulens coach is/blijft en de kleine toernooien waar ‘t Hoen aan het roer staat. Daarop maakt ‘t Hoen het punt dat de gebruikte classificaties “groot” en “klein” misschien niet helemaal passend zijn door te antwoorden “de Olympische Spelen dat is natuurlijk geen klein toernooi meer”.

Als je er even vanuit gaat dat Meulens inderdaad alleen tijdens de WBC en de Premier 12 zal optreden als bondscoach, dan zou dat betekenen dat bij de rest van de toernooien er geen beroep gedaan wordt of kan worden op de MLB’ers. Want als de spelers naar de Olympische Spelen mogen, dan zal een bench coach ook wel mogen, toch? Zeker als dat betekent dat deze bench coach, die manager in wording is, een kans krijgt om als manager te werken met de toppers uit de MLB?!

Als dit klopt, en het is nu al bekend bij de bond, of nog beter, als de bond zelf besloten heeft dat ze voor de Olympische Spelen niet afhankelijk wil zijn van de grillen van de MLB en het IOC, dan kan ‘t Hoen de komende maanden gaan bouwen aan een echt en hecht Nederlands Team dat zich op eigen kracht moet gaan kwalificeren voor Tokyo 2020.

Het eerste voorproefje dat we hiervan in Nederland te zien krijgen is dan op de Haarlemse Honkbalweek. Ik ga in ieder geval kijken. Het programma, inclusief de wedstrijden van NEDERLAND, is terug te vinden op de net gelanceerde nieuwe site van het toernooi.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES