24 mei 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 15 april 2018 – Het is nog te vroeg moord en brand te gaan schreeuwen, nog voordat het nieuwe interim-bestuur a.s. woensdag tijdens de bondsraad geïnstalleerd wordt, maar…

Laat ik beginnen met de mededeling dat het interim-bestuur niet uit drie, maar uit vier mannen zal bestaan. Ergens tussen het antwoord van Ruud van Zetten op mijn mail op 7 april en het bericht op 9 april op de bondssite is ook Peter Kwakernaak kandidaat interim-bestuurder geworden. 

Het is eigenlijk precies aan te wijzen wanneer hij dat geworden is want in het bericht “Interim bestuur is aan (de) slag!” wordt in de eerste alinea nog gesproken over drie bestuurders waarna er in alinea twee vier geïntroduceerd worden. In de witruimte tussen die twee alinea’s moet dat dus gebeurd zijn.

In die eerste alinea staat ook dat het interim-bestuur gaat werken aan het maken van een “advies-visie”. Dat lijkt me een heel goed begin na het falen van de Grandslam-ambitie waar het Nederlandse honkbal de afgelopen jaren onder heeft moeten lijden.

Het bericht gaat verder met het geruststellende nieuws dat de tekorten van 2017 geen directe gevolgen hebben voor de clubs. De clubs zijn niet de oorzaak van de tekorten en worden er ook niet mee belast.

Verde is te lezen dat “Het interim bestuur zoekt in samenwerking met bureau en experts naar oplossingen waar het tekort is ontstaan, met name topsport en sponsorwerving.”. Ik hoop van ganser harte dat dit betekent dat er écht experts bij betrokken worden en dat hiermee niet gerefereerd wordt aan de mensen die aan de basis hebben gestaan van de ellende waarin we nu zitten, én dat er gerekend gaat worden met veel en veel en veel minder uitgaven omdat er nu eenmaal veel en veel minder inkomsten zullen zijn dan eerder door de roze KNBSB-bril voorzien was.

Maar zoals ik m’n bericht al begon, geen moord en brand nog, voordeel van de twijfel. Het bondsbericht eindigt met een oproep aan geïnteresseerden voor een rol in het nieuwe bestuur.

En dan komen we bij de foutjes. Drie minuten nadat “Interim bestuur is aan (de) slag!” gepubliceerd wordt verschijnt het bericht “Vacature: Bestuurders met verbindende kwaliteiten.”, en daar staan nog een paar foutjes is.

Het eerste foutje is nog wel vermakelijk. Zoals jullie weten ben ik geen voorstander van die overdreven ‘nieuwe naam’ die de bond heeft bedacht voor het Nederlands Team. Het is dan ook wel grappig om te zien hoe het gebruik van die onmogelijke naam keer op keer verdraaid en verminkt wordt. In deze vacature is het “Kingdom team of the Netherlands” geworden.

Maar daarna gaat het eventjes echt helemaal mis door de inrichting van de kolommenstructuur als “voortvarend” te bestempelen en te melden dat hierop voortgebouwd moet worden. 

Vervolgens wordt er nog even flink overheen geblunderd door bij de gewenste algemene competenties van de bestuursleden doodleuk als eerste te melden “(Grandslam) Visie kunnen uitdragen”.

In plaats van tussen haakjes moet dat woord weg, want op deze manier riekt de vacature naar beleid maken, en dat moet een interim-bestuur niet willen en niet mogen, zeker niet in een vacature. 

Wat mij betreft is iedere nieuwe bestuurder die voldoet aan deze competentie niet geschikt voor het nieuwe bondsbestuur. Ik ga er dus nog maar even vanuit dat dit een oude vacaturetekst is waar nog aan geschaafd had moeten worden, en dat de advies-visie van het interim-bestuur die eerder aangekondigd werd de basis zal vormen, en niet die van dat G-woord.

Als alles goed is weten we woensdag of de bestuurders van plan zijn het roer om te gooien of dat het KNBSB-pluche besmet is met een soort G-virus. In dat laatste geval voorspel ik nog een hete zomer.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES