20 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 8 april 2018 – Ze komen elke seizoen wel even ergens ter sprake, de “unwritten rules”, de ongeschreven regels in het honkbal. Vorige week was het weer zover in de MLB.

Brian Dozier van de Minnesota Twins had een probleem met de stootslag die Chance Sisco van de Baltimore Orioles neerlegde in de negende inning terwijl de Orioles 0-7 achterstonden. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen, maar niemand zal 100% gelijk krijgen, want wat wél en niet mag staat nergens opgeschreven en dan is er nogal wat ruimte voor interpretatie en nuance.

Er zijn in het honkbal eigenlijk drie soorten ongeschreven regels. De eerste soort draait om hoe je verstandig honkbal moet spelen. Daaronder valt bijvoorbeeld dat de eerste of laatste nul van de inning nooit op het derde honk mag vallen. Geen risico nemen dus vanaf het tweede honk, want je staat al in scoringspositie. “Gooi niet achter de honkloper aan”, is er ook zo een. Je ziet het bij de jeugd nog vaak, maar daar komt altijd ellende van.

De tweede soort lijkt hier een beetje op en heeft vooral te maken met bijgeloof en respect (voor bijgeloof). Voorbeeld hiervan is dat je niet over een no-hitter praat zolang deze nog ‘onderweg’ is, maar ook mag je als niet-pitcher ook niet over de heuvel lopen.

De derde soort heeft meer te maken met sportiviteit en respect in een wedstrijd. En daar komt dus de meeste ellende van. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een honk stelen in de 9e inning als je 9 punten voorstaat (óf achter), of in dezelfde situatie een stootslaghonkslag proberen neer te leggen. 

Op een wat hoger niveau kan de volgende slagman na zo’n actie geraakt werper verwachten. Ik wilde eerst opschrijven dat ie een bal in z’n nek kan verwachten, maar dat is niet waar, want hiervoor is ook een ongeschreven regel: Je gooit als werper op het lichaam of de benen, maar je gooit niet richting het hoofd. Het moet wel leuk blijven natuurlijk… ¯\_(ツ)_/¯

Als je je niet houdt aan deze laatste soort ongeschreven regels kunnen jij, of de volgende slagman, niet alleen de fysieke gevolgen verwachten, maar ook kan je de term “Bushleague” naar je hoofd gegooid krijgen. De Urban Dictionary geeft een goede omschrijving van wat hiermee bedoeld wordt:

Bushleague

A phrase commonly used in (but not restricted to) baseball to describe something (usually a playing style or attitude) that is not respectable or sportsmanlike, but technically not breaking any rules of the game. Someone who commonly plays with antics that are considered bushleague, would be considered a “bushleaguer”. Both “bushleague” and “bushleaguer” can also be used to describe unsportsmanlike acts by fans, and to describe the fans themselves, respectively.

In de Eerste Klasse, de klasse waarin ik nu speel, zie je het ook af en toe, deze “bushleague-plays”. Bijna altijd is het onwetendheid of ongepast enthousiasme, maar dan nog word ik er als traditionele purist niet echt vrolijk van. In Amerika is de honkbalcultuur, waar dit onderdeel vanuit maakt, natuurlijk veel beter verankerd, maar ik hoop dat we ons in Nederland vanaf een bepaald niveau ook aan de ongeschreven regels houden.

Ik, betweter die ik ben, ben dan ook vaak een van de eersten die de tegenstander op dit slechte gedrag aanspreekt, nou ja, aanschreeuwt om te beginnen. Daarna probeer ik het het jochie nog even uit te leggen, maar hoop dan ook dat een geschrokken coach of meer ervaren teamspeler daar dan al aan begonnen is. Als de uitleg niet aankomt dan wordt er altijd even gedacht aan ‘de sanctie’, maar meestal pakt de afweging in onze klasse toch net even wat anders uit. “High heat” misschien, maar geen opzettelijke blauwe plekken. Gelukkig maar, al zou je soms willen dat er een andere manier is om deze regels tussen de oren te krijgen. En laat een stukje schrijven daarover nu zo’n manier zijn. 

Hieronder een aantal ongeschreven regels die mij op een of andere manier aanspreken, positief of negatief.

– Steel geen honken bij een grote voorsprong
– Steel geen honken bij een grote achterstand
– Leg geen stootslag neer bij een grote voorsprong
– Leg geen stootslag neer bij een grote achterstand
– Laat nooit de eerste of derde nul op het derde honk vallen
– Gooi niet achter de honkloper aan
– Praat niet over een no-hitter zolang deze nog gaande is
– Leg geen stootslag neer om een no-hitter op te breken
– Zet nooit het gelijkmakende of winnende punt op het honk
– Loop als niet-pitcher nooit over de heuvel
– Gooi opzettelijk geraakt werper nooit richting het hoofd
– Wrijf nooit over de plek waar je geraaktwerper hebt gehad
– Als een slagman uit jouw team expres geraakt wordt door de werper, doe je hetzelfde terug
– Blijf niet bij de thuisplaat je eigen homerun staan bewonderen
– De midvelder heeft altijd voorrang op de andere buitenvelders
– Laat de eerste bal gaan na vier wijd kaal
– Ga niet in het slagperk staan als de werper nog staat warm te gooien
– Lever geen openlijk commentaar op je mede-veldspelers nadat ze een fout gemaakt hebben
– Speel niet voor thuis vroeg in de wedstrijd

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES